Dans i lagens namn!

Ida Johansson är den fd polisen bakom Movement INSPO, ett energiknippe med höga ambitioner och ett stort hjärta som klappar för välgörenhet och ett bättre välmående i sin hemstad. Med Movement INSPO studio försöker hon göra skillnad.

IMG_1865_retusch

Nöjda kunder är den bästa reklam man kan få och av dessa finns det gott hos Movement INSPO. När bolaget startade för tre år sedan hade man 24 medlemmar, tolv barn och tolv vuxna. Idag är siffran fantastiska 250, varav 180 barn och ungdomar.

Det finns inget som gör mig så lycklig som när jag får positiv respons på vår verksamhet, att vår träning verkligen gör skillnad.

Med ett smittande skratt och några väl valda ord får hon den mest motvilliga att i alla fall överväga att släppa loss på dansgolvet. Ida engagerar, minst sagt, hennes energi är trollbindande. Hon talar snabbt och adjektiven haglar. Vi befinner oss i de alldeles nyinvigda lokalerna på Platensgatan 13.

Från Malmö till Motala

Ida berättar entusiastiskt sitt senaste segregationsprojekt ”Dansverkstad”, som sponsras av Motala kommun, att inspirera ungdomar, i utsatta områden, till en aktiv fritid. Men vad får en polis att sadla om till att starta eget inom dans och hälsa?

– Jag har varit gruppinstruktör sedan jag var 15 år och jobbade hos Korpen, då hade jag grupper i step och aerobics. Sedan fortsatte jag på Fysica som sedan blev Feelgood, ja även under min polisutbilding i Växjö var jag gruppinstruktör. Det ger mig sådan energi! En gång gruppinstruktör alltid gruppinstruktör, det ligger något i det.

1996 insjuknade Idas älskade mamma Ann, efter aspiranttiden i Malmö valde hon därför att flytta hem till Motala för att finnas nära sin mamma innan det var för sent. Parallellt med det började livet som polis i sin gamla hemstad. Fördelarna, god lokalkännedom trumfade vida de negativa bitarna, att i jobbet stöta på någon gammal klasskompis.

– Det fungerade bättre än jag vågat hoppas på. Som polis går man in i en roll där man utför sitt yrke på ett korrekt och professionellt sätt, så för mig var det inga hinder att arbeta i min hemstad.

Från polis till egen företagare

Ida betonar vikten av att respektera allas olika livsval något hon tar med sig in i sitt bolag. Där varje deltagare utgår från sin kropp och sin dagsform. Startskottet för den egna firman blev när hon började fundera på att hålla gruppträningar i sitt eget namn, att verkligen lyfta det hon tycker är viktigt.

– Man ska må bra när man går härifrån. Både själsligt och fysiskt. Att lära sig att varva ner är minst lika viktigt som att få upp pulsen. Pass som utgår från kroppens naturliga rörelsemönster där styrka och rörlighet bibehålls. SOMA MOVE är ett holistiskt- & funktionellt träningskoncept i tre grenar där man utgår från sin förmåga och andning. Det ger dig möjlighet att hitta den form din kropp & ditt sinne behöver. Endorfinerna flödar i vårt senaste kurstillskott BOOOST. En enkel dansklass för vuxna där känsla, attityd och energi är i fokus – alltså ren & skär glädje på dansgolvet.

Att arbeta som polis och samtidigt driva eget håller inte i längden. Efter en lite skrämmande händelse i början av året insåg Ida att man måste leva som man lär och valde därför att lämna sitt älskade polisyrke. Sedan första september är det full satsning på det egna bolaget.

– Det är verkligen jättekul! Visst finns det utmaningar, våra fantastiska ledare lämnar Motala när de studerar vidare och då gäller det att fylla på med nya som har den rätta attityden och brinner för verksamheten. Det här är verkligen ett teamwork där kreativiteten flödar.

Välgörenhet en fråga som hon brinner för

Ida pekar på en vägg där det hänger gåvobrev till några av de insamlingar som barnen valt att stödja i sina välgörenhetsuppvisningar, något som avslutar varje kurs. Välgörenhet är viktigt anser Ida, hon har haft ett eget fadderbarn sedan tretton års ålder.

Att visa dagens barn att alla inte har det så gott ställt och att man faktiskt kan göra skillnad. Att det faktiskt finns fattigdom här i Motala också. Det skapar en väldig stolthet hos barnen när de får återkoppling på vad deras pengar har bidragit till.

Det lokala näringslivet har drabbats hårt, Ida som gärna vill samarbeta med andra företag funderade på hur hon kunde stötta andra. Lösningen blev att dela ut goodiebags till sina medlemmar med fina erbjudande från andra företag i Motala.

– Alla företag jag kontaktade var positiva, så nu har vi delat ut påsar till våra vuxna medlemmar. Nästa vecka är det barnens tur, säger Ida och ler med hela kroppen.

Återstår dock att se om hon kan få den mest motsträviga dansaren att skaka loss…

Johanna Sjögren

Älskar att skriva om Motala och dess landsbygd, men även lokala företagshistorier. Det finns många intressanta personligheter i vår vackra kommun.

Publicerad: 14 oktober 2020
Senast uppdaterad: 18 september 2023

Hittar du inte vad du söker?