Städarna i Motala lanserar miljöprojekt och anordnar cykelparad

Från och med 1 september har Städarna i Motala bestämt sig för att halvera sin miljöpåverkan genom att byta ut minst hälften av sina bilresor för att istället använda miljövänliga alternativ som till exempel elcyklar.

37400920_1869998363294249_9190021611506368512_n

Idén väcktes från Städarna i Motalas VD Filip Printzell och Arbetsledare Anna Danckwardt-Lillieström som har följt miljödebatten i media där bland annat den 16-årige Greta Thunberg har varit framträdande. De började då undersöka bolagets egna möjligheter till att minska sin miljöpåverkan samtidigt som de diskuterade hur de kan komma ifrån körkortskravet vid rekrytering.

Båda såg en möjlighet att minska bolagets miljöpåverkan samtidigt som de även kan erbjuda ett jobb till fler medarbetare som inte har körkort.

– Vi är i en bransch där bil och körkort anses vara ett krav för att ha en fungerande verksamhet. Vi vill sticka ut hakan och säga att det inte stämmer, det är snarare en tid- och kostnadsfråga. Vi har insett att vi kan halvera vårt utsläpp av fossila bränslen redan från 1 september bara vi lägger mycket tid på en hållbar planering. Det är givetvis en satsning som kommer kosta både mycket tid och pengar men vi vill gå före i branschen genom att genomföra detta projekt och visa att alla kan göra något, säger Filip.

Projektet är sedan några månader tillbaka i full gång och den 24 augusti kl 13:00 kommer bolaget genomföra en miljöparad från Stora torget i Motala till Råssnäs badplats där näringslivet, allmänheten och kommunen är inbjuden. Det handlar om att göra ett statement för att inspirera fler bolag till att göra något för miljön. Även Greta Thunberg har fått en inbjudan till paraden.

– Vi har växt både snabbt och hållbart de senaste 3 åren genom att göra saker på vårt egna sätt och verka utanför boxen. Det är flera bolag i olika branscher som begränsar sig i rekryteringen av nya medarbetare när dem har ett körkortskrav. Genom att komma från bilberoendet kan vi även rekrytera personer som står långt ifrån arbetsmarknaden samtidigt som vi gör en insats för miljön, menar Filip.

Motalas största hemservicebolag

Städarna i Motala grundades 2016 och är idag Motalas största hemservicebolag med ca 30 medarbetare. Bolaget har även ett dotterbolag i Tranås som bedriver hemtjänst på uppdrag av Tranås kommun, där sysselsätter bolaget ytterligare 30 medarbetare.  Städarna i Motala ingår i Städkoncernen Städarna Sverige AB

Publicerad: 22 augusti 2019
Senast uppdaterad: 18 september 2023

Hittar du inte vad du söker?