Projektkompaniet bygger på glädje

Örvar Kristinsson bygger för framtiden, både bokstavligt och bildligt. Hans företag Projektkompaniet hjälper samhället att växa samtidigt som Örvar vill visa att det går att nyansera byggbranschen.

Projektkompaniet

Det är med stor nyfikenhet jag styr stegen mot Projektkompaniet. Företaget som arbetar med olika faser av byggprojekt, allt ifrån byggkalkyler, projektledning till konstruktion, har tagit över lokalerna som Tillväxt Motala flyttade ur för några månader sedan vid gamla brandstationen.

 Jag och grundaren Örvar Kristinsson har hörts under en tid, men att hitta en ledig lucka för att hinna få till intervjun har inte varit det lättaste. Förutom en flytt till nya lokaler har Projektkompaniet växtvärk efter att ha vuxit snabbt under de senaste åren. Trots det tvingas man säga nej till projekt på grund av tidsbrist. Ett lyxproblem kan man tycka men något som skapar ågren berättar Örvar.  
– Jag brinner för att hjälpa folk i min omgivning och att behöva säga nej till förfrågningar är det jag gillar minst med mitt jobb. Men det är något jag övar på.

Projektkompaniet står på två ben, den ena är projektledning och den andra projektering. Största delen av tiden arbetar företaget med att bygga förskolor, skolor, vårdbyggnader och industrier. De gör allt från små till stora projekt, från att sätta in nya datauttag i en skollokal till bygget av en ny skola.
– Vi fungerar som spindeln i nätet. Jämför det med om du ska göra om ditt kök där hemma. För att göra det behöver du ha koll på din budget, veta vad du vill göra och sedan kontakta snickare som kan utföra arbetet. Men tänk nu i stället att du är en kommun som behöver bygga en ny förskola med fyra avdelningar. Det är där vi kommer in i bilden.

Några av Projektkompaniets största projekt just nu är det nya LSS-fritids och korttidsboende som byggs i Bråstorp, Måltidscentrum som ska byggas i Norrsten och renoveringen av Gamla folkets hus på Östermalmsgatan.

Utmanar både tradition och kultur

Projektkompaniet såg dagens ljus 2019.
– Jag hade länge gått omkring med en känsla av att det borde gå att jobba med fastighetsutveckling på ett annat sätt, just sättet man projekterar. Jag skulle beskriva byggbranschen som konservativ, man bygger som alltid har gjort.

Ganska snabbt efter det att han startat Projektkompaniet blev han för första gången i sitt liv även arbetsgivare när Malin Heurlén, en tidigare kollega hörde av sig. Därefter tillslöt även Karl Johansson och Björn Arman. Företaget bestod nu av fyra personer och tillika fyra delägare.
– Genom att plocka in Malin, Karl och Björn som delägare kan fler perspektiv och erfarenheter få tala vid beslut och vi ser vi till att personalkulturen på Projektkompaniet blir den bästa tänkbara. Ibland brukar jag skoja och säga att jag kanske skulle ha döpt företaget till Arbetarkompaniet, för det är nog det jag lägger mest fokus på. Att alla ska må så bra som möjligt, säger Örvar.

Företaget har vuxit i snabb takt och idag är man uppe i 17 anställda.
– Jag drömmer inte om att bli ett stort företag eller vinna priser, utan vill bygga företaget på långsiktighet. Konsultbranschen som jag ser det handlar mycket om producera timmar och hög beläggning. Det tänket vill jag sudda ut.

Att Örvar blev byggnadsingenjör var inget självklart. Han och sambon bestämde sig för att flytta till Norrköping för att plugga vidare, hon ville bli förskolelärare och Örvar bestämde sig för att hoppa på programmet Högskoleingenjör i byggnadsteknik.
– Det var en chansning men det måste också ha varit ödet. Jag tycker arbetet är roligt. Där andra kopplar av med att läsa en god bok efter jobbet är det inte omöjligt att jag läser en bok om energiåtervinning i en förskola, säger Örvar.

