Guldsmed de luxe – entreprenör och förebild

Man blir helt överväldigad när man träffar Caroline Brändfeldt, den energi hon utstrålar smittar verkligen av sig. Så där står jag med ett brett leende och försöker ta in hur mycket den här kvinnan redan har åstadkommit och att än mer är på gång. Lär känna en av Motalas häftigaste entreprenörer.

Kvinna håller upp smycke i form av en kvinnokropp i silver,

Jag kliver in i det alldeles nyinvigda Designroom på Kungsgatan 18, det första som möter mig är Carolines vackra smycken elegant exponerade i en glasmonter. I korridoren huserar ateljén sida vid sida med kontoren för hennes fyra andra bolag. Ja du läste rätt, den här kvinnan är en riktig entreprenör som inte har blivit profet i sin hemstad.

– Jag är betydligt mer känd i Stockholm för mitt arbete än jag är här i Motala. Men det är inte kändisskapet som lockar mig utan själva skapandet. Att jag kan försörja mig på det jag älskar att göra är smått otroligt.

Nog har hon att brås på. Mormor Ingrid Forsberg var kvinnan som byggde upp de flesta guldsmedsbutikerna i Sverige och Norden, allt från produkter till personal och inredning. Ingrid tog ofta med sig arbete hem på kvällarna och där fