Från stormarknad till matmarknad

I höstas öppnade Motalas första Hemköp i gamla Luxors fabriker. Bakom satsningen står inte bara den kända handlarprofilen Thomas Samuelsson utan även hela hans familj; Helene, Paulina och Elias. Det fick en tuff start men nu ser det betydligt ljusare ut.

Familjen Samuelsson Hemköp

När Willy Jernberg, handlare på Ica Maxi Motala, gick i pension för drygt tre år sedan valde även de två andra delägarna Krister ”Putte” Pettersson och Thomas Samuelsson att kliva av. Tanken var att Thomas efter nära 30 år inom handel skulle göra något helt annat, men så ringde telefonen. Det var Roy Karlsson på Luxora fastigheter.

–Han undrade om jag var intresserad av att komma och titta på hans lokaler. Kunde de kanske passa till att driva en matbutik i? Sen kände jag att det är lite tidigt att gå i pension. Jag är ju bara lite över 50 år, säger Thomas med ett skratt.

Efter att ha gjort två saker, en affärsanalys och pratat ihop sig med familjen, stod det klart att det här var en chans han inte ville missa. Drygt 1,5 år senare stod så Hemköp Luxor färdigt. En ny, modern butik i södra delen av gamla anrika Luxors industrifastighet. Här jobbar förutom Thomas även hans fru Helen och deras två barn.

– Helen har arbetat i handeln längre än vad jag har, Paulina har tio års erfarenhet och Elias fem. Utöver det har vi lyckats rekrytera fantastisk personal. Allt som allt består personalstyrkan av femton personer, säger Thomas.

– Vi har alltid varit en tight familj som både har jobbat och rest ihop. Det här är bland det roligaste vi har gjort hitintills, säger Paulina.

Hon har spenderat de senaste åren med att sälja hästartiklar och varit mycket på resande fot medan Elias har jobbat i Linköping. Nu är alltså hela familjen Samuelsson samlad i Motala i en och samma butik.
– Det är klart att vi ibland blir irriterade på varandra, men vi sätter stor heder i att det inte ska märkas i butiken, säger Paulina.

– Sen är ingen av oss speciellt långsinta utan snarare problemlösare. I och med att vi är fyra personer gör det driften av butiken stabil. Ingen av oss jobbar 40-timmarsveckor kan jag ju erkänna, säger Thomas.

En utmanande start

Butiken invigdes i mitten av november och det blev en mycket tuffare start än vad familjen hade förväntat sig.

– Allt har gått fel kan man väl säga. Vi lever i en helt annan tid än när vi började skissa på butiken. Kriget i Ukraina bröt ut vilket förde med sig att det blev svårigheter med byggmaterial. På det höga elpriser och en inflation med ökade matpriser. Vi har verkligen försökt att hålla nere kostnaderna men samtidigt har det varit viktigt att inte tumma på kvalitén och ha ett hållbarhetstänk, berättar Thomas.

Butiken är byggd med hög hållbarhetsstandard och modern teknik, kylar och frysar som drivs på klimatneutral media där överskottsvärmen återvinns, samt LED-belysning som är energieffektiv. En viktig sak för Thomas var att gångarna skulle kännas luftiga och att det finns mycket plats för att stanna till och fundera.

– Butikens säljyta ligger på 1100 kvm så vi har inte allt men vi har mycket. Vi har ett bra sortiment men har även sett till att det finns gott om kundutrymme. Det får inte bli klaustrofobiskt. Det präglade ganska mycket planeringen inne på Ica Maxi när jag jobbade där, säger han med ett leende.

Samtidigt som det har varit utmanade jobb att få till butiken betonar han att han har fått mycket stöttning och hjälp av både Tillväxt Motala och Motala kommun.

– Vi hade ett rivstartsmöte hos kommunen som var suveränt. Där fick vi träffa nyckelpersoner och fick möjlighet att lyfta de detaljer som var viktiga för oss för att arbetet skulle flyta på bra. Motala kommun får sällan beröm med de gör ett bra arbete. Och Tillväxt Motala är en drivande kraft för att utveckla Motala i rätt riktning, det vill jag verkligen lyfta, påtalar Thomas. 

Mia Bremer Ekwall och Åsalotte ”Åsis” Bengtsson är namnen bakom delins kulinariska upplevelser.

Fokus på matupplevelsen

Lokalen som nu huserar Hemköp har man tidigare monterat tv-apparater i därav namnet, Luxor. Vi tar en rundvandring och Thomas berättar om tanken med butikens olika sektioner.

