Site Zero – starten för en ny tideräkning

I veckan kom det glädjande beskedet att Svensk Plaståtervinning expanderar och bygger en hypermodern anläggning för plaståtervinning i Motala. En miljardinvestering som kommer generera 100 nya jobb och som förväntas bli startskottet för en ny cirkulär återvinningsprocess.

En skissad drönarvy över en fabrik

Site Zero som den 60 000 kvadratmeter stora anläggningen har döpts till, kommer att vara helt klimatneutral med noll utsläpp. Taket ska förses med solceller och bidra till delar av den energi som behövs. Visionen är att samtliga av landets konsument plastförpackningar ska återvinnas vilket beräknas till cirka 200 000 ton per år, en fördubbling av dagens siffror.

Med hjälp av 60 NIR, near infrared light sensorer, kommer man gå från att sortera fyra plastsorter till tolv. NIR-sensorer är den avgörande faktorn för hur snabbt man kan sortera samt vilken kvalitetsgrad den återvunna plasten får. Standard för de flesta återvinningsanläggningar i Europa är fem stycken.

Den förbrukade plasten måste bli en del av den cirkulära ekonomin. Idag bränns den plast som inte kan återvinnas vilket skapar utsläpp. På Site Zero ska inte en enda förpackning gå till förbränning.

Site Zero ska göra Sverige världsledande inom plaståtervinning. Att få göra den här investeringen tillsammans med våra producentkunder och ägare, som består av stora delar av det svenska näringslivet, känns mycket inspirerande, säger Mattias Philipsson, VD på Svensk plaståtervinning.

Anläggningen beräknas vara färdigställd och i drift sommaren 2023. Mattias betonar att det är extra roligt att man kan expandera i sina befintliga lokaler där Electrolux tidigare bedrev sin verksamhet.

– Det är ett fint industriarv som vi tar till vara och tar in i framtiden. Också det en form av återvinning., säger han.

Magnus Lindberg, vd på näringslivsbolaget Tillväxt Motala, är förstås mycket nöjd över satsningen.

– Svensk Plaståtervinnings investering i Site Zero är en viktig pusselbit i arbetet vi påbörjat inom industriell samverkan. Att gå från enbart sortering till att även producera råvara i Motala stärker både den lokala och regionala attraktionskraften, poängterar Magnus.

Läs mer om Site Zero på Svensk Plaståtervinnings hemsida >>

Johanna Sjögren

Älskar att skriva om Motala och dess landsbygd, men även lokala företagshistorier. Det finns många intressanta personligheter i vår vackra kommun.

Publicerad: 02 september 2021
Senast uppdaterad: 26 januari 2023

Hittar du inte vad du söker?