Sorteringsanläggningen som ligger i Motala har varit i full drift sedan invigningen i maj, men började sortera de första plastförpackningarna redan i januari 2019. Den nya anläggningen är den effektivaste i hela Europa, vilket betyder att den sorterar ut dubbelt så mycket återvinningsbar plast för varje ton insamlade plastförpackningar jämfört med andra sorteringsanläggningar.
– Vi är mycket nöjda med årets resultat. Idag sorterar vi alla insamlade förpackningar från svenska hushåll, säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning.
Under 2019, som var premiäråret för Svensk Plaståtervinning, har nästan en miljard plastförpackningar skickats vidare från anläggningen till tvätt- och granuleringsanläggningar, som är nästa steg i återvinningskedjan. Därefter säljs den återvunna plasten vidare för att bli nya plastprodukter. De förpackningar som inte kan sorteras av olika anledningar skickas istället till energiutvinning inom Sverige.
Stort intresse har visats för den nya innovativa anläggningen sedan start.
Intresset för den nya sorteringsanläggningen har varit stort. Sammanlagt har Svensk Plaståtervinning tagit emot omkring 1 100 besökare, alltifrån producenter, kommunrepresentanter och aktörer inom branschen till media och allmänheten.
– Återvinning av plast är en viktig och aktuell samhällsfråga som berör oss alla och jag är tacksam över att engagemanget är så stort och att fler vill lära sig mer om processen, säger Mattias Philipsson.
Den stora satsningen på plaståtervinning har också bidragit till ett stort rekryteringsbehov och företaget har under 2019 gått från fyra till femtio anställda. Under kommande månader behöver ännu fler anställas, bland annat en utvecklingsingenjör och en säljare.
Återvinningsbar plast är hållbar plast.
Plast är ett slitstarkt, flexibelt och lätt material som bland annat bidrar till att minska matsvinnet.
– Plasten har en viktig roll att fylla i samhället, men för att plast ska kunna användas på ett hållbart sätt är det viktigt att den också återvinns. Här måste producenterna bli bättre på att designa sina plastförpackningar så att de lättare kan återvinnas och hushållen bli bättre på att källsortera, säger Mattias Philipsson.
Publicerad: 05 februari 2020
Senast uppdaterad: 18 september 2023