Butiken som brinner för den lokala sporten

Peter_4-e1606375733250
Text och bild: Emelie Fredriksson

Fotboll, innebandy och basket. Det är bara några av de sporter som Team Sportia i Motala sponsrar. ”Det är jätteviktigt att det finns ett levande föreningsliv. Det är något som gör en stad attraktiv”, säger Peter Lindholm, en av Team Sportias två ägare.

Peter Lindholm tar emot med ett leende. Senaste dagarna har det gått åt mycket tid och energi att fixa butikens gallergrind i entrén som börjat krångla. Idag gick den dock att veva upp utan problem.

Nu verkar det istället som att den inte går att hissa ner. Men jag är tacksam, det fanns ett lokalt företag som snabbt kunde komma och hjälpa oss. Det är så viktigt att vi har lokala leverantörer. Allt kan inte ligga i storstäderna.

Medan vi kryssar oss fram mellan löpartights och sneakers, pratar Peter om den fysiska butikens viktiga funktion. Både när det kommer till service och för att en stadskärna ska kännas attraktiv.

Jag hade gärna sett att vi hade fler butiker, och ett levande torg. Centrumhandeln skulle också behöva att det blev lättare att ta sig hit med bil. Idag finns ingen riktigt bra infart, på Drottninggatan är det trafikstockning varje eftermiddag.

Vi slår oss ned i sportaffärens fikarum. På väggarna sitter gamla bilder på fotbollsspelare. Peter har själv spelat fotboll. Att han och kollegan Peder Sjölin driver en sporthandel är egentligen inte alls konstigt, de är båda väldigt intresserade av idrott. De sponsrar en mängd föreningar i Motala genom Team Sportia. Fotboll, innebandy och basket, men också lite mindre sporter som boxning och gymnastik. För Peter är det ett sätt att nära Motalas självbild.

Folk behöver se att positiva saker händer i deras stad. Idrottsliga framgångar är en av dem. Ju fler duktiga idrottare vi har, desto fler blir intresserade av sport. Det är ett självförsörjande kretslopp. Motala har ett brett utbud av sporter; speedway, bandy, innebandy och fotboll. Det ska vi vara stolta över.

Team Sportia har 65 butiker i Sverige och ingen av dem är någon annan lik. Det beror på att alla driver sina butiker som franchise, något som kommer med både för-och nackdelar säger Peter.

När vi fick frågan om att ansluta oss till Sjöstadskortet var det vårt beslut att ta. Det är jag glad för, det har varit lite av en räddning. Försäljningen har gått ned sedan de nya restriktionerna kom, men Sjöstadskortet har fått in nya kunder.

En man i svart tröja jobbar med att trycka sportkläder

 Många kommer till butiken för att köpa skor. Förutom ett brett utbud kan man även få hjälp med att prova ut rätt typ av skor och även få ortopediska inlägg utprovade. Butiken trycker också mycket tränings- och profilkläder.

Jag är glad att vårt utbud ser ut som det gör, det har gjort att vi inte har tappat allt för mycket på grund av pandemin, säger Peter.

Peter och Peder har lagt till några tjänster för att hjälpa kunder att kunna fortsätta handla även om man inte kan ta sig till butiken, bland annat packning, avhämtning och hemkörning.

Vi är många här i gallerian, ja över huvud taget i centrum, som gör vårt yttersta för att man som kund ska kunna fortsätta handla på ett tryggt sätt.

Emelie Fredriksson

Publicerad: 26 november 2020
Senast uppdaterad: 18 september 2023

Hittar du inte vad du söker?