Deras utbildningar räddar liv

HLR Proffsen hade som mål att bli störst i Sverige i sin bransch. Sedan slutet av 2020 är målet redan uppnått efter en företagsfusion. Men det var inget självklart beslut för företaget som på egen hand har lyckats med att bli utsedda till årets gasellföretag.

Duo_

Varje år drabbas cirka 10 000 personer av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus i Sverige, vilket gör det till den vanligaste dödsorsaken. Det viktigaste vid ett hjärtstopp är att hjärt- och lungräddning påbörjas så snabbt som möjligt. För varje minut som går så minskar chansen att överleva med tio procent.

I Sverige tar det i genomsnitt elva minuter innan ambulansen är framme, därför är det avgörande att det finns HLR-kunniga personer i närheten. Det är där HLR Proffsen kommer in i bilden. Motalaföretaget har funnits sedan 2015 och jobbar med att utbilda företag och föreningar inom hjärt- och lungräddning, hjärtstartare, första hjälpen och även brandutbildningar. Totalt har företaget 11 anställda.

– Det finns hur många argument som helst för varför ett företag bör låta sina anställda gå en HLR-kurs och de flesta håller med. Men det är en sån sak som lätt rinner ut i sanden vilket är sorgligt eftersom det är en värdefull investering, säger Patrik Ullman som tillsammans med Max Knutsson driver HLR Proffsen.

Det finns speciellt ett samtal som Max aldrig kommer glömma.

– Jag ringde en kund för att höra om det var dags att boka in en repetition och när jag presenterade mig så utropade personen på andra sidan luren ”Men det är ju du! Tack vare dig lever jag”. Sen berättade han att han bara några månader efter att jag hade varit där och hållit kurs fått hjärtstopp på arbetsplatsen och hans kollegor hade räddat hans liv. Att få höra en sån sak, det är stort, fortsätter Max.

En av Motalas fyra gasellföretag

För att utses till Gasellföretag behöver man bland annat ha en nettoomsättning som överstiger tio miljoner och minst ha fördubblat sin omsättning mellan en period på fyra år. När det stod klart att HLR Proffsen lyckats med det få företag lyckas med i Sverige, att utses till ett gasellföretag, var Patrik och Max glada men inte förvånade.

– Vi hade faktiskt som mål att utses till gasellföretag. Och det gick så himla bra. Vi genomförde runt 30 utbildningar i veckan och under en period till och med mellan 40 och 45. Vi var säkra på att vi skulle ta hem Årets gasell. Och sen kom pandemin, berättar Max.

– I mars förra året var det som att gå in i en vägg, säger Patrik. Sedan dess har vi fått jobba med andra lösningar. Vi erbjuder numera onlinekurser men genomför fortfarande fysiska utbildningar fast anpassade efter rådande situation, fortsätter han.

 Vi hade världens förutsättningar innan allt förändrades. Det är en berg- och dalbana att driva eget, det kan hända mycket. Corona är ett lysande exempel på det. Men vi har tacklat motgångarna och vi har gjort det tillsammans, säger Max.

En del av något större

Sedan några månader tillbaka är HLR Proffsen en del av Safe life AB, ett företag som senaste åren samlat flera liknande aktörer som HLR Proffsen under sig. Bland dessa finns HLR Konsulten, Plusab, Via Medici och Medigo.

– Vi har blivit uppvaktade av andra företag tidigare, men det har aldrig känts rätt. Vi har varit trygga med var vi står. Det här var första gången som vi blev kontaktade av ett annat företag som tänkte på samma sätt som vi. Det känns jäkligt bra. Vi har samma visioner, säger Max.

Sedan vi startade har utvecklingen gått uppåt och vi har ökat i omsättning. Nu fick vi chansen att få hjälp att växa ännu snabbare tillsammans med företag som jobbar inom samma område, säger Patrik.

Ni säger att ni är en duo kompletterar varandra bra. Hur är ni som personer?
Patrik: Max är glad, han har alltid ett leende på läpparna. Han är också väldigt social och pratglad. Han är mycket bättre än mig på den biten. Sen är han en doer, det händer saker runt honom.
Max: Patrik gör dagarna roligare och är mycket mer strukturerad än vad jag är. Han är duktig på att stanna upp och tänka. Får jag en idé vill jag genomföra den direkt, men då börjar han ställa frågor och tar mina idéer till nästa nivå. Patrik är både en bra chef och bra med människor. För ett par år sedan hade jag troligtvis lämnat företaget om det inte vore för honom.

Hur är det att vara företagare i Motala?
Patrik: Vi har inte så många utbildningar just i Motala så det känns inte som vi är ett Motalaföretag på det sättet. Men vi är ju med i Tillväxt Motala, och tycker att Motala Expo är en rolig mässa att vara en del av.
Max: Det är alltid extra kul att komma ut till lokala företag och köra kurser. Sen ligger ju Motala bra, det är lika långt till Göteborg som Stockholm. Det är de regionerna som vi har allra flest utbildningar i. Vi genomför kurser i hela Sverige.

Hur ser ni på er framtid nu när ni har blivit uppköpta?
Max: Vår ambition var att bli största företaget i Sverige inom vår bransch och nu är vi det genom fusionen. Nu är målet att fortsätta att växa i lagom takt tillsammans med de andra företagen. Att ta hjälp av varandra och utnyttja varandras kompetenser.
Patrik: Vi kör på och förbereder inför framtiden. Nu har vi utvecklat vår verksamhet till att kunna hålla digitala utbildningar och är trygga i det. Vi ser fram mot att saker och ting ska återgå till det normala så vi kan fortsätta gasa.

FAKTA
För att utses till Gasell måste företaget uppfylla alla kriterier. Dagens industri gör dessutom en helhetsbedömning av bolaget där ytterligare parametrar som visar på sund verksamhet vägs in.
• En nettoomsättning som överstiger 10 miljoner kronor, enligt den senaste årsredovisningen.
• Minst tio anställda, enligt den senaste årsredovisningen.
• Minst fördubblat sin omsättning, om man jämför det första och det senaste räkenskapsåret i den fyraåriga undersökningsperioden.
• Ökat sin omsättning varje år de senaste tre åren.
• Ett positivt samlat rörelseresultat för de fyra senaste räkenskapsåren.
• I allt väsentligt vuxit organiskt, inte genom förvärv eller fusioner.
• Sunda finanser.

Emelie Fredriksson

Publicerad: 24 februari 2021
Senast uppdaterad: 18 september 2023

Hittar du inte vad du söker?