Lars och hans lärjungar

Vad gör ett företag framgångsrikt? Enligt Dagens industri finns svaret i bokföringen. Enligt Lars Ankarberg handlar allt om dina anställda. Det här är berättelsen om ett av Motalas Gasellföretag.

Ankarberg Bygg

När Lars Ankarberg gifte sig 1999 fick han frågan var han såg sig själv om 10 år.
– Jag snickrar svarade jag. Men att jag skulle ha kommit så här långt trodde jag aldrig.

Då jobbade Lars på Team Sportia. Idag har han tio anställda, jobbar tillsammans med sin fru Sara och driver Ankarberg Bygg som i år utsågs till ett av Sveriges nya Gasellföretag. Och de landade det största jobbet i företagets historia bara 15 minuter innan jag stiger in på deras kontor.

– Man kan säga att humöret är på topp, säger Lars.
– Ja verkligen. Det är ett sådant projekt som vi inte hade vågat säga ja till för fem år sedan. Men nu är vi där, säger Sara.

En leende kvinna och man bakom en dator.

Vi slår oss ned vid det stora bordet som dominerar kontoret. Det nya kontoret dit de precis har flyttat. För första gången har Lars och Sara var sitt skrivbord. På väggen finns en stor whiteboard fullklottrad med namn på anställda och kommande projekt. Lars har kommit långt sedan 2007 då han startade företaget som ensam snickare.

Första anställda var ett jättestort steg att ta för mig. Jag har aldrig haft ett mål med företaget, utan har jobbat på för att det är kul. Innan vi fick utmärkelsen hade jag knappt hört talas om Gasellföretag, men när jag insåg hur få det är som lyckas med det. Ja, då växte tuppkammen! säger Lars.

För att utses till Gasellföretag behöver man bland annat ha en nettoomsättning som överstiger tio miljoner och minst ha fördubblat sin omsättning mellan en period på fyra år. Lars har sakta men säkert byggt upp sitt företag, en snickare i taget. Ofta med lärlingar från Carlsunds byggprogram som efter sin praktik har fått anställning.
– Det är häftigt att se hur de har växt i takt med att de har fått ta mer ansvar. Från att vara lärlingar till att hålla i egna projekt. Idag är de inte bara duktiga snickare utan också självständiga och självgående.

Balans är A och O

Lars menar att det är mycket tack vare hans anställda som företaget har tagit sig dit de är idag. Därför lägger han och Sara ned mycket tid på att det alltid ska finnas jobb åt alla. De har aldrig behövt permittera och det lägger han stor prestige i. Inga jobb är för små, men de kan vara för stora. Det är en balansgång när det kommer till storleken på jobben.
– Låser vi upp alla våra snickare på stora jobb under en längre tid kan det bli svårt att fylla på med jobb när det är klart, förklarar Sara.

– Det är superviktigt för oss att behålla de vi har, vi har ett bra gäng. Vi gör allt för att de ska trivas. Därför försöker vi hitta på saker också utanför jobbet. Det är viktigt med annan gemenskap än jobbet, säger Lars.

Vad är det jobbigaste med att driva eget företag?
Lars: Allt går ju inte alltid spikrakt, och när det inte funkar tar det mycket energi. Om fem jobb går bra och det sjätte dåligt, då är det det enda man kan tänka på. Men jag har lärt mig att inte ducka utan det är bara att ta tjuren vid hornen och köra på så man tar sig igenom det. Annars riskerar det att bli en energibov.
Sara: När jag sa upp mig på mitt fasta jobb på Arbetsförmedlingen var det både lite läskigt och spännande. Hur skulle det gå för oss, och hur skulle det vara att jobba ihop? Men det har gått jättebra.
Lars: Vi kompletterar varandra bra!

Hur är det att vara företagare i Motala?
Lars: Spontant är det ju en liten stad och det finns många byggfirmor. Men vi har kunnat öka lite varje år och har inte behövt söka oss utanför tätorten utan har haft fullt upp.
Sara: Skulle vi expandera skulle vi behöva ha fler personer på kontoret för det är redan fullt upp som det är.

Vad gör ni om tio år?
Lars: Vi tror att vi håller på med det här. Men var vi är, är svårt att säga. Är vi fem eller femton anställda? Det vet jag inte. Men jag har lite funderingar på nya områden, som vi kanske ska ta oss an.
Sara: Jag tror att vi har hittat några fler ben att stå på då, det är något vi har pratat om.

Ett ödemjukt Gasellföretag

Som julavslutning ska Ankarberg bygg iväg till Askersund och spela padel. Men innan det ska jag fota dem. Jag funderar över hur. Efter att ha hört Lars prata om sina snickare och deras utveckling som anställda kommer jag att tänka på en känd avbild av Jesus med hans lärjungar. Kanske skulle det gå att ställa upp dem som på tavlan? Jag får ett skratt som svar men de ställer snällt upp.

De som känner Lars vet att han inte har storhetsvansinne, säger Sara.

Not: Motala berikades med ytterligare tre gasellföretag och dessa är: HLR Proffsen i Sverige AB, Skill Motala AB och Avoma AB.

FAKTA
För att utses till Gasell måste företaget uppfylla alla kriterier. Dagens industri gör dessutom en helhetsbedömning av bolaget där ytterligare parametrar som visar på sund verksamhet vägs in.
• En nettoomsättning som överstiger 10 miljoner kronor, enligt den senaste årsredovisningen.
• Minst tio anställda, enligt den senaste årsredovisningen.
• Minst fördubblat sin omsättning, om man jämför det första och det senaste räkenskapsåret i den fyraåriga undersökningsperioden.
• Ökat sin omsättning varje år de senaste tre åren.
• Ett positivt samlat rörelseresultat för de fyra senaste räkenskapsåren.
• I allt väsentligt vuxit organiskt, inte genom förvärv eller fusioner.
• Sunda finanser.

Emelie Fredriksson

Publicerad: 17 december 2020
Senast uppdaterad: 18 september 2023

Hittar du inte vad du söker?