Drömmen om att starta eget

Josefin Arvidsson och Mathias Hammächer tog steget och investerade alla sina sparpengar i att starta Semestra i Motala. Nu hoppas de att fler följer efter och vågar satsa på den potential som finns i Varamon. Och företaget? Det går som tåget.

Mathias Hammächer och Josefin Arvidssonpå SUP-brädor i Varamon

– Så där säger man väl inte till en tjej, säger Josefin Arvidsson och spänner ögonen i en yngre kille.
Han ler generat och försöker bortförklara sig med att det är hans kusin. Nej, att kalla någon för dum i huvudet tycker inte Josefin är ok men bakom den stränga uppsynen lurar ett leende. Det märks att hon älskar sitt jobb. Sitt nya jobb vill säga. Just nu har hon semester och är föräldraledig från sitt ordinarie jobb som polis.

I sommar driver hon och hennes man Mathias Hammächer Semestra i Motala som fokuserar på turister. Med deras två ambulerande glasscyklar, uthyrning av SUP:ar och trampbåtar gör de premiär som egna företagare.
– Det är inte så jättestor skillnad mellan det här jobbet och mitt jobb som på polis. Det handlar om sociala möten, säger Josefin.

Innan hon sadlade om till polis jobbade hon som försäljningschef inom IT/telecom-branschen. Något som märks när hon kommer i diskussion med Mathias om de där plattorna med kolsyrat vatten som han undrar om de kommer bli av med.
– Inga problem, försäkrar hon. Det handlar bara om att sälja in på rätt sätt, säger hon.

Att bo i ett paradis

– Jag har i många år velat starta företag. Vi har ett par stugor på vår tomt som vi hyr ut till turister och genom åren har vi varit med om fantastiska möten. Många som kommer till Motala för första gången och som tycker att vi bor i ett paradis och att det är så vackert, berättar hon.

Vi är lyckligt lottade med allt vatten och alla fina badplatser. Så jag tänkte att det borde vi spinna vidare på, fortsätter Josefin.

Mathias Hammächer och Josefin Arvidsson på stranden hållandes i SUP-paddlar

Mathias Hammächer öppnar luckan till den stora boxen som de förvarar SUP-brädorna i. När de startade företaget körde de ner brädorna varje dag från sitt hus, men de märkte snabbt att det inte var hållbart. En förvaringsbox gjorde logistiken lättare.
– Vi köpte in ett par brädor förra året som vi tänkte att vi kunde hyra ut till våra gäster. Där någonstans såddes ett frö, säger Mathias.

Även om paret har viss erfarenhet av turister, så har jobbet kommit med många lärdomar. 90 procent av de som de möter är turister och många av dem reser i flera timmar för att besöka Motala över dagen.

Jag hade ingen aning om att det var så många som kommer hit över dagen. Folk reser från Göteborg, Stockholm och Västerås hit för att bada. Det trodde jag inte, säger Josefin.

Själva bor de i Varamon, vilket har underlättat för dem både när det kommer till exempel hantering av utrustning och laddning av elcyklar. En förutsättning när man jobbar 200 procent.
– Jag har precis börjat jobb igen efter att ha haft semester. Det gör mig inget, det är nästan som att få semester i jämförelse med allt jobb vi lägger ner på det här, säger Mathias och ler.

Ett Varamon i utveckling

Tanken var att företaget skulle skapa sommarjobb åt ungdomar, vilket det till viss del har när det kommer till glasscyklarna. Men de märkte snabbt att ansvarsfrågan blev större än de trott när det kommer till att skicka ut folk på sjön i båt eller på SUP.
– Det har säkert med våra jobb att göra, vi skulle aldrig släppa i väg en familj på en trampbåt utan att erbjuda dem flytvästar. Säkerhet är A och O. Är det utsjö och man kommer för långt ut med SUP-brädorna kan de börja driva och då spelar det ingen roll hur stark du är. Mathias fick bogsera in fyra personer bara förra veckan, säger Josefin.

Hon tycker att kommunen har gjort ett jättebra jobb när det kommer till att förbättra upplevelsen i Varamon för besökare. Man har tagit tag i trafikproblematiken och skapat fler parkeringsplatser, skapat ställplatser för food trucks och flyttat ut bojarna 100 meter för att främja badares säkerhet.
– Även min egen organisation har jobbat på bra. Vi var verkligen på tårna och jobbade förebyggande när det kommer till problematiken med vattenscooters i viken. Vi var ute tidigt och skrev böter i år vilket har lett att det nu är mycket lugnare.

