Företagsklimat i fokus på Sjöstadslunch

Det bjöds in till Sjöstadslunch på Coffice i Motala. I fokus stod den årliga enkätundersökning som mäter företagsklimatet på kommunnivå, och gästade, det gjorde Svenskt Näringslivs Sofia Sjöström.

svensk_naringsliv2

Varje år genomför Svenskt Näringsliv en enkätundersökning om företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Rankingen innehåller totalt 18 faktorer som viktas olika tungt.

2019 års ranking bygger till två tredjedelar på en enkätundersökning till företagen som genomfördes under perioden januari-april 2019 och ytterligare en tredjedel baseras på statistik från SCB och UC. Enkäten för 2019 har nu sammanställts och den visar att läget för Motala kommun är uppåtgående stabilt.

Sofia Sjöström presenterade inledningsvis svarsfrekvensen på Svenskt Näringslivs mätning av det lokala företagsklimatet i Motala. I Motala landade man i år på 217 svarande företag vilket gav en svarsfrekvens på 62 procent, vilket är avsevärt högre än i Linköping med en svarsfrekvens på 42 procent och i riket med 49 procent.

– I Motala har man den högsta svarsfrekvensen i Östergötland, och det tyder på att man har engagerade företagare som vill göra sin röst hörd, säger Sofia.

Fler arbetstillfällen bra

Sofia påvisade argument för att ett bra företagsklimat är viktigt i en kommun, och som exempel togs de 2,2 miljarder i skatt som företagen på kommunnivå bidrar med – varje år. Ett bra lokalt företagsklimat har starka positiva effekter på kommunen. Fler företag leder till en mer levande stad med ett bättre kommersiellt utbud och en ökad tillgång till service för medborgarna. Det ökar livskvaliteten och gör kommunen mer attraktiv att flytta till och leva i.

– Med ett bättre företagsklimat skapas även fler arbetstillfällen i kommunen. I delar av landet är det lätt att pendla mellan kommuner, medan det i andra är desto viktigare att arbetstillfällen finns där människor bor. Fler arbetstillfällen i kommunen kan på många håll i landet därför vara viktigt för att fler invånare ska kunna skaffa sig ett arbete.

Försiktig ökning i årets mätning

Enkäten för 2019 presenterades i korthet och påvisar att läget för Motala kommun är stabilt uppåtgående. I det sammanfattande omdömet ökar Motala från 3,1 till 3,2. Snittet för hela landet är 3,4. Störst ökning sker i frågorna om kommunpolitikers attityder, dialogen med kommunledningen och konkurrens från offentliga verksamheter.

– Likt resultatet i övriga kommuner är frågor kring upphandling den största utmaningen för Motala, där betyget landade på 2,5. En mindre ökning även här, men med utrymme för förbättringar, konstaterar Sofia.

Vidare har det ökade intresset för att arbeta mer och mer med företagsklimatet i Sverige bidragit till att toppresultaten konkurrerar med varandra.

– Många kommuner, likt Motala, har blivit bättre på att prioritera företagsklimatfrågor, vilket resulterar i en högre konkurrens om topplaceringarna. En mindre förflyttning bör därför inte ses som ett omedelbart resultat på ett dåligt arbete.

Årets mätning visar också att kommunens tjänstemän utgör näringslivets största kontaktyta och att informationssökning via hemsidan motala.se är lägre än i riket. Enkäten påvisar också en samsyn på viktiga frågor, där såväl näringsliv som politik anser ökad förståelse, snabbare handläggning och fler bostäder vara prioriterat.

Sammanfattningsvis är det byggbranschen som i Motala är mest angelägen att svara, IT-branschen som är mest nöjd och ger goda betyg, medan jord- och skogsbruket är den bransch som ger lägst betyg.

 Lars-Gunnar Svensson & Jimmy Peterson från upphandlingsenheten i Motala
Lars-Gunnar Svensson & Jimmy Peterson från upphandlingsenheten i Motala gästade tidigare i år Coffice för att prata offentlig upphandling i Motala kommun

Sofia avslutade med att berätta att Motala lyfts nationellt som ett gott exempel i sitt arbete för att uppnå ett förbättrat företagsklimat.

– I Motala jobbar man mycket aktivt med frågorna, inte minst inom skolan där Motala haft stora framgångar med UF-företagandet. Det händer inte helt sällan att vi besöker kommuner där det sitter politiker och tycker att allt är bra som det är, trots att näringslivet säger något helt annat, säger Sofia.

Arbetet med ett förbättrat företagsklimat i Motala fortsätter. Det har Kåre Friberg, Peter Ingesson, Magnus Lindberg och Gunilla Brynell tagit i hand på. Handslaget visar att arbetet för att skapa ett företagsklimat i toppklass ständigt fortgår.

Publicerad: 28 maj 2019
Senast uppdaterad: 24 januari 2023

Hittar du inte vad du söker?