Drömmen om ett lekland – även för vuxna

När paret Jenny Berntsson och Joakim Bezeks tog över Bill och Bulls lekland förra hösten, var det med en dröm om att lansera klättring som sport i Motala. Sen slog Covid-19 till och det blev inte riktigt som de hade tänkt sig.

IMG_0042

Om hösten när regnet piskar utanför fönstret och termometern börjar smyga sig ned mot nollan är lekland ett lockande alternativ både för vuxna och barn. När Jenny Berntsson och Joakim Bezeks tog över Bill och Bulls lekland i oktober förra året gick allt som på räls. Siffrorna pekade uppåt och framtidstron var på topp.

Drömmen om att etablera en klättringsverksamhet i Motala var nära och efter ett besök hos banken i mars hade de ett ok på att börja bygga. En vecka senare slog Covid-19 till.
– Vi kände att vi ville ta ansvar och beslöt oss för att stänga. Det var inget roligt beslut, men vi hade inget val, berättar Jenny.

Drygt fyra år tidigare hade flyttlasset gått från Stockholm till Motala. Här lockade närheten till familjen och de korta avstånden sedan paret fått sitt första barn.

Joakim tror att jag saknar Stockholm, men det gör jag inte, säger Jenny och skrattar.

– Det enda jag egentligen saknar är möjligheten att klättra. Klättring är en sport på frammarsch och kommer snart även bli till OS-gren. I Stockholm dyker det upp hangarer efter hangarer där man kan klättra. Men det finns inga klättringsmöjligheter i Motala, inte heller i närheten. Därför började vi leta efter passande lokaler att starta upp en verksamhet i.

Inget för den höjdrädde

Klättring är en sport som kräver högt i tak och sådana lokaler växer inte på träd. Efter att ha letat i 1,5 år dök möjligheten upp att ta över Bill och Bulls lekland. En lokal full med stora rutschkanor men där kortsidorna inte utnyttjas.
– Vi såg direkt möjligheterna. Ola Petré, den tidigare ägaren, ville också hitta någon som kunde utveckla verksamheten eftersom har sett likadan ut sedan det öppnade för åtta år sedan.

Men nu har alltså paret behövt lägga planerna på is. Fokus är istället att överleva årsskiftet. I juli öppnade leklandet upp som vanligt igen, men besöksantalet ligger på runt hälften av vad det brukar vara.
– Vi fortsätter att ta ansvar och har vidtagit flera åtgärder för att det ska vara säkert att besöka oss. Vi städar oftare och har även tryckt ihop borden till små öar så att man kan äta utan att sitta allt för nära. Vi har även plockat bort lego och bollhavet som är omöjligt att hålla rent i den utsträckningen vi vill, förklarar Jenny.

Samtidigt försöker paret att utveckla verksamheten så gott det går och har för lite sedan lanserat ”Hopp och lek”, en barngympa för barn mellan 4 och 7 år i leklandets lokaler. Under höstlovet erbjuder man även barnläger.
– Vi skulle verkligen vilja lägga mer tid på att utveckla verksamheten. Det hade varit jättekul att till exempel anordna en barnkulturfestival på parkeringen utanför oss med teater och workshops. Kanske ett fackeltåg för barn nu när det börjar bli mörkt. Sånt är ju spännande! Men just nu är fokus på att hålla näsan över vattenytan.

Skam den som ger sig

Jenny ser ändå ljust på framtiden. Förutom att driva leklandet jobbar hon på fritids i Borensberg.
– Att ha en anställning på kommunen är en trygghet, absolut. Men det finns en stolthet i att driva eget. Jag drömmer om att kunna jobba med leklandet på heltid. Jag och Joakim var överens om att vi det första året bara skulle jobba på att lära oss verksamheten och driva den. Det är ett hårt jobb och vi jobbar i princip varje dag. Sen får vi fantastiskt stöd från Ola, ja hela hans familj. Han är vår mentor!

Sedan de nya restriktionerna infördes i Östergötland i slutet av oktober har antalet besökare minskat på leklandet igen. Bill och Bulls gör sitt bäst för att hålla öppet under rådande omständigheter och lägger fokus på noggrann städning och att besökarna håller avstånd.

Emelie Fredriksson

Publicerad: 05 november 2020
Senast uppdaterad: 18 september 2023

Hittar du inte vad du söker?