Holms vill fortsätta att ligga steget före

Allt började med hästskor, men när hästen fick ge plats åt nymodigheten traktorn bytte även Holms industri fokus. Ett lyckat beslut, visar det sig såhär nästan 100 år senare när Motalaföretaget fortfarande är starkt i sin bransch. ”Oavsett konjunktur snöar det alltid och det behöver alltid sopas”, säger företagets vd Carl Gindahl.

Carl Gindahl, vd på Holms attachments, står intill en av företagets plogar.

1927 startade Edvin Sandström Motalaföretaget Holms industri, i stadsdelen Holm i Motala. I Sverige fanns vid den här tiden ungefär 700 000 arbetshästar och det var tillverkning av hästskor som företaget gav sig in på – framgångsrikt.

Ganska snabbt kommer dock en revolution inom lantbruket; traktorn. Något som hade kunnat bli ett enormt hot för Holms, men som Edvin istället väljer att se som en möjlighet. Han förstår att framtiden finns i lantbrukstraktorn och bestämmer sig för att börja göra redskap till den.

På 1950-talet börjar Holms tillverka snöplogar och på 1960-talet gör man sopmaskiner. När antalet arbetshästar i landet sjunker drastiskt – det finns uppgifter om att det sjönk från 700 000 till 70 000 på bara ett decennium – är Holms med i matchen.
– Edvin var en klok man som gav sig in på rätt spår och där är vi än idag, förklarar Carl Gindahl, vd för företaget som numera heter Holms Attachments.

Nästan 100 år efter att företaget grundades finns Holms kvar på samma plats. Och grunden i företaget är just sopmaskiner och snöplogar, precis enligt Edvin Sandströms tanke.
– En tid ägnade man sig åt att tillverka spadar och lite annan järnindustri, och på 1990-talet ägnade man sig åt legotillverkning en period. Men annars har det varit enbart Holmsprodukter, säger Carl Gindahl.

Fram till 2018 var Holms Attachment ett familjeföretag. Efter att ha ägts av investmentbolaget Helix kapital i fem år såldes företaget i somras till ett annat bolag; Ejendal invest.
– De är en långsiktig ägare, så det känns jättebra. Det är ett svenskt bolag som ligger bakom arbetshandskar och skor, och är ett familjegrundat bolag med en liknande historia som Holms. Det drivs av tredje generationen inom samma familj och de säger att de har köpt Holms för att äga oss för alltid, utan att lägga sig i den operativa driften. Det blev jättebra, säger Carl Gindahl.

Motala har ända sedan starten varit en bra geografisk placering för företaget. Med placeringen mitt i landet finns majoriteten av företagets leverantörer inom 20 mils avstånd.
– Det finns en bra industriell struktur kring den här platsen. Det som man skulle kunna önska sig är en starkare tillgång på arbetskraft, men det hade varken varit sämre eller bättre på någon annan ort.

Carl Gindal beskriver det som ett generellt problem inom svensk industri. När det går bra slåss man om de yrkeskunniga människor som finns – och det är ett potentiellt hot inför framtiden.
– Det är möjligt att det blir brist på yrkeskunnigt folk inom plåtbearbetning, svets, montering och målning i framtiden. Fler behöver utbilda sig inom de här områdena.

Efterfrågan på företagets produkter har ökat efter pandemin och företaget har de senaste åren gått riktigt bra. Att man klarade pandemin tackar Carl statens snabba agerande för.
– Framför allt korttidspermitteringarna gjorde att vi kunde rida ut stormen bra. Folk fick gå hem eller jobba halva veckor när det var lite sämre, och sedan när marknaden kom tillbaka under hösten kunde vi snabbt vara på benen igen och ringa in alla. Det är klart att vi tog skada i omsättningen och resultatet, men vi redde ut det och slapp göra mer omfattande uppsägningar.

Företaget går fortfarande bra, men ränteutvecklingen skapar en del frågetecken. Carl beskriver marknaden som avvaktande, men säger också att Holms är lite undercykliskt.
– Oavsett konjunkturläge snöar det och man behöver sopa trots att det är lågkonjunktur. Även om man inte investerar i en ny maskin så behöver man laga den man har och då säljer vi mer reservdelar.

Hur påverkas ni av klimatförändringarna?
– Det är ju mindre snö i södra Sverige än för 20-30 år sedan, så den förändringen har vi märkt i efterfrågan på snöplog. Men över tid har vi istället tagit större marknadsandelar på sopmaskinssidan.

Han beskriver hur man på många ställen väljer att sopa istället för att ploga när det snöar mindre. Det är också kopplat till att man i större utsträckning vill att fler ska kunna cykla året runt. För att kunna hålla cykelbanorna svarta även på vintern väljer man att sopa och salta istället för att ploga.
– Den trenden är bra för oss, då säljer vi fler sopmaskiner. Och sopmaskiner är en bättre affär, marknaden är tuffare för plogar. Men klimatet är en variabel som alltid finns med i vår planering.

Även hållbarhet är en viktig faktor för Holms Attachments. Precis som att Edvin var tidigt ute när hästarna byttes mot traktorer vill man vara med i framtidens utveckling.
– Vi jobbar konceptuellt på prototypnivå med elektrifiering, vi tittar på hur vi kan ersätta hydrauldriften med elektrifierad drift. Den dagen det finns en rejäl efterfrågan på elektrifierade sopmaskiner ska vi vara snabbt på banan.

På kortare sikt jobbar man med att lämna så lite miljöavtryck som möjligt. Just nu byts all fabrikens belysning ut mot led-lampor, man köper enbart miljövänlig el och jobbar aktivt med att så stor del som möjligt av produkterna ska gå att återvinna.

Utvecklingen går ständigt framåt och när företaget behöver växa finns det gott om utrymme för det på befintlig plats, säger Carl.
– Vi har de lokaler vi behöver, den här tomten sätter inga begränsningar. Vi kan utan problem dubbla produktionen utan att det skulle finnas en teknisk flaskhals på något sätt. Vi jobbar ständigt på att vinna fler affärer och ta fram rätt produkter för att bredda vår produktportfölj. Så det är vår plan och i det läget behöver vi förstås mer folk, men ytan är inget problem.


Fakta: Holms Attachments

Grundades: 1927 av Edvin Sandström som Holms industri.
Ligger: I stadsdelen Holm i Motala. Man har även ett dotterbolag i North Carolina i USA, med fyra anställda, som sköter återförsäljning och lagerhållning där.
Anställda i Motala: 48 st.
Gör: Sopmaskiner och snöplogar.

Publicerad: 16 november 2023
Senast uppdaterad: 16 november 2023

Hittar du inte vad du söker?