ComfortZones resa började runt ett ovalt bord, i slutet av 90-talet, i en källare i Täby. Där satt Gunnar Hedlund som efter att ha studerat sin nya frånluftvärmepumps insida kommit fram till att det där kunde han göra bättre. Och det kunde han.
– Många frånluftvärmepumpar som finns på marknaden idag innehåller komponenter som Gunnar har utvecklat, bland annat varvtalsstyrningen, berättar Robert Berg, VD för ComfortZone.
I många år låg bolagets fokus på att utveckla innehållet snarare än att sälja sina pumpar, men så är inte fallet idag. Sedan Robert klev in 2020 när företaget förvärvades av holländska Herenweg Holding B.V har ComfortZone gått från att sälja 1 000 pumpar 2021 till att under 2022 sälja 2 300.
– Vi har i många år tillverkat produkter åt en annan stor leverantör på marknaden och lagt mer krut på teknikutveckling än att sälja pumpar under eget namn. Idag är vi duktiga på båda delarna, berättar Robert.
På golvet nedanför oss står rader av färdiga frånluftvärmepumpar i väntan på sina nya hem. Det är trångt trots att den del där jag står byggdes till så sent till jul. På bara två år har personalstyrkan vuxit från 12 personer till 53. Det är inte konstigt att man har vuxit ur sina lokaler med andra ord.
– Ett angenämt problem men fortfarande ett problem, säger Camilla Sager, platschef med ett skratt.
Har mångdubblat sin produktion på kort tid
ComfortZone håller just nu till i Eriksbergs industriområde i Charlottenborg, i lokalerna som tidigare huserade Danielssons screentryckeri. Här har man funnits sedan 2007. Företaget producerar högeffektiva frånluftsvärmepumpar där värmen från använd ventilationsluft återvinns för uppvärmning och som värmekälla till varmvatten.
– Under 2021 gjorde vi några radikala förändringar i hur vi jobbade i företaget och året därpå började vi se en brist på komponenter på grund av kriget i Ukraina. Detta förändrade marknaden och tillgängligheten på värmepumpar. Plötsligt stod många nya kunder och knackade på vår dörr. Tack vare att vi hade planerat för att växla upp hade vi ett ganska stort lager av komponenter att jobba med, berättar Robert.
På kort tid har man lyckats dubbla både sin tillverkningstakt och vinst. Med de nya lokalerna ser man att kapaciteten kommer att öka ytterligare under kommande år.
– Prognosen inför 2023 är att vi kan producera 4 300 värmepumpar och ha ungefär 70 anställda. Om tre år har den siffran ökat till 10 000 pumpar, berättar Robert.
Ännu ett ess i rockärmen är företagets fastighetspumpar, ett alternativ till fjärrvärme och definitivt ett billigare alternativ till bergvärme.
– Jag märker ett stort uppsving i Sverige, men det går lite trögare i övriga Europa. Men det är nog bara en tidsfråga. I länder som till exempel Irland och England står det en värmepump i varje hem i flerfamiljshus. Galet!
Spännande hållbarhetstänkt med egenuppvärmda lokaler
Den nya fabriken i Luxor som beräknas stå klar i höst ger företaget en dubblad golvyta, från 2 000 till 5 500 kvadratmeter. Lokalen byggs ändamålsenligt med ett linjärt flöde med flera teststationer, eget labb och med möjligheten att återanvända sin egen produktionsvärme.
– Som det ser ut idag så testar vi varje värmepump när den är färdigmonterad. I ett nytt hållbarhetsprojekt som vi jobbar med tittar vi på om vi inte skulle kunna återanvända det vatten som vi skickar in i pumparna och värmer upp. För att värma upp våra egna lokaler men kanske till och med fler delar av fastigheten säger Robert.
Hållbarhetstänk är något som ligger Robert varmt om hjärtat och nu kikar man på möjligheten att tillsammans med sin hyresvärd etablera laddstolpar för elbilar och solceller.
Bra förutsättningar för att hitta personal i Motala
Kontraktet för de nya lokalerna är ett långtidskontrakt på tio år vilket ger bolaget en långsiktighet. Redan idag utgörs två tredjedelar av den befintliga arbetskraften av nyanställda och man kommer att fortsätta att rekrytera. Camilla som själv är ny på företaget tycker det är fantastiskt att man nu kan erbjuda jobb i en stad där många pendlar.
– Efter det att våra stora industrier la ner har många montörer behövt pendla till sina jobb i Mjölby, Linköping och Väderstad. Vi har inte haft problem med att rekrytera och det tror jag har att göra med att många hellre jobbar i sin hemstad, säger hon.
Själv älskar hon sitt jobb där de anställda tillåts vara med både i besluten och ges möjlighet att växa.
– Vår filosofi handlar mycket om att utbilda vår personal och låta dem växa i kunskap och ansvar hos oss. Sen fyller vi på underifrån med ny personal. Sen lägger vi stort värde i att anställa i alla åldrar och både kvinnor och män säger Camilla.
– Det här är den roligaste arbetsplatsen jag har haft. Här bultar verkligen hjärtat för personalen, fortsätter hon.
Enorm marknad att mätta
Även fast ComfortZone nu växlar upp sin produktionstakt så räknar man på en Europanivå att det kommer att behövas 55 000 000 värmepumpar på 7 år. I Sverige var vi tidiga med tekniken och har använt den i över 40 år.
– Men i många länder i Europa använder man sig fortfarande av kol, olja och gas. Samtidigt ökar utbytesmarknaden i Sverige i spåren av högre elpriser. Många gamla pumpar drar mycket el och har dålig effektivitet, det har man inte funderat på förrän nu när kilowatten har blivit så dyr, berättar Robert.
Med en orderbok som är fylld till brädden och med tilltro till arbetskraften i Motala ger sig nu ComfortZone in i fighten om att bli en av de ledande företagen på marknaden. Deras pumpars design och användarvänlighet prisades redan 2012 av Svensk Form.
Publicerad: 02 februari 2023
Senast uppdaterad: 18 september 2023