Vill vara med och utveckla branschen

Framför en av de stora dataskärmarna i Projektkompaniets lokaler står Makram Hanna. Han studerar till entreprenadsingenjör i Hässleholm och är klar till sommaren. Makram valde att göra sin andra praktikperiod hos Projektkompaniet efter att ha hört mycket gott om företaget.
– Alla har varit väldigt välkomnande och hjälpsamma. Här finns en fin teamkänsla och Örvar själv är väldigt pedagogisk. Jag har verkligen fått jobba med allt som ingår i min utbildning, berättar Makram.

Under tiden hos Projektkompaniet har han bland annat ritat på en renovering av en av hemtjänstens lokaler i kommunen och en utbyggnad av en plåthall.

För Örvar är det en självklarhet att ta emot personer under sin LIA eller praktik, även om Projektkompaniet själva har vuxit i så snabb takt att det kommer ta ett tag innan de kommer att mäkta med att anställa igen.
– Jag tycker att det är viktigt att vi är med och utvecklar branschen och hjälper yngre förmågor att komma ut och bekanta sig med arbetsmarknaden. Jag vet att många företag ser det som en möjlighet till gratis arbetskraft eller ett par extra händer som kan kopiera papper och göra struntuppgifter.
– Jag ser det lite tvärtom. Jag tycker att det är viktigt att de får lära sig något, att de får med sig lärdomar som är användbara för dem i framtiden när de går ut genom vår dörr.

Jag får be honom att upprepa det där sista han sa, han sitter i en bil på väg till Linköping för att besikta 1177:s lokaler som de håller på att bygga om. Ett kritiskt arbete som innefattar att fibernätet behöver dras om vilket absolut inte får bryta verksamhetens huvuduppgift, att förmedla hälsoråd över telefon.
– Jag fick precis veta vad varje förlorat samtal skulle kosta för 1177. Men vi kommer greja det här, det gäller bara att ha koll på alla detaljerna.

Var är Projektkompaniet om 10 år?
– Min målsättning är att vi ska må bra, 17 är en bra grupp och ganska lagom. Jag har inget mål med att vi ska vara ett stort företag om 10 år.

Varifrån kommer din övertygelse om att det är viktigt att vara ett team?
– Jag spelade fotboll som ung och har en bakgrund inom lagidrott. Där hittade jag många vänner och vi ställde alltid upp för varandra. Jag drömde om att bli fotbollsproffs, men så blev det inte konstaterar Örvar med ett skratt.
Även om jag inte gillar att få pris så gillar jag att fira företagets prestationer, när det har gått bra och vi är klara med projekt.

Hur kändes det att bli utsedd till Årets unga nyföretagare 2021?*
– Kul men även jättejobbigt. Jag trivs inte i centrum eller att hålla tal. På det sättet är jag ingen bra företagare. Det är klart att jag blev stolt, speciellt när jag utsågs till Årets nyföretagare i regionen. Samtidigt finns det många företagare som har gjort fantastiska resor, jag har träffat flera av dem via Nyföretagarcentrum. Ska jag nämna en är det Rim Nassour som driver Lazokia beauty zone. Hon har kommit till Sverige som vuxen, lärt sig ett nytt språk, startat ett eget företag, lärt sig byråkratin och hon gör det bra. Där har vi en prestation.

*Priset ”Årets unga nyföretagare i Sverige” delas ut av Nyföretagarcentrum Sverige och Fortnox med stöttning av Citi, via bankens stiftelse Citi Foundation.

I motiveringen från Nyföretagarcentrum står bland annat: Genom sitt ledarskap och sitt företagande är Örvar en fantastisk förebild som visar värdet i att följa sina visioner.

Emelie Fredriksson

Publicerad: 09 juni 2022
Senast uppdaterad: 18 september 2023

Hittar du inte vad du söker?