– Vi börjar med frukt och grönt, det är ofta det vi bygger upp måltiden med. Sen kommer bröd och så protein innan vi når fram till vår fina deli.

Bakom delidisken återfinns Mia Bremer Ekwall, ett känt ansikte för lokala gourmander. Hon drev tidigare Restaurang Hörnet i Vadstena men jobbar nu tillsammans med Åsalotte ”Åsis” Bengtsson med att laga matlådor, goda mackor och delikatesser på lösvikt till Hemköps kunder.

– Vi kommer fokusera mycket på att laga husmanskost. Maten tillagar vi här bakom i vårt egna kök, berättar Mia.

Att också Thomas brinner för god mat och bra produkter märks på sättet han entusiastiskt pratar om butikens utbud.

– Både jag och Helen är väldigt intresserade av mat. Vi äter gärna på restaurang på jakt efter spännande matupplevelser. Jag hoppas att upplägget med vår butik kan inspirera till matlagning, jag upplever att många tycker att det är svårt och tråkigt att laga mat i dag.  God mat behöver inte vara komplicerat!

Något som har förändrats under de senaste åren är även vårt köpbeteende. För några år sedan köpte kunder den mat de var sugna på för stunden och få tänkte på priset. Så är inte fallet idag.

– Nu är vårt köpbeteende mycket mer styrt efter vad som är på kampanj och man bygger sina måltider kring det. Det är något som vi får förhålla oss till. Vi styr inte kunden utan det är kunden som styr oss, understryker Thomas.

Ett expansivt område som skapar förutsättningar

Fokus inför öppning var att butiken skulle vara redo, efter det har arbetet fortsatt med att färdigställa området. Man har fått upp lyktstolpar, flaggstänger och cykelväg. Nästa steg att ta är en upprustning av den övre delen av fastigheten.
– Det var en svår tid att öppna butik i, strax innan jul. Många har fullt upp och är inte benägna att testa nytt.  Vi har haft tuffa lönsamhetsutmaningar, berättar Thomas.

Inför januari som traditionellt är en lite tuffare månad för handeln efter december med höga utgifter var man oroliga, men plötsligt började siffrorna lysa gröna.

– Januari har gått väldigt bra och vi ser en positiv trend. Varje dag möter jag kunder som är här för första gången så nu börjar man hitta hit. Det är jättekul! Jag har bara fått beröm och många har sagt att det är mycket större än vad de hade trott.

Många äldre kunder som bor utmed Storgatan är glada över att ha en butik med större utbud på gångavstånd. På tisdagar har man infört seniorrabatt och bjuder även på kaffe och kaka. Inom kort planerar Hemköp Luxor också att välkomna sina nya grannar till butiken.

– Just nu håller vi på att packa välkomstgåvor till våra nya grannar som är på väg att flytta in i Facklan. Det här är verkligen ett spännande område att öppna butik i med tanke på stadsutvecklingen. Nu närmast Facklan och bostadsområdena runt om som ska förtätas. Snart öppnar Kunskapsskolan här i lokalerna och Max öppnar upp inom kort.  De planerade idrottshallarna och simhall, säger Thomas.

– Det är ett stort flöde med riksvägen och blir även framåt. Om Lalandia etableras så blir det en bonus förstås men det bygger inte på det, fortsätter han.

Spänd förväntan inför den första sommaren

Hemköp Luxor är byggd att klara av en större mängd kunder och även utrymmet runt kassorna kan komma att utvecklas vid behov. Om bara några månader står butiken redo inför sin första sommar något som både Thomas och Paulina ser fram emot med spänning.

– Motala är en sommarstad och traditionellt ökar försäljningen under juni, juli och augusti. Med vårt läge så nära Varamon… ja det är lite svårt att planera bemanningen. Men hela familjen är införstådda med att det nog inte blir så mycket ledigt, säger Thomas med ett skratt.

– Samtidigt vill jag jobba i sommar, det ska bli spännande att se hur kundflödet blir då, säger Paulina.

Ett parti som verkligen är redo för sommarsäsongen är den stora dryckeskylen som täcker hela väggen innan kassaområdet tar vid. Den rymmer kapacitet för hela 3 812 halvlitersflaskor berättar Thomas. Hemköp Luxor är med andra ord redo för en härlig sommar i vår sjöstad!

Publicerad: 02 februari 2023
Senast uppdaterad: 18 september 2023

Hittar du inte vad du söker?