Foto: Stefan Lindqvist
Tanken var att lansera eventet på Motala Expo men när pandemin tog Sverige och världen i sitt grepp så grusades planerna. I juni fattade man dock beslutet att trots allt satsa på ett fysiskt event som även direktsändes.
– Vi har varit noga med att följa Folkhälsomyndighetens restriktioner och därför begränsat antal deltagare till 50 men för att fler skulle få möjlighet att delta så sände vi även digitalt, säger Christina Gyberg projektledare på Tillväxt Motala
Att längtan var stor efter att få göra fysiska event med publik gick inte att ta miste på då det nästan sprakade på scen. Konferencier för dagen var Jan Bylund som med sin humor lyfte mellansnacket till en högre nivå. Först ut på scenen var Anna Frankzén Starrin, även kallad ”robot-Anna”, som pratade om trenderna som påverkar framtiden.
De företag som tar ett hållbart ansvar går bäst.
Anna presenterade resultat från en tvåårig forskningsstudie där man letat efter den minsta gemensamma nämnaren för hållbar utveckling. Transparens och neokollektivism dvs dela med sig av kunskap var en viktig parameter.
Energiknippet Mi Ridell lockade fram många skratt när hon delgav kunskap om konsten att tala kroppsspråk. Igenkänningsfaktorn var mycket hög när hon visade upp exempel på hur man inte ska bete sig i digitala möten. Hon betonade även vikten av att le något hon gjorde när hon tackade arrangören Tillväxt Motala:
Tack kära Motala för att ni inte ställde in, utan ställde om!
Poeten Bob Hanson tog sig an ämnet ”snällhet” och gjorde det med bravur. Han poängterade även det smarta i att göra saker som man blir lycklig av. Under frågestunden delgav han även att han bott i Motala som ung vuxen:
Motala är den första platsen som jag inte kände mig ensam i.
Fortsätt att hylla succéer
Motalas stolthet, unga entreprenören Filip Printzell som tillsammans med ”Städarnas” grundare Tjoffe Sjögren beskrev hur bolaget har utvecklats genom åren samt vilka framgångsfaktorerna har varit. Drivet att vilja framåt, att våga satsa samt att återinvestera vinsten och att ta väl hand om sina medarbetare.
Anders Borg avslutade med en mycket grundlig redogörelse gällande hur krisen slog mot den globala ekonomin samt vilka långsiktiga utmaningar som nu måste hanteras. Att Sverige kommer klara sig relativt bra kan vi tacka ett högteknologiskt näringsliv för men han är djupt oroad över den höga ungdomsarbetslösheten. Motala har en del emot sig men även många fördelar där det geografiska läget mitt emellan två universitet var den tyngsta.
Han uppmanade även politikerna att enas om att göra tillväxt till ett gemensamt mål. Att vi ska fortsätta hylla succéer, bygga ett starkt företagsklimat samt uppmuntra fler att våga göra mer.
– Och locka hit ingenjörsutbildningar, det biter sig fast i det lokala näringslivet.
Publicerad: 17 september 2020
Senast uppdaterad: 18 september 2023