Det här är dock inte delägaren Mikael Triebs första innovationspris, bland annat har han fått liknande priser när han jobbade för Saab och Ericsson.
– Men jag tror att det här innovationspriset kommer att betyda mycket för Smoofit. Dels sprider man kunskap om produkten, dels visar vi att vi finns här i Motala. Sakerna tillverkas och utvecklas här, det tror jag inte att ens en bråkdel av företagen här i stan känner till. Så då tror jag att det betyder mycket.
Produkten som gett Smoofit årets innovationspris är en liten fyrkantig ”puck” som hjälper till att spara både el och pengar. Genom att koppla den till någonting hemma som drar mycket el, kan man styra den till att användas när priset och efterfrågan är som lägst.
– Ett bra exempel är varmvattenberedaren. Man använder varmvattnet på morgonen och sedan behöver vi inte mer förrän till kvällen. Och sedan värms vattnet upp igen, trots att vi inte ska använda det förrän på kvällen. Det är varken smart när det gäller pris eller efterfrågan. Med den här lilla pucken inkopplad så värmer den istället upp vattnet när priset är som lägst, säger Mikael och bollar med den lilla vita pucken i handen.
Idén kom på riktigt för ett par år sedan när det började pratas om elpriser på allvar. Redan innan hade Smoofit gjort produkter som kan styras efter exempelvis schemaläggning i en app, via soluppgång och -nedgång och liknande. Så produkterna och tekniken fanns egentligen redan hos företaget.
– Vi la bara till elprisstyrning. Så nu kan man till exempel köra produkten de sex billigaste timmarna, skapa scheman eller sätta faktiska nivåer på elpris.
Tanken är att den som installerat pucken, som heter Locus Home, sedan inte ska behöva tänka på den mer. Och i förlängningen finns planer på att den inte ens ska behöva tänkas på i första stadiet.
– Vi skulle vilja att den finns i produkten kunden köper från början, oavsett om det är ett spabad, en varmvattenberedare eller någon kundanpassad lösning.
Locus Home är dock inte Smoofits huvudsakliga produkt, eller som Mikael Trieb säger, ”det är inte den som försörjer oss”. Istället har företaget, enkelt sagt, ett koncept som går att anpassa efter företagens behov.
– Vi utgår alltid från samma komponent. Det finns en pryl, en produkt som ska kopplas upp och som konfigureras med hjälp av en app. Den ska skicka data till ett system som i sin tur pratar med en annan tjänst eller en app. Det är grunden. Sedan kan det handla om helt olika typer av företag och produkter, men vår grund är samma.
Han nämner allt från elbilsladdare och säkerhetsdörrar till uppkopplade butiksetiketter och medicinsk utrustning.
– En väldigt blandad skara företag, men från vårt håll är det alltid samma komponent.
Grunden till det som idag är Smoofit lades redan 1999, när Mikael Trieb och Johan xxx pluggade i Linköping. Men även när de fick jobb på olika håll höll de på med gemensamma projekt, på semi-hobbynivå som han säger själv. De jobbade på stora företag som Ericsson, Saab, Volvo och Autoliv. Men så kände de runt 2013 att de skulle kunna ta det de lärt sig om mjukvaruutveckling på stora företag och omsätta i mindre skala. Fortfarande lika professionellt, men på ett smidigare sätt än i en stor organisation.
Namnet Smoofit hade hängt med sedan ett tidigare projekt och var det som duon valde att fortsätta använda.
– Vi har byggt alla processer och tekniker som om vi vore ett stort företag, fast vi är ett litet. Det gör att vi har väldigt bra koll på alla delar i processen och är trygga i det vi gör.
Det som företaget började med var ett system inom smarta hem. Mikael beskriver sig själv som en entusiast inom husautomationer och när kollegan Johan skulle bygga ett nytt hus ville han ha hjälp med vad han skulle använda för system.
– Det visade sig vara stora och dyra system som hustillverkarna inte riktigt hade koll på. Det var inte något som fanns med bland alla de val man gör när man ska bygga hus.
Så Smoofits första produkt var ett system som skulle kunna erbjudas som ett paket till hustillverkare. Den som skulle bygga hus behövde bara bocka i det som ytterligare ett val. Men det fanns ett problem.
– Efterfrågan fanns från konsumenterna. Men inte från hustillverkarna, de ville bara sälja hus. Så vi gjorde några testinstallationer och hade demohus, men det var fel period.
Mikael och Johan hade tagit av sina sparpengar för att ta fram det här systemet – så frågan blev vad de skulle göra nu?
– Vi hade redan systemet. Och det som fanns var efterfrågan på att ta fram specifika uppkopplade produkter till ett redan etablerat företag.
Sagt och gjort, det blev inriktningen på företaget. Med sin grund kunde de, som tidigare nämnts, arbeta med helt olika företag.
– Det benet har vi levt på hela tiden, det är så vi tjänar våra pengar. Och det finns en stor marknad där.
Planen är därför att fortsätta jobba med de två spåren parallellt även i framtiden. Mikael menar att det finns stor utvecklingspotential i båda delarna.
Var är Smoofit om tio år?
– Tio år är en lite för lång tid för att tänka. Men säg om tre år, då tror jag att vi har ett stort partnerskap med företag och vår produkt finns inbyggd i fler andra produkter. Så då är vi större. Vi kommer definitivt att vara fler anställda också, nu är vi bara ingenjörer men vi kommer behöva personal inom både sälj och support.
FAKTA: Smoofit AB
Grundades av: Mikael Trieb och Johan Torstensson.
Antal anställda: Ytterligare tre stycken.
Finns i: Motala och Skövde. Mikael Trieb har kontor i Motala företagsby, de andra i Skövde.
Aktuella: Tog emot Årets innovationspris företag i november.
Publicerad: 06 december 2023
Senast uppdaterad: 05 december 2023