CrossFit Motala – det familjära gymmet

Allt började med en kettlebell och ett fantastiskt bemötande. Det var nämligen det som fick de nuvarande ägarna Heléne Löfvendahl och Magnus Karlsson att fastna för träningsformen som idag, ett halvt decennium senare, har utvecklats till CrossFit Motala.

bild-2

I den gamla presshallen på Industrigatan; där åtskilliga nummer av Motala tidning har tryckts genom åren, huserar numera CrossFit Motala. Ett gym med rötterna i kettlebellgymmet ”Spartan”, som genom åren växt sig allt större tack vare det stora intresse som crossfit väckte.

För ett par år sedan var crossfit lika hett som padel är idag, men fortfarande hittar många nybörjare till sporten.

– När vi startade 2015 var inte CrossFit så stort i Sverige som i andra länder till exempel USA. En del jag pratade med hade en lite skev bild av träningsformen. Att det var hetsigt och att man kastade skivstänger. Idag har folk en annan syn på crossfit och funktionella övningar och märker att det är för alla, att det går att anpassa övningarna. Vi har alla åldrar hos oss och våra seniorer har fått förbättrad rörlighet. De imponerar! säger Heléne och ler stort.

Crossfit består av styrke- och konditionspass som bygger på funktionella övningar som utförs under hög intensitet och med konstant variation. Coachens roll är viktig då man måste ta allt i beaktande, kroppstyp, eventuella skador eller andra problem. Syftet är inte att slimma kroppen utan att man ska bli allsidigt starkt så att man klarar av vardagslivet.

Grunden är gruppass men det ges även möjlighet att träna själv. Den perfekta inkörsporten till sporten är att delta på en ”Bootcamp”, en åtta veckor lång kurs där man två dagar i veckan tränar tillsammans.

Ägarnas bakgrund

Magnus är en före detta landsvägscyklist som efter lumpen började styrketräna på ett konventionellt gym. Heléne träningsdebuterade i tjugoårsåldern då ryggen började göra ont som en följd av tunga lyft i sitt dåvarande arbete. Med ödets hjälp blev de båda ägare till ett gym. Heléne säger att hon såg det som en möjlighet att få driva ett företag, men Magnus inflikar:

– Min pappa hade eget tryckeri, så jag vet vilket slit ett eget företag innebär. Det var verkligen ingen dröm jag hade, snarare tvärtemot.

Det är dock ingen tvekan om att Heléne och Magnus stortrivs på jobbet men båda är tydliga med att det inte är själva företagandet som är grejen utan medlemmarna och coacherna samt förstås den gemenskap de alla är med och skapar. Heléne:

– Jag jobbar som lärare och studerar till speciallärare på halvtid och så sköter jag det administrativa hemifrån. Tyvärr blir det inte så mycket tid över som jag önskar till att vara här i boxen.

Genuin affärsidé

Deras affärsidé är att bibehålla den familjära känslan som de själva fastnade för en gång i tiden. Att leverera ett bra första bemötande som gör att man känner sig välkommen och vill komma tillbaka är en stor del av framgångssagan.

Som om entrén vore regisserad kliver en av medlemmarna, Peter Paunonen, in i caféhörnan där vi gör intervjun, släpper sin sportbag och ger mig ett poetiskt svar på frågan vad det bästa med CrossFit Motala är.

Det familjära, även om jag är själv här och tränar så är jag inte ensam.

Ett svar som bekräftar att affärsidén är förankrad. Peter var medlem redan på Spartan-tiden och har testat andra gym, men gemenskapen lockade honom tillbaka.

– Vi vill inte bli så stora att vi inte vet vilka våra medlemmar är. Det bästa med just crossfit är att alla kan träna tillsammans oavsett nivå. Man anpassar bara övningarna. Vi har haft gamla lagidrottare här som berättade att gemenskapen i gymmet påminner om känslan de hade i omklädningsrummet förklarar Magnus.

Heléne tycker att det bästa som finns är att se någon lyckas med något man inte trodde var möjligt, att se människor växa:

Man kan komma hit efter en jättetuff dag, helt dränerad på energi och efter ett pass här så ler man igen, hög på endorfiner. Det är så häftigt!

Vad har ni själva för drömmar med den egna träningen?

– Åh jag har alltid drömt om att kunna göra strikta pull up’s men jag har lite för dåligt tålamod med mig själv för att lägga grunden skrattar Heléne.

– Många tror att jag kan allt bara för att jag är här varje dag säger Magnus med en lätt suck.

Efter fotosessionen så är jag beredd att hålla med, han svingar sig likt Tarzan upp på räcket och det är lite svårt att se att han behöver förbättra någonting alls, men Magnus dröm är att kunna gå långt på händer. Några meter fixar han men har inte tid att lägga ner den träning som behövs just nu.

Pandemin har satt spår

Den rådande pandemin har förstås påverkat verksamheten. Man har infört fler handspritstationer, begränsat antal deltagare per pass, tagit bort möjligheten till egenträning under pass och infört bokade pass för de som vill träna själv. Detta för att undvika att alltför många vistas i boxen samtidigt, något medlemmarna tagit emot väldigt bra.

– En del medlemmar har valt att pausa sitt medlemskap medan andra har tackat oss och sagt att de inte hade överlevt om de inte hade fått möjlighet att träna.

Det är nog ingen högoddsare att gemenskapen har betytt ännu mer det senaste året.

Publicerad: 27 januari 2021
Senast uppdaterad: 18 september 2023

Hittar du inte vad du söker?