Målfokuserad drömmare

Sadeta Hadzialic flydde kriget i Bosnien med sin lilla dotter. Idag, trettio år senare, driver hon två framgångsrika företag Bilexperten och Däckexperten. Förutom att lära sig det svenska språket, som hon anser vara nyckeln till att ta sig in i det svenska samhället, har hon ett tydligt råd för att lyckas.

En leende, ljusklädd kvinna som står i en bilhall

-Dröm stort, sätt upp mål och var villig att arbeta hårt då kan du nå hur långt som helst!

Sadeta betonar att man som invandrare och dessutom kvinna, måste jobba extra hårt för att nå sina mål. Att hon inte kan sitta still och älskar att jobba har förstås underlättat.

Under den inledande fasen av kriget i forna Jugoslavien 1991 trodde de flesta att kriget snart skulle vara över. Men efter flykten och ett halvår som inneboende hos en generös familj i Makedonien insåg Sadeta att de måste ta sig vidare. Hon fick ett lån på 300 D-mark och köpte bussbiljetter till Sverige.

-Jag är så tacksam för att Sverige tog emot oss, vi hade bara lite kläder med oss när vi anlände till Ystad. Vi fick ett fantastiskt mottagande och hjälp av Röda korset med allt vi behövde, säger Sadeta.

Att minnena tynger är tydligt. Sadetas man, som var inkallad militär, dog i kriget. Något hon fick vetskap om först ett år efter granatattacken som tog hans liv. Hennes föräldrar och systrar klarade sig, men ovissheten gällande var de befann sig, om de ens var vid liv, satte spår. Idag bor alla i Sverige.

Enorm drivkraft

Efter transitboende i Ystad hamnade mor och dotter i Finspång. När de fått uppehållstillstånd, kom postadressen att bli Vadstena och här läste Sadeta SFI, svenska för invandrare, i två terminer innan en praktikplats blev första steget ut i det svenska arbetslivet.

-Jag minns hur nervös jag var, att jag tänkte det här kommer aldrig att gå. Det var bara unga svenska killar som jobbade på fabriken och en massa stora maskiner.

Men hon oroade sig i onödan, hon blev väl omhändertagen, gjorde bra ifrån sig och blev snabbt erbjuden ett jobb vid 26 års ålder.

-Jag har aldrig gått på bidrag, säger Sadeta med stolthet i rösten.

Mansdominerad bransch

1997 startade hon tillsammans med sin nuvarande man, bilfirman SHM bil i Motala. De sålde firman efter något år och köpte servicebutiken Momangen. En tuff tid då butikens öppettider var 9-23.

-Jag jobbade 9-16 och min man 16-23. Han såg inte ens barnen och vi träffades knappt. Det var förstås ohållbart i längden och efter ett par år insåg vi att vi måste göra något annat.

Sadeta gick en kurs i företagsekonomi på Carlsund, sökte massor med jobb men insåg snart att om hon skulle få ett arbete fick hon starta eget. Frågan var bara inom vilken bransch. Några vänner i Malmö drev ett däckföretag vilket gav Sadeta inspiration till att starta Däckexperten.

-Jag visste ingenting om däck! Jo, att de var svarta och runda men tänkte att jag kan väl lära mig.

Genom åren har hon mött många kunder som hellre vill prata med en kille i verkstaden än en invandrarkvinna.

-Men de inser snabbt att det går lika bra att prata med mig, säger hon och skrattar.

2009 utökades verksamheten med Bilexperten, vars affärsidé går ut på att sälja begagnade bilar. Dessa köps in från Rejmes i Norrköping, som avyttrar de bilar som har gått långt eller som måste repareras. När en bil har köpts in anländer den till Däckexperten där den diagnostiseras och vid behov repareras samt slutligen rekonditioneras. Först därefter läggs den ut på försäljning hos Bilexperten.

-Vi säljer i snitt 25-30 bilar per månad och omsätter 18 miljoner. Många litar på mig, för att hålla i längden i den här branschen måste man vara ärlig.

Brist på bilmekaniker

Precis som i de flesta branscher råder det kompetensbrist. Sadeta har, utan framgång, letat efter en bilmekaniker i över ett års tid och säger lite uppgivet:

-Det finns många kompetenta, utbildade bilmekaniker från Iran och Syrien men de kan inte svenska och det behövs för att diagnostisera bilarna. Jag försöker peppa dem att läsa på SFI men det tar ju några år, tyvärr så väljer de flesta en enklare lösning.

Sadeta berättar att så gott som alla som kom som flyktingar på 90-talet har kommit in i det svenska samhället.

-Det här landet är fantastiskt, här får alla samma möjligheter. Alla har vi drömmar och för att nå dem måste man jobba hårt. Om man lär sig svenska så öppnas många fler dörrar.

Förebild

Sadeta är mycket inspirerande, trots allt hon har varit med om så är hon otroligt positiv och har ett enormt driv.

-Det är inte så många som har trott på mig, varje gång någon har sagt något negativt har jag knutit näven och tänkt att jag ska visa dem.

Sadeta Hadzialic

Nu, när hon har uppnått de mål hon har haft som drivkraft så länge, att som kvinna och invandrare göra något stort, känner hon sig lite tom.

-Jag funderar på om jag kanske ska hitta på något annat, i en lite mindre skala och vila upp mig lite.

Så håll ögonen öppna! Det är nog ingen högoddsare att Sadeta snart har hittat nya mål att sträva mot.

Johanna Sjögren

Älskar att skriva om Motala och dess landsbygd, men även lokala företagshistorier. Det finns många intressanta personligheter i vår vackra kommun.

Publicerad: 29 augusti 2022
Senast uppdaterad: 18 september 2023

Hittar du inte vad du söker?