JBS Staketanläggningar jobbar dygnet runt

Jonas Berg sover inte mycket. Ibland ringer klockan 04, även när det är helg. Hans hårda arbete ger dock avkastning. JBS Staketanläggningar är nästintill fullbokade året ut.

Jonas3

På Vintergatan i Motala, den långa vägen som löper parallellt med riksväg 50, finns en lång tradition av bil- och serviceverkstäder. Här ligger också JBS Staketanläggningar. Inne i den gamla lastbilscentralen som rymmer ett 40-tal företag tar Jonas Berg emot med varmt leende.

– Kaffe? undrar han.

Jag nickar ivrigt. Det är en aning kallt i lokalen, men ännu kallare där ute där vårvinden viner. Vi befinner oss i JBS Staketanläggningars verkstad, företaget som från Jonas sida sett bara skulle bli en rolig grej. Idag har han fem anställda. Hur hamnade Jonas, som länge jobbat offshore i Norge, på den här platsen i livet?

– Det är mycket tack vare en kaffe med Jani Pajala, Avomas VD. Vi är barndomsvänner sen många år tillbaka och han öppnade upp för denna möjlighet. Kör hårt och kämpa, tyckte han.

Jonas köpte verksamheten, som tidigare hette Staketanläggningar i Motala, hösten 2019 efter att ha beslutat sig för att lämna sitt dåvarande jobb. Till slut var det känslan av att inte komma vidare, att inte kunna utvecklas, som gjorde att han fattade det avgörande beslutet.

– Någonstans kände jag; jag måste ta den här chansen. Och det är inget jag ångrar. Det är klart att man ibland undrar vad man gett sig in på, men jag har aldrig känt att jag har gjort fel val. Jag har fått hjälp av Jani sedan dag ett, både när det kommer till arbeten och personal, fortsätter han.

Från Norge till Motala

Det har nu gått drygt 1,5 år sedan Jonas valde att lämna ett välbetalt jobb och den trygghet det ger för att starta eget. Jobbet på en oljeplattform beskriver han som häftigt, men psykiskt påfrestande.

– Den största omställningen har varit att vänja sig vid att vara på hemmaplan. Att jobba offshore är en helt annan värld. Du jobbar två veckor och är sedan ledig i fyra. Jag är glad över att jag har fått uppleva det, det är speciellt. Allt farande, hotellnätter och logistiken kring ett sånt jobb. Det är inte många som kan säga att de har åkt helikopter till jobbet, säger Jonas med ett skratt.

Men det finns en baksida med allt erkänner han.

– Man åker ut och ser bara vatten i två veckor. Det är jobbigt mentalt att vara fast och inte komma någonstans efter jobbet.

Rycker ut vid kris

Plötsligt öppnas dörren, medarbetaren Krister Andersson kliver in. Vad ska prioriteras undrar han, det är fredag och snart helg.

– Krister är hjärtat i det här företaget, även om han inte vill erkänna det. Att starta firman för mig var som att öppna en dörr och bakom den var det helt svart. Jag kunde inget om staket. Krister och den tidigare ägaren jobbade kvar i företaget när jag tog över det. Jag är tacksam över att Krister är med mig än idag, han besitter alla kunskaper, säger Jonas.

De kommer överens om att slutföra staketet längs Saturnusgatan som har mejats ner av en bil, föregående helg. Något Jonas fick samtal om precis efter att det hade hänt. JBS Staketanläggningar har jourverksamhet, både när det gäller staket men även snöröjning. Det är en annan arbetsuppgift för företaget under vinterhalvåret.

– Det är svårt att sätta staket när tjälen har satt sig. Men jag har faktiskt precis köpt in en jordborrsmaskin som både är stark och mer ergonomisk. Med den kan vi sätta staket året om.

Certifiering för att bli montör

Vi kliver ut för att ta en närmare titt på arbetet med staketet längs Saturnusgatan som ligger bara några meter bort. Arbetsbilen är fylld av rullar med nät, på marken ligger popnitsmaskiner, skruvdragare och tänger som används för att häkta fast staketet i metallpinnarna.

