Ovissa tider hos Grepstad

Grepstad gårdsbutik på Östgötaslätten strax utanför Motala är vida känt för sitt trevliga bemötande och sina fantastiska jordgubbar. Precis som många andra företag, så drabbas man av den rådande krisen där ovissheten för sommaren nu är stor.

Porträtt av man och kvinna i svarta kläder som har famnarna fulla av grönsaker.

Välkända Grepstad gårdsbutik drivs sedan 2003 av paret Eva Sandström och Ola Schwartz, där man säljer produkter från sin egen gård. Jordgubbar, potatis, ägg, sylt och mycket annat gott. Den största utmaningen man brottas med just nu är arbetskraftsförsörjning till jordgubbssäsongen. Något som var tufft redan förra året, utan en global pandemi.

– Vi har för första gången sökt och fått arbetstillstånd för fyra personer från Thailand. Problemet är bara att det inte går några flyg när gränserna är stängda. Nu har vi kontakt med Arbetsförmedlingen, vi har även kontakt med ett par personer som väntar på asyl, de har arbetstillstånd och gjorde ett mycket bra jobb i fjol, berättar Ola.

Jordgubbsplockning är ett tufft jobb, det är inte vem som helst som klarar av att utföra det. Säsongen är lång och det gäller att vara uthållig, de flesta är helt enkelt för otränade för att orka med arbetet. När jag frågar om det inte är ett perfekt sommarjobb för ungdomar så svarar Ola att man en normal sommar konkurrerar med mycket aktiviteter samt att avsaknad av kollektivtrafik försvårar rejält.

– Man börjar klockan fem på morgonen, vår gård ligger tio minuter från Motala centrum där ingen kollektivtrafik passerar. Hade pendeltåget stannat i Fågelsta hade man kunnat cykla hit, men visst med moppe kan det förstås gå. Problemet är att många är rätt så bortskämda idag, man funderar mer över hur mycket man tjänar än om man kommer att klara av jobbet. Vår verksamhet är helt beroende av att jordgubbarna blir plockade varje morgon så vi måste lita på att personalen dyker upp.

En ökad omsättning under våren

Som den jordgubbsälskare jag är passar jag på att ställa frågan hur det ser ut med årets jordgubbsskörd men får svaret att det inte går att uttala sig om det än, då plantorna precis har börjat att blomma.

– Vi lever i ovisshet även där. När blomningen väl kommit igång så kan fortfarande mycket hända. Ta sommaren 2018, ingen hade kunnat sia om att det skulle bli en sådan torka med insektsangrepp och plantor som fokuserade på att överleva istället för att producera bär, förklarar Ola.

Krisen har dock fört med sig något positivt. Man ser en ökad omsättning i april månad, något man tror beror på att Motalaborna har insett vikten av att handla lokalt men även att det inte är lika trångt i gårdsbutiken som i vanliga affärer. Fler vågar sig helt enkelt ut till butiker på landsbygden. Caféet är öppet men man marknadsför det inte så mycket just nu, man ser till att gästerna håller avstånd.

Vi glider osökt in på matförsörjningen i landet. LRF – Lantbrukarnas riksförbund, har länge drivit frågan om att Sverige måste vara självförsörjande gällande mat, nu börjar man få gehör.

– Man ser ju att EU fungerar oerhört dåligt när det verkligen gäller, då varje land är sig själv närmast. Det är alltså av oerhörd vikt att vi i Sverige kan producera vår egen mat. Du som konsument gör skillnad när du handlar lokalt, varje krona som du spenderar i din kommun går ju indirekt tillbaka till dig. Tänk efter vad du själv vill kunna handla, de företag du handlar av i normala tider finns ju där även i kristider, när importen påverkas på ett eller annat sätt, säger han.

Sveriges lantbrukare viktiga för vår matförsörjning

Ola betonar även lantbruksstödet som han poängterar inte är ett stöd till jordbruket utan till konsumenterna. När Sverige gick med i EU så fick man en helt annan trygghet inom de gröna näringarna då ett regelverk infördes med mer stabilitet som följd.

– Utan EU-stöd hade matpriserna varit betydligt högre. Det är inte bara EU som stöttar sin lantbrukssektor utan alla större länder är med och finansierar sitt inhemska lantbruk. Det är ett slags utjämningssystem, tar man bort det så har vi inte en chans att konkurrera med andra länder. Det är oerhört viktigt, menar Ola.

Att Sveriges lantbrukare är viktiga för matförsörjningen har ju aktualiserats i och med pandemin men kompetensförsörjningen i framtiden är en nyckelfaktor för att klara detta.

– Det finns många duktiga, oerhört drivna ungdomar som vill driva lantbruk, men de måste kunna ta ut en vettig lön annars väljer man att gå vidare till ett annat yrke. Politiken måste förändras så att man klarar av generationsskiftet på gårdarna. Våra två söner är intresserade av att ta över vår gård men de kommer inte nöja sig med att ta ut den lilla lön som jag har gjort. Många lantbruk har höga kostnader och skulder som man skjuter framför sig, säger han.

Klimatkrisen kommer sannolikt innebära att man inte kommer kunna odla i södra Europa framöver, däremot kommer länderna i Norden ha perfekt klimat och tillgång till vatten. Så grundförutsättningarna finns faktiskt för att Sverige kan bli självförsörjande i framtiden, något positivt att hänga fast vid i dessa dystra tider.

Johanna Sjögren

Älskar att skriva om Motala och dess landsbygd, men även lokala företagshistorier. Det finns många intressanta personligheter i vår vackra kommun.

Publicerad: 29 april 2020
Senast uppdaterad: 18 september 2023

Hittar du inte vad du söker?