Fröbergs rör – en känd doldis

Rörfirman Fröbergs rör bildades 2010 och har som absolut specialitet att installera och felsöka värmepumpar. Ägaren Peter Fröberg påpekar att kompetensförsörjning är den största enskilda faktorn som hindrar bolagets möjlighet att växa.

En kisande man som står framför en vit van med företagslogga, under en klarblå himmel.

Fröbergs rör har åtta anställda och om det funnits en rörmockarutbildning i Motala hade Peter lätt kunnat anställa fyra personer till.
– Det är ett fantastiskt drag just nu. Vi kan inte ta emot alla förfrågningar som vi får in utan prioriterar befintliga kunder och installationer av värmepumpar.

Hälften av omsättningen kommer från just värmepumpar, både installation och felsökning. Det senare gör Peter gärna själv. Han tycker om utmaningen att lösa problem, gärna där andra har gått bet. Firman installerar inte enbart värmepumpar utan gör även traditionella rörarbeten när tid finns.

Fröbergs rör har även avtal med kommunen, något som känns extra tryggt nu i lågkonjunkturtider.

Kontor lagom långt hemifrån

Längst in i samma fastighet som Pia Hjelmers Ditt kontor hittar man Peter Fröberg. Det är ingen slump. Pia och Peter har känt varandra länge och Fröbergs rör är en av Ditt kontors kunder. Peter som bor med sin fru Jenny, även hon arbetar i firman, och sina två döttrar i Godegård, tycker att det är lagom långt från kontoret.

En man sitter på en svart stol bredvid ett bord, på väggen sitter tre broschyrställ med reklammaterial.

– Hade jag bott i stan hade jag aldrig kunnat säga nej om en kund ringer, det är betydligt enklare om jag redan har åkt hem till Godegård.

Hans anställda är utspridda, några bor i Motala men även i Ödeshög, Fornåsa och Vadstena

– Jag låter alla mina kollegor utgå hemifrån. Då kan de sova lite längre och är ändå tidigt på plats hos våra kunder, säger Peter och ler förnöjt.

Något han gör ofta. När jag lite försiktigt säger att jag under min research kommit fram till att Fröbergs rör är anonyma men att de som känner till bolaget påtalar att de har väldigt gott renommé, nickar Peter instämmande och säger:

Ja det är det vi lever på, nöjda kunder. Vi har dessutom lite för mycket att göra och då behöver man inte marknadsföra sig.

Entreprenörskap i blodet

Peters pappa Göran Svensson, drev åkerifirman Returfraktarna så det var naturligt att hjälpa till i familjeföretaget som ung. Men som småbarnsfar var alternativet att ta över firman inte aktuellt.

– Jag ville bli elektriker men hade inte tillräckligt bra betyg. Jobbade extra ett år och hoppades komma in året därefter men då krävdes det ännu högre betyg. Jag sökte även in till rörmockeriutbildningen som en reservplan men kom inte in där heller, då började jag jobba på Östenssons istället.

Om det var slumpen eller möjligtvis ödet som var den avgörande faktorn får vi aldrig veta men en elev hoppade av rörmockarutbildningen där Peter var första reserv och karriären var utstakad.

– Ja tänk om man hade vetat då vilken betydelse det avhoppet skulle få för mig, säger Peter och fyrar av ännu ett leende.

Publicerad: 14 februari 2023
Senast uppdaterad: 18 september 2023

Hittar du inte vad du söker?