HLR Proffsen vill hjärtsäkra Sverige

Med tillgång till en hjärtstartare ökar sannolikheten att överleva ett hjärtstopp markant. Därför har HLR Proffsen nu påbörjat ett projekt där man som privatperson får möjlighet att hyra en hjärtstartare att ha hemma.

Max Knutsson och Patrik Patrik Ullman står framför två tavlor om livräddnind och HLR. Patrik håller upp en röd hjärtstartare.

Det växande Motalaföretaget håller till på Drottninggatan, i lokaler som inte ser så mycket ut för världen när man passerar förbi men rymmer både kontor och utbildningslokal om man tar sig nedför trappan. Oftast hålls utbildningarna ute hos företagen, men vid behov har man även kurser i sina egna lokaler.

– Riktlinjerna är att man ska vara max tolv vid varje kurs för att kunna bibehålla en bra kvalitet. Så oftast är vi ungefär så många, förklarar Max.

HLR Proffsen startades 2015 av Max Knutsson och Patrik Ullman. De kom från telefonförsäljningsbranschen och bestämde sig för att börja sälja hjärtstartare. Sedan dess har det hänt mycket och nu är företaget 20 anställda. De senaste började bara härom veckan.

– Vi söker inte efter folk som har erfarenhet från just det här området, utan främst vill vi få in rätt folk. Det är ju speciellt att jobba som säljare, så den sociala förmågan och att kunna prata för sig är viktigast, resten utbildar vi i, säger Max.

En del i att man just nu blir fler anställda är en ny satsning på hjärtstartare till privatpersoner. Tidigare har man enbart sålt hjärtstartare till företag och offentliga platser, men sedan i höstas driver HLR Proffsen även ett projekt där privatpersoner kan hyra en hjärtstartare att ha hemma.

– Sju av tio hjärtstopp som sker utanför sjukhus, sker i hemmet. Så det finns ett stort behov av att kunna hjälpa till snabbt, säger Patrik.

Att de kan göra den här satsningen säger de till stor del beror på att företaget under pandemin gick in i koncernen Safe Life AB. Tillsammans har de tagit fram en tjänst där man utan bindningstid kan abonnera på en hjärtstartare.

– För många är det något helt nytt och kanske lite skrämmande, man tror att man måste ha en sjukvårdsutbildning och så. Men så är det inte och vi vill att det ska kunna bli en självklarhet, precis som man har en brandvarnare och brandsläckare hemma, säger Patrik.

I abonnemanget ingår en hjärtstartare och alla dess tillbehör. Utöver det får man även tillgång till en teoretisk utbildningsfilm som lär ut HLR, hur man använder en hjärtstartare samt hur man agerar vid luftvägsstopp. HLR Proffsen har koll på när elektroder eller batterier behöver bytas ut och hjälper till med support och felavhjälpning.

Hur har responsen varit hittills?

– Lite blandad, men mestadels positiv. Vissa frågar ”varför ska jag ha en hjärtstartare hemma?” och då kör vi mycket med jämförelsen om brandskydd och larm. Väldigt många idag har en brandsläckare hemma, men hur många är det som faktiskt behöver använda den? säger Max.

Han gör jämförelsen att ungefär 100 personer omkommer i bränder i Sverige varje år, medan siffran för de som omkommer i hjärtstopp utanför sjukhus är över 5 000.

– Förhoppningsvis ska man inte behöva använda hjärtstartaren, men om man gör det så ska den finnas där. Vi har försökt pressa priserna så mycket vi kan, men förstår såklart att inte alla har råd.

Målet är att det ska vara självklart att den finns i hemmet. Och har man en hjärtstartare hemma kan man även anmäla sig som sms-livräddare och få ett larm om någon skulle få ett plötsligt hjärtstopp i närheten.

– Då är det bara att ta med sig hjärtstartaren och springa. Det har vi gjort härifrån, som tur är vid falsklarm, säger Max.

De lyfter ett gott mönster i närområdet när det gäller hjärtstartare – nämligen Västanvik.

– De har en hjärtstartare från oss som sitter utomhus, som de fick sponsrat från en förening. I samband med det köpte de en utbildning. Och efter den var det tre privatpersoner som skaffade hjärtstartare att ha hemma. Så nu finns det fyra hjärtstartare i en ort med 400 invånare, det är bra! berättar Max.

Ett annat av HLR Proffsens ben är utbildningar i hjärt- och lungräddning och första hjälpen. Främst innebär det att besöka olika företag i Sverige och utbilda personalen. I Sverige tar det i snitt 12-13 minuter för en ambulans att hinna fram, och att antingen kunna ge HLR eller ha en hjärtstartare förbättrar överlevnadschansen väsentligt vid hjärtstopp.

Utbildningsdelen fick det tufft under pandemin. Men så fort världen öppnades upp igen beskriver Max och Patrik det som att de fick ”världens skjuts”.

– En månad efter pandemin körde vi 200 utbildningar. Vi släppte aldrig försäljningen, utan kunde köra på och när allt öppnade upp ville fler företag boka in kurser. Vi utförde fler utbildningar på tre månaders tid än vi hade gjort på ett helt år tidigare, säger Max.

HLR Proffsen håller utbildningar över hela Sverige, med hjälp av konsulter. De erbjuder onlinekurser, men majoriteten av kurserna är på plats. Och i dagsläget finns de flesta av kunderna både när det gäller kurser och hjärtstartare utanför Motala, till största delen i storstäder. Men i och med satsningen på privatpersoner hoppas Max och Patrik på att HLR Proffsen ska kunna bli en viktig aktör även i Motala.

– Det skulle vara väldigt roligt om vi kunde få Motala att bli Sveriges mest hjärtsäkrade stad i samband med vår satsning mot privatpersoner, säger Patrik.


TIPS!
hjartstartarregistret.se kan du se var närmaste hjärtstartare finns och även registrera din/företagets hjärtstartare.
Som registrerad i appen Sms-livräddare får du ett larm samtidigt som ambulansen om du befinner dig i närheten av det misstänkta hjärtstoppet. Läs mer på mslivraddare.se

Ida Norinder

Digital marknadskommunikatör på Tillväxt Motala.

Publicerad: 20 februari 2024
Senast uppdaterad: 16 februari 2024

Hittar du inte vad du söker?