A-hus uppfyller drömmar

Mikael Edenkrantz på A-hus är en av de husleverantörer som längtar efter att villatomterna ska släppas i Motala. En längtan han delar med alla de som står i tomtkö och väntar på att få uppfylla sin stora dröm, att se sitt hus växa fram.

En vinterklädd man framför ett hus under uppbyggnad.

Mikael Edenkrantz är agent på A-hus med kommunerna Mjölby, Motala och Vadstena som upptagningsområde. Hustillverkaren är en av de största i Sverige och har byggnadskontor i stora delar av landet. Vägen till yrkesvalet har dock varit långt ifrån spikrak. Vi tar det från början.

Micke, som alla kallar honom, är född och uppvuxen i Skänninge och började arbeta extra på Mjölby träförädling på 80-talet. Efter lumpen var han tillbaka igen, nu som lagerarbetare på byggmaterialsidan. När Mjölby golvbeläggning erbjöd en anställning som golvläggar-lärling tackade Micke ja. Tyvärr kom byggkraschen samtidigt som han var färdigutbildad så det blev ännu ett branschbyte. Nu berikades Örebro med klädbutiken Box. Micke jobbade måndag-lördag, på lördagarna drog han direkt vidare till Motalas uteställe Neppe där han extraknäckte som bartender.

-Det var lite tufft under december när vi även hade söndagsöppet, men det var en rolig tid.

Micke Edenkrantz, säljare på A-hus

Att kombinera karriär och familjeliv

Boxägaren, som sedemera kom att bli en av grundarna till Cheap Monday, erbjöd nu ett arbete som resesäljare för damklädesmärket ”Connection”. Kort därpå bildade Micke familj, arbetet som säljare är svårt att kombinera med att vara en närvarande pappa. Han väljer därför att gå tillbaka till golvläggaryrket och startar eget. Efter ett par år som egen blir han headhuntad till ITAB elektronik som key accountsäljare.

– Det var oerhört lärorikt men jag jobbade jämt. När min kloka fru protesterade så valde jag att byta arbete.

Det blev en kort sejour på Bremers färg innan Speed competens hörde av sig och lockade över honom till bemanningsbranschen. Något som ledde honom rakt in i det jobb han har idag.

Jag fick i uppdrag att rekrytera en säljare till A-hus, men när jag ställde mina frågor insåg jag att det var det perfekta jobbet för mig.

15 år senare är det bara att konstatera att Micke hittade rätt.

Pandemins påverkan

Materialkostnaderna har stuckit i väg rejält men verkar nu ändå ha stabiliserats. På A-hus, som har funnits sedan 1948, har man inte haft några större problem med materialförsörjning då ägaren Derome-koncernen har egen skog och ett eget sågverk. Det gör hustillverkaren unik genom att de har koll på hela processen, från skog till färdigt hus.

A-hus bygger alla sina villor i trä, framför allt gran, i Anneberg utanför Kungsbacka. De tillverkar och levererar även hus med fasad av tegel eller puts, men alltid med en stomme i trä. I år har man slagit försäljningsrekord.

Hur många hus klarar du av att sälja på ett år?
–Jag har sålt 22 stycken ett år men det blir det väldigt tufft att hinna med. Jag skulle säga att 15-18 hus är optimalt.

A-hus har 41 kataloghus att välja mellan, tre typer av carport och tre olika garage.  De erbjuder även möjlighet att tillsammans med deras arkitekter rita upp sitt eget hus utan extra kostnad. Som säljande projektledare ansvarar Micke för entreprenad, tidplan, bygglovs- och övriga handlingar.

Micke framför ett A-hus i Motala

– Jag är alltid med och tar emot huset när det anländer, det är viktigt för mig. Klockan 05:45 kommer färdiga väggar och takstolar, på kvällen har man ett taktäckt hus. Sedan dröjer det ytterligare 20 veckor innan man kan flytta in.

Finns det några utmaningar?
– Ja är det blåsigt väder så kan det ställa till det, det kan bli direkt farligt när vinden hugger tag i de stora tunga modulerna.

Är några husmodeller mer populära än andra?
– Vi har några storsäljare som Vinga, ett mycket modernt hus trots att det är över 30 år gammalt. Annars är våra H-hus populära, men jag märker också av att de hus vi bygger och således kan visa upp är de hus vi sedan säljer. Annars kan man säga att enplanshus är det som går bäst just nu samt att standardlösningar blir alltmer populärt.

Vilket är ditt favorithus?
– Jag bor i mitt, det bästa med det är att det aldrig blir klart, säger Micke med ett skratt och fortsätter:

Jag är barnsligt förtjust i modellen ”Hällevik”, ett H-hus som är perfekt för både vardag och fest. Både min syster och min svägerska bor i varsitt.

På gång i Motala

Trots brist på tomter är det flera A-hus på gång i kommunen. I Brinken, Karlsby och Fornåsa får snart några lyckliga familjer sina drömmar förverkligade i och med att de flyttar in i sina nya trähus.

Just nu pågår planarbete för fler bostäder. I Bråta hagar, Borensberg har detaljplanen vunnit laga kraft och man planerar att släppa tomter i tomtkön under kvartal 1 2022. Utbyggnad av vägar och VA beräknas kunna starta efter sommaren 2022 med byggstart sent 2022. Norra Bråstorp etapp 2 och etapp 3 är inte antagna ännu. Förhoppningsvis tas etapp 2 för antagande under kvartal 1, 2022 och etapp 3 senare under 2022.

Johanna Sjögren

Älskar att skriva om Motala och dess landsbygd, men även lokala företagshistorier. Det finns många intressanta personligheter i vår vackra kommun.

Publicerad: 16 december 2021
Senast uppdaterad: 18 september 2023

Hittar du inte vad du söker?