– Att jobba med staket är inte som att vara snickare, vi gör samma saker hela tiden. Det finns ingen utbildning till att bli staketmontör men från och med i år har SSEF, Sveriges Stängselentreprenörers Förening, tagit fram ett prov för att bli montör. Den certifieringen vill jag att alla mina anställda har.

JBS Staketanläggningar sätter upp allt från stängsel till trästaket, grindar och bommar. Det händer ofta att företaget får in andra förfrågningar, som plattläggning och snickeri, men då hänvisar Jonas till andra företag.

– Det är klart vi skulle kunna ge oss på mycket annat, men vi har jobb så det räcker. Vi behöver inte ge oss in på andras områden. Min förhoppning är att andra aktörer hänvisar till oss när de får förfrågningar om att sätta upp staket.

Ett andra hem

Vi kliver tillbaka in i verkstaden. Här har var sak sin plats. Småverktygen hänger prydligt på väggen, golvet är sopat.

– Jag gillar att ha ordning och reda. Har vi det tror jag att det också blir ordning och reda ute på jobben. Sen vill jag hålla verkstaden fin för mina anställda, det sätter jag heder i. Jag sopar golvet minst två gånger i veckan. Om helgerna åker jag gärna hit och städar, plockar och tvättar bilarna. Jag tycker det är väldigt mysigt att vara här, det är nästan som ett andra hem.

Gränsen att jobba för mycket har han passerat för länge sedan erkänner Jonas med ett skratt. Han får fint stöd hemifrån som möjliggör att han kan jobba så mycket. Han behöver inte sova många timmar och vaknar alltid tidigt. Även fast han åker till jobbet så tidigt som klockan 04, händer det att han längtar till att få åka till jobbet när han kommer hem vid 19-tiden.

Jag tror att det är extra viktigt att lägga mycket energi på ett företag första tiden. Vill man att det ska gå bra så måste man offra någonting. Samtidigt är jag bra på att livsnjuta när jag är ledig, säger han.

Jonas hårda jobb har också lönat sig. Företaget är nästintill fullbokat året ut och han är på god väg att anställda fler.

– Om vi ska prata om pandemin så har det påverkat oss positivt. Förutom att göra mycket jobb åt företag och kommuner får vi även in uppdrag från mycket privatpersoner som vill göra i ordning hemma. Vi håller oss till en leverantör när det kommer till material och de har levererat som de ska.

Vad är svårast med att vara chef?

– Egentligen vill jag bara vara en i mängden, jag vill inte vara den där chefen som man känner att man inte kan prata med. Ömsesidig respekt är viktigt. Jag hoppas gänget här tycker att jag är bra, det är viktigt för mig eftersom det är de som är företaget. Utan dem hade det aldrig funkat.

– Jag vill vara en närvarande chef, jag åker ofta ut och ser hur det går på plats även för att se hur de har det. Jag vill vara delaktig. Att känna gemenskap på jobbet är viktigt, jag försöker fixa så att vi käkar frukost och om det går lunch tillsammans. När vädret tillåter grillar vi på baksidan.

Hur är det att driva företag i Motala?

– Kul! Jag känner så många här, både folk och företag. Det känns roligt att ha ett företag i samma stad som jag kommer ifrån. Tankar har funnits att flytta det till Linköping eftersom vi har mycket jobb där, men jag vill helst ha kvar det här i Motala. Jag trivs också här på Vintergatan, vi hjälper varandra. Det finns en stark kollektiv känsla som jag gillar.

Vart är JBS staket om 10 år?

– Min vision är att det är fullt runt bordet du och jag sitter vid. Förhoppningsvis har vi en egen fastighet och är kanske runt tio anställda. Hemma skojar jag ofta om att målet är att bli störst på stängsel i Östergötland. Jag vill i alla fall vara ett väletablerat företag i Motala.

Emelie Fredriksson

Publicerad: 28 april 2021
Senast uppdaterad: 18 september 2023

Hittar du inte vad du söker?