Snabba åtgärder behövs – nu!

Christina Gyberg, ordförande för företagarna i Motala och Vadstena, har under de senaste veckorna pratat med otaliga företagare och har på så vis en god insyn i hur allvarligt läget är i Motala.

Christina Gyberg i svarta kläder poserar framför kameran.

– Företagare är av gott virke och knäcks inte så lätt men just nu är det ett förtvivlat läge för många. De branscher som drabbades först och helt skoningslöst var relaterade till hur vår vardag ser ut med arbetsliv och fritid dvs hotell, restauranger, handel och övriga företag inom besöksnäringen. Företagare inom i stort sett alla branscher kommer i en kedja därefter. Under normala omständigheter, besöksnäringen undantagen, är man beredd på att det i stort sett blir stiltje varje år under sommarmånaderna och försöker bygga upp en buffert för det.

– I år kom inte den möjligheten utan istället slogs fötterna undan på en dag. Samtalen och mailen är många och långa. Oftast mycket allvarliga men jag är så imponerad av att de flesta företagare mitt i allt elände ändå kämpar så oerhört hårt. Hur skulle Sverige se utan dessa hjältar? Nu är det allas ansvar att hjälpa till så att företagarna och alla anställda som kämpar finns kvar imorgon. Mycket går att lösa utan att vi fysiskt samlas eller att bara är ett fåtal.

Småföretagare utan marginaler är i stort behov av åtgärder, vad anser du om de åtgärdspaket som regeringen har satt in, är det något som du tror har bättre effekt än andra?

– När man diskuterar åtgärder för att stimulera företag under ordinära förhållanden så är det sällan de små företagen man har för ögonen. Småföretagaren är inte precis den som är mest högljudd. Samma sak inträffar nu, flera av de åtgärder som sätts in för att på olika sätt hjälpa företagen har effekt på de större företagen. Småföretagen med sina ofta små marginaler är ju också de som behöver akut hjälp. Åtgärden med korttidsarbete är en kraftfull åtgärd mot bakgrund av att många företag är personalintensiva. Och kan rädda både företaget och de anställda men ännu ingår inte den enskilda näringsidkaren i stödpaketet. Vilket är helt obegripligt.

– De tillfälligt sänkta arbetsgivar- och egenavgifterna och det utökade anståndet på momsinbetalningar även för de minsta företagen kan bidra till att förbättra likviditeten i någon mån. Även den så kallade företagsakuten där staten garanterar en stor del av utlåningen är en förstärkning. Stödet för hyresnedsättningar är en åtgärd som i slutänden kan få hyresvärdar att behålla sina hyresgäster och inte stå med tomma ytor när krisen är över. Men det finns mycket kvar att göra om våra småföretagare ska klara sig igenom krisen och det är akut!

Det är ju en väsentlig skillnad på hur hårt den här krisen har slagit mot olika företag. Några har till och med gynnats av den här virusattacken, som ingen kunde förutse. Finns det egentligen någon chans att skydda sig mot sådana här hot där force majeur slår bort allt försäkringsskydd?

– I ett sådant extraordinärt läge vi befinner oss är det ju oerhört svårt eller näst intill omöjligt att skydda sig då alla gängse regler upphör. Uppfinningsrikedomen är enorm och visst imponeras man av viljan att hjälpa varandra. Företagare är även i svåra situationer handlingskraftiga och kreativa. Lokala kampanjer, samverkan om personal och nätverk som spontant växer upp för att hjälpa varandra sprids i olika kanaler.

– Låt oss nu alla hjälpas åt så att både företag och jobb kommer att finnas kvar!

Publicerad: 27 mars 2020
Senast uppdaterad: 25 januari 2023

Hittar du inte vad du söker?