Det som idag är NordiQ har en lång Motalahistoria. Ursprunget kommer från företaget Thermoregulator, som köptes upp av Gnotec. NordiQ i sin tur grundades som en utbrytning från Gnotec 2017, med bolagen i Motala och Habo. Sedan dess har man även utökat med ett nytt bolar utanför Nitra i Slovakien.
– När vi köpte Motala var bolaget nere på en omsättning på 40 miljoner. I år omsätter vi nästan 110 miljoner, så det är en bra resa, säger Stefan Ottosson, vd.
NordiQ arbetar med plåtkomponenter av olika slag. Man köper plan plåt från svenska leverantörer och bearbetar sedan till allt från hydrauloljetankar till fläktremsskydd. Bolagen har lite olika inriktning. I Habo är det främst fordonsföretag som är kunder, som Scania och Volvo, medan Motala främst är inriktat mot industri. Här finns dock pulverlackering av detaljer som tillverkas i Habo, innan de slutligen transporteras till Scania.
En produkt som sticker ut i Motala är dock något helt annat. Nämligen tillverkningen av den svenska keyboarden Nord. Som ”vanlig” utomstående är det kanske just de här produkterna som det är lättast att fascineras över. För jag är knappast ensam om att inte känna till att det innanför de här väggarna tillverkas pianon som varit på scenen med världsartister som Beyoncé och Madonna.
– Det är lite extra kul eftersom det är en konsumentprodukt. Vi får en helt annan typ av feedback då, säger Carl Kritzberg, sales manager, medan han visar runt i de nästan labyrintliknande lokalerna.
I hyllorna ligger alla delar till keyboardarna, som är av märket Nord och skapade av Stockholmsföretaget Clavia. Vi går in till Johanna som jobbar med screentryck, det vill säga målningen av keyboardarna. Ett jobb som kräver oerhörd noggrannhet. Minsta lilla dammkorn kan ställa till det.
– De har en oerhört hög kvalitetsnivå, förklarar Carl. Det är avsyning på varje detalj, minsta lilla så måste vi göra om eller fylla i.
Färgerna trycks i olika lager, först röd, sedan ljusgrå, mörkgrå och sist vit. Mellan varje lager tittar man igenom. Johanna visar en liten, liten rund markering där det saknas färg.
– Här har det legat ett dammkorn eller något från det ljusgrå. Nu får jag trycka vitt och sedan försöka måla i så det blir bra, säger hon och lägger delen i tryckmaskinen.
Nästa station vi passerar innebär montering och kalibrering av pianot.
– När man trycker på tangenterna ska de kräva lika mycket tryck för att ge ifrån sig ljud. Clavia har höga krav även här, berättar Carl och pekar på en dataskärm där man ser hur hårt tryck som krävs.
Målet är att alla tangenter ska landa i samma nivå.
– Är man duktig på att spela så känner man av sådana variationer.
Clavia är med sina Nord-pianon en av Motalaföretagets största kunder. Därför var man till en början orolig när pandemin gjorde sitt intåg och musikbranschen drabbades extra hårt med inställda evenemang. Personalen permitterades, men det blev inte långvarigt. Redan efter bara någon vecka var de tillbaka.
– Clavia cancellerade ordrar och förberedde oss på en rejäl nedgång, men det visade sig att fler valde att lägga pengar på pianon istället för kanske resor. Förvånansvärt nog gick volymen nästan upp under pandemin istället.
Rundturen i lokalerna visar dock mycket mer än bara pianon. Här finns gott om avancerade maskiner, som kantbockningsmaskinen som klarar av att stega upp flera olika radier utan verktygsbyten.
– Bockning är ett hantverk, men det bästa med den här maskinen är just att den kan göra flera moment på samma gång. Det blir väldigt mycket mer effektivt än att behöva byta verktyg under momentets gång, förklarar Carl och visar upp ett underrede till ett Nordpiano som precis kantbockats. Små, små streck visar var stegbockningarna skett.
I Motala finns även pulverlackeringen som är godkänd av Scania. Här hängs detaljerna upp på ställningar manuellt innan de går igenom den ungefär 2,5 timmar långa målningsproceduren.
– Vi har lagt massor av energi på den här anläggningen och haft Scania här ett antal gånger för att se att allt är rätt. De är bland de mest noggranna inom det här, de har folk som bara åker runt och godkänner sådana anläggningar. Så klarar man det har man en hög nivå, säger Carl.
Ända sedan starten av NordiQ har hållbarhet varit en viktig fråga för företaget. Transporterna mellan bolagen sker med fordon som körs på biodiesel, tjänstebilspolicyn är elbil och man försöker påverka andra att agera klimatsmart.
– När vi offererar ett nytt jobb talar vi också om beräknat CO2-utsläpp. Kunden kan då välja, ett högre pris men lägre utsläpp, eller att köpa en produkt från Kina där utsläppen är högre. Vi hoppas att kunden ska tänka hållbarhet och betala lite mer men bidra till mindre utsläpp, säger Stefan Ottosson.
Han poängterar att vi, om vi menar allvar med klimatmålen och att göra skillnad, måste välja produkter producerade så nära som möjligt.
– Vill vi rädda planeten måste vi sluta köpa kinesiska produkter. Under årtionden har vi outsourceat vår produktion till Kina, där 95 procent av energin är fossil. Det håller inte om vi menar allvar med att rädda planeten.
Den här tanken ingår även i företagets namn. Nord står för Norden, där företaget har sin grund. IQ är kompetensen, att vara bra på det man gör. Q:et står även för kvalitet.
– Vi kan inte sälja på enbart pris, vi måste vara duktiga på det vi gör och ha bra kvalitet. Det är där vi vinner.
I det ingår även en dröm om att flytta till nya lokaler. Företaget har legat på Vintergatan ända sedan Thermoregulators tid, men målet är att så småningom kunna bygga egna lokaler – utformade efter det bästa för produktionen. För att framtiden bara kommer att gå framåt är vd:n övertygad om.
– Vi måste få med oss de stora kunderna, både nuvarande och nya, som handlar över hela världen på att välja svenskt i högre utsträckning, för det är då vi verkligen kan göra skillnad.
FAKTA: NordiQ
Finns i: Motala, Habo och Slovakien. I Motala finns företagets lokaler på Vintergatan.
Gör: Plåtkomponenter till främst fordons- och industrikunder. Pressbockning, svetsning, CNC-bockning, pulverlackering och
Bakgrund: Startade som en utbrytning från Gnotec 2017. I Motala hette företaget innan det Thermoregulator, grundat 1947.
Antal anställda i Motala: Cirka 70 st.
Några av kunderna till Motala: Clavia AB, Cargotec, Meiller, Palfinger, SinterCast och Zehnder Group.
Publicerad: 02 november 2023
Senast uppdaterad: 02 november 2023