Josefin menar att det finns stor potential i Varamon och hoppas att fler kommer våga att satsa på utvecklingen framöver.
– Det finns absolut en efterfrågan och ett behov av att ta vara på möjligheterna som vår vackra strand ger oss. Det lockar så många besökare från alla möjliga platser i Motala, säger hon.

Människor letar sig alltid ner till stranden en fin dag, så har det alltid varit och kommer alltid vara, fyller Mathias i.

De märker redan av att det har skapats synergieffekter av deras etablering. Häromdagen kom en man förbi vars företag har hopptorn för barn på en annan större strand i Sverige.

– Det är ju många familjer som kommer hit och då vill man ofta hitta på något mer än att sola och bada en hel dag.  Jag hoppas att det här gör att fler vågar satsa. Jag hade gärna sett fler restauranger och en längre brygga. Ska vi ta emot Lalandia måste det ske en utveckling, säger Josefin.
– Ju mer som händer desto bättre för oss. Det svåra med vårt företag är att det är väderberoende. Ju större utbud desto bättre, säger Mathias.

Att växa med sitt företag

Att jobba så mycket som paret gör är tufft, men de har inga planer på att lägga ner. Företaget har tillstånd att bedriva sin verksamhet augusti ut. För Mathias är det här en sidogrej. Han älskar sitt jobb och vill inte byta. Josefin däremot drömmer om att kunna driva företag på heltid.
– Jag skulle gärna vilja driva ett vandrarhem eller liknande i Varamon. Bättre läge kan man inte önska sig.

Mathias Hammächer och Josefin Arvidsson på SUP-brädor

Till dess funderar de på hur de skulle kunna utveckla Semestra i Motala till nästa år. Det finns kundunderlag till både fler glasscyklar, SUP:ar och trampbåtar vilket också skulle betyda fler anställda. Att kunna erbjuda utflykter och gruppaktiviteter till tillexempel svensexor och möhippor är en annan fundering.

– Frågan är väl hur stora vi vill bli. Det finns mycket roligt vi skulle kunna satsa på framöver med det gäller ju att mäkta med också, säger Mathias.
– Det känns som att vi hamnade helt rätt i tiden. Det var i år som SUP slog igenom stort för gemene man. Visst är det träning men det är också härligt att bara ställa sig på en bräda som glida fram, säger Josefin.

Vilket tips skulle ni ge en person som drömmer om att starta eget?
Josefin:
Våga satsa, våga ta steget. Jag tror att många går och drömmer om att starta eget företag. Vi har bara ett liv. Kör! Men var beredd på att lägga ner mycket tid. Man får inte vara rädd för att arbeta. Det är ingen dans på rosor men vill man så går det.Jag stod och skrubbade glassvagnar igår till midnatt men det funkar när man vet att det är en tidsbegränsad period.
Mathias: Det här är det enda vi gör den här sommaren. Det har aldrig varit så mycket sand på golven som det är just nu. Och vi har aldrig ätit så här lite lagad mat. Det blir mycket pizza och hamburgare. Men så får det vara.

Hur känns det som polis och brandman att driva den här typen av företag?
Mathias:
Det går bra. Sen kanske jag hade tyckt att det kunde ha räckt med en av sakerna, men nu flyter ju alla bitarna på bra ändå.  
Josefin:
Det är bara roligt. Alla som vi träffar är så härliga och glada. Jag tycker det är så kul att träffa så mycket folk som vi gör. Sen känner vi stort ansvar båda två, det är viktigt med säkerhet. Framöver kanske vi får fundera ut en lösning till hur vi lättare ska kunna hjälpa de på SUP som inte orkar ta sig in. Att bogsera en person när man själv står på SUP är tungt. Det är något jag känner är svårt att lägga på en 15-åring.

Hur är det att driva företag i Varamon?
Josefin:
Väldigt bra, vi har fått mycket tips av de som redan har sin verksamhet här nere vilket är jättetacksamt eftersom vi inte har drivit företag tidigare. Jag tycker det är viktigt att vi samarbetar och att vi respekterar varandra.
Mathias: För vår del funkar det super eftersom vi bor här nere också och har nära till jobbet.

Emelie Fredriksson

Publicerad: 27 juli 2021
Senast uppdaterad: 18 september 2023

Hittar du inte vad du söker?