Borensbergs mekaniska, den flexibla verkstaden

I en gammal tegelbyggnad alldeles intill Göta kanal ligger Borensbergs mekaniska, det lilla företaget som har legotillverkning i en- eller små upplagor som sin specialitet. Idag är man leverantör åt de riktigt stora drakarna och drömmer om nya lokaler för att kunna växla upp sin verksamhet ännu mer.

En svartklädd man ler in i kameran, ståendes framför en stor maskin

I de historiska kvarteren har industriell verksamhet bedrivits sedan 1920-talet i lite olika regi. Ägaren Tommie Nordin, med gedigen bakgrund i branschen, hade länge närt en dröm om att driva eget. Han köpte inventarierna från Borensbergs mekaniska verkstad AB 2003 och började bygga upp sitt eget bolag året därpå.
– Jag hade inte klarat det utan min kollega Peter Jern. Han var villig att stanna kvar när jag tog över och det är jag honom evigt tacksam för, säger Tommie och ger sin kollega en uppskattande blick.
–Tja jag hade inget annat för mig, svarar den numera halvtidsarbetande pensionären med ett finurligt leende.

Det undgår ingen att de två hårt arbetande männen trivs bra i varandras sällskap. Jag frågar Peter om det blev stor skillnad att ha Tommie som chef.
– Ja det går inte att jämföra. Dels för att vi idag arbetar betydligt bredare och med större kunder som Siemens, Valmnet och Hydro. Men den stora skillnaden är nog ändå att Tommie införde att man fick ta eget ansvar.

Tommie hyllar sin personal och påtalar att utan dem är bolaget inte värt något. Att det är tack vare personalens breda kompetens man kan leverera speciallösningar som till exempel robotceller till Hydro i Finspång. Utifrån en ritning ska robotfingrar, tvättmaskiner, mätstationer med mera produceras och monteras, så länge funktionen är den beställda har man fria händer.

-Vi har en väldigt låg personalomsättning vilket ju är ett tecken på att man trivs att arbeta här. Det är jag mycket stolt över.

Kompetensförsörjning en stor utmaning

Precis som i många andra branscher är brist på personal ett stort orosmoment. Enligt Tommie finns det hur mycket jobb som helst men Borensbergs mekaniska har just nu vad man mäktar med, både personal- och lokalmässigt. Samarbeten med andra bolag gör att man kan vara lite mer flexibel.
– När vi har mycket order kan vi lägga ut en del, när det är ont om jobb plockar vi hem igen. Den dragspelseffekten är bra att ha i bakfickan när man planerar.

På frågan om pandemin har påverkat företaget blir svaret ja.
– Materialmässigt, dels har det blivit dyrare men vi har även drabbats av förseningar. Att ha ett nätverk är mycket viktigt i normala fall under pandemin har det betytt ännu mer. Vi har lånat av varandra för att kunderna inte ska drabbas och det har funkat väldigt bra.

Bolaget har nio anställda och flertalet har hittat rätt tack vare vuxenutbildning. Lovisa Nieminen är en av dessa. Hon började på programmet skärbearbetning på yrkesakademien och fick en praktikplats hos Borensbergs mekaniska.

En fokuserad kvinna klädd i arbetskläder, rattar en dator som sitter fast på en stor maskin.

– Svetsa var det jag hade tänkt mig men när jag fick prova på att svarva och programmera hamnade jag rätt.

Nu har hon jobbat i många år och stortrivs fortfarande.

Drömmen om en flytt

Bolaget har varit på jakt efter nya lokaler under en länge tid. Tommie påtalar att det är uppenbart:
– Vem som helst som besöker verkstaden ser att vi är trångbodda.

”Rätt kvalitet i rätt tid” är det man strävar efter. Företag ringer om en maskin går sönder då kan man snabbt ha personal på plats och tillverka den detalj som behövs. Kvalitetsmässigt är man riktigt vass.

-Vi har knappt några reklamationer alls, säger Tommie stolt.

Peter fyller i att det är viktigt att alla tar ansvar för att de produkter som levereras är rätt. Här sitter det i ryggmärgen hos de som arbetar.

Samhällsansvar en del av bygden

Tommie anser att om man bedriver företag i en lite mindre ort medföljer ett visst samhällsansvar. En av de anställda är deltidsbrandman, något han uppmuntrar. Det händer även att man får besök av privatpersoner och Tommie har flera solskenshistorier. Som den om en äldre herre som mitt under pandemin knackade på och behövde en speciell skruv för att få i gång sin snöslunga. Jag häpnar och påtalar att det är mycket sällan man hör talas om företagare som är ok med att ta in privatpersoners beställningar.

-Man kan inte tänka på pengar hela tiden och så är det ju väldigt kul att göra folk glada!

Johanna Sjögren

Älskar att skriva om Motala och dess landsbygd, men även lokala företagshistorier. Det finns många intressanta personligheter i vår vackra kommun.

Publicerad: 30 september 2021
Senast uppdaterad: 18 september 2023

Hittar du inte vad du söker?