Blomstrande revansch på Vintergatan

Från konkurs till succé. För Monica Karlsson är Fina blomsterrum en dröm som går i uppfyllelse, för Sabina Lilja en revansch.

Monica

Det råder bråda tider inne hos Fina blomsterrum när vi träffas några dagar innan studenten. Prästkragar, prärieklockor och krysantemum. I ett hav av blommor står Monica Karlsson och binder buketter och Sabina Lilja sätter samman blomsterarrangemang. Barndomsvännerna som jobbat ihop från och till sedan 90-talet men inte förrän nu haft en affärsrörelse tillsammans.
– Jag har alltid drömt om att ha en egen blomsterbutik. Men jag vet hur mycket jobb det kräver, så jag har hela tiden tänkt att det får vänta tills barnen blivit stora, säger Monica.

Sedan tidigare driver hon inredningsbutiken Fina rum i centrum. Idéen att starta upp en blomsterbutik tillsammans med Sabina växte fram efter det att Sabinas blomsteraffär Viblomman tvingades att lägga ner i början av 2020.
– Det var tufft. Att försätta ett företag i konkurs är inget man vill vara med om. Men att lägga sig platt är inte min grej, säger Sabina.

Monica Karlsson och Sabina Lilja

Drömmen blir till sann

Ganska snart efter att Viblomman stängde igen började tanken gro om en ny blomaffär.

Jag förstod att Sabina var ledsen, hon ville aldrig lägga ner. Jag visste att lokalen stod tom och allt en blombutik behöver fanns ju redan på plats. Vi såg chansen att öppna något nytt tillsammans, berättar Monika.

Ett samtal med hyresvärden senare stod det klart. Vintergatan skulle åter igen blomma. Öppningen drog ut på tiden på grund av pandemin, men när portarna slogs upp i november 2020 togs Fina blomsterrum emot med öppna armar.


– Många som bor i närheten var glada över att få tillbaka en butik på den här sidan stan. Det här kanske inte ser ut att vara ett roligt område men det är ett bra ställe att ha en verksamhet på. Många har vägarna förbi och det finns bra med parkeringar, säger Monika.

– Även fast jag öppnat upp en blombutik i samma lokal så är det här inte ett nytt Viblomman. Inget företag är det andra likt och det här är vår grej. Min och Monicas. Vi har samma tänk kring hur vi vill ha saker och ting vilket är jätteroligt, säger Sabina.

Kvinnliga företagare som nätverkar

Det är svårt att inte imponeras av Sabinas beslutsamhet. Livet är en lärdom och jag frågar henne vad hon lärde sig av resan med Viblomman.
– Vi var tre som drev det företaget, nu är vi två. Det tror jag ger bättre förutsättningar. Du har någon att luta dig mot när det kommer till beslut. När man är tre som driver en verksamhet är det lättare att inte tycka samma och när det kommer till demokratiska beslut är det alltid någon som kommer få lägga sig, förklarar Sabina.
– Vi lägger ner mycket själ i det här och det tror jag märks. Att Sabina har gått in som delägare är jätteskönt, man känner sig inte lika sårbar. Tidigare drev jag Fina rum själv, säger Monica.

Fina blomsterrum har också hittat andra samarbetspartners i Motala, bland annat Dream designs och Bonnie Deluxe. Rörelser som också drivs av kvinnor.

Det finns så många starka tjejer och att vi kan hjälpa varandra är jättekul. Många kämpar på även som gravida, senare när man har familj. Det är tufft att vara kvinnlig företagare, säger Monica.

– Det är lätt att familjen kommer emellan vilket kan sätta käppar i hjulen. Visst är vi jämställda i Sverige men vi har långt kvar när det kommer till vem som tar mest ansvar i hemmet, fortsätter hon.

Inget slår en brudbukett

Ganska snart efter att Fina blomsterrum öppnade utvidgades lokalen med ytterligare 75 kvm för att få plats med alla blommor och inredning. Också parkeringen har blivit en prunkande oas och hortensia, pelargoner och lavendel står i bjärt kontrast mot asfalten. I maj stod det även klart att verksamheten fått klartecken från Interflora om att bli deras ombud.
– Det är väldigt roligt för är det något vi har blivit kända för så är det just våra fantastiska buketter. Vi skulle aldrig få för oss att kasta ihop en bukett. Får vi en beställning på rosor och sky som kan tyckas enkel, gör vi en vacker bukett med rosor och sky. Vi som jobbar här känner stolthet över vårt yrke, säger Sabina.

En av floristerna som jobbar i butiken är Malin Karlsson. Hon tar emot kunderna med ett brett leende bakom kassan och det har nog inte gått någon förbi att hon älskar sitt jobb.
– Det roligaste med mitt jobb är definitivt kunderna och i en mindre butik som det här hamnar de i fokus vilket är jättekul. Vi kan anpassa vårt utbud efter vad de vill ha. Tycke och smak varierar från stad till stad och vi har verkligen möjlighet att möta upp Motalabornas önskemål. Att vi är lyhörda tror jag att kunderna uppskattar, säger hon.

Att skapa buketter är en annan arbetsuppgift som Malin gärna tar på sig och allra helst brudbuketter.
– För mig är det en stor och ärofylld uppgift att få göra en bukett till ett sådant viktigt tillfälle i livet. Att få träffa brudpar och försöka fånga deras önskemål när det kommer till känsla, färg och form och sedan få ner det i buketten… det är så roligt! förklarar Malin.

Inspiration som mål

Så fort Fina blomsterrum får chansen kommer man bygga upp en annan del av verksamheten som man hittills inte kunnat få till på grund av restriktioner; inspirationskvällar, möjlighet att boka aktiviteter för sällskap och föreläsningar. Något som Malin ser fram emot.
– Jag höll i många av de här kvällarna under Viblommans flagg och det är så roligt. Nervöst, men på ett positivt sätt, säger hon och skrattar. En kväll blir aldrig den andra lik. Det roligaste är när en deltagare som kommer in med inställningen att de inte är skapande personer, lämnar kvällen med en bukett eller ett arrangemang som de är nöjda och glada över.

Det är det fina med blommor, att det är så kreativt, fortsätter Malin.

Tanken med butiken Fina blomsterrum har hela tiden varit att inspirera kunder och ta ett samlat grepp när det kommer till att inreda sitt hem. I hyllorna finns allt från stilrena krukor till mysiga plädar, doftljus och så klart snittblommor.
– Det går alltmer trender när det kommer till växter märker man, allt från enskilda krukväxter till att det har blivit allt vanligare att köpa sig en vacker helgbukett. I och med Instagrams inträdde visar vi upp våra hem på ett helt annat sätt, förklarar Monica.

Några klädesplagg har också smygit sig in i utbudet och tanken är att det ska bli mer av den varan.
– Vi kommer inte konkurrera med vår andra butik i stan, men i höst kommer det komma in mer kläder. Mer vill vi inte riktigt avslöja, säger Sabina.

Duon ser lagom hemlighetsfulla ut. Projekt är på gång och butikslokalen är i ständig förändring. Allt för att inspirera.

Emelie Fredriksson

Publicerad: 22 juni 2021
Senast uppdaterad: 18 september 2023

Hittar du inte vad du söker?