TeamOlmed satsar på butiksverksamhet

Skor, skor och ett par soliga leenden är vad man möts av när man kliver in i TeamOlmeds nyrenoverade lokaler på Storgatan. Butiken nyöppnade en vecka innan pandemin intog Sverige så lanseringen kunde förstås ha fått en betydligt bättre start. Kunderna uteblev till en början men nu är det dock full fart igen.

Emma_Ayleen-1

TeamOlmed är det privatägda ortopedtekniska bolaget som under ett par decennier har huserat i lasarettet i Motala. Affärsidén är att höja livskvaliteten för personer med rörelserelaterade problem. Verksamheten är upphandlad från regionen men nu har man alltså valt att satsa mer på den privata marknaden genom att bygga om lokalerna till butik som komplement till den ortopedteknisk avdelningen samt att nyanställa. Man har idag sju anställda.

– Vi välkomnar landstingspatienter och privatpersoner, med eller utan remiss, som är i behov av ortopedtekniska hjälpmedel, skor och inlägg, knä-, fotskydd samt proteser säger Sten Sjögren, verksamhetschef och fortsätter:

– Man kan komma in till butiken och be om råd eller boka tid hos en ortopedingenjör via telefon eller på hemsidan. Många förslitningsskador kan förebyggas och smärtlindras genom relativt enkla åtgärder. Det kan vara skillnaden mellan att bli stillasittande eller att kunna fortsätta hålla igång.

Glada över att man inte behövde permittera

Viruset intog alltså Sverige samtidigt som man nyöppnade butiken, bolaget tappade ca 20-30% i omsättning och kundbesök men kan nu lite förvånat konstatera att siffrorna i maj är bättre än motsvarande månad i fjol.

Butiken går bättre i år, kunderna har hittat till oss nu vilket vi är otroligt glada för.

Men även sjukvården som har legat i beredskapsläge har nu sakta börjat ställa om till ordinarie verksamhet något som noteras hos TeamOlmed när remissinflödet ökar igen. Att det finns ett uppdämt behov märker man av redan nu, så Sten är glad att man inte permitterade personalen, något övriga TeamOlmeds avdelningar i Sverige gjorde.

– Det var väldigt nära att vi korttidspermitterade när patienterna uteblev, samtidigt var vi lite oroliga för att klara av den ordinarie verksamheten och med facit i hand kan man konstatera att det var rätt beslut.

Svårt att hitta rätt kompetens

Om vi bortser från pandemin ett tag så är den stora utmaningen för alla ortopedtekniska företag kompetensförsörjning. Det är väldigt svårt att få tag i utbildade ortopedingenjörer och att få dem att stanna. Den enda utbildningen i Sverige finns i Jönköping, där man även tar in elever från Danmark, Island och Norge. En klass på 20-25 elever examineras varje år och utbildningen pågår i fyra år.

Vi har insett att vi måste få ungdomar från Motala att utbilda sig för att sedan locka hem dem till Motala igen. Alla förutsättningar finns att leva ett gott liv i den här vackra sjöstaden. Så vi försöker finnas med på gymnasiemässor och berätta mer om det här yrket som faktiskt garanterar arbete efter avslutad utbildning.

Johanna Sjögren

Älskar att skriva om Motala och dess landsbygd, men även lokala företagshistorier. Det finns många intressanta personligheter i vår vackra kommun.

Publicerad: 04 juni 2020
Senast uppdaterad: 18 september 2023

Hittar du inte vad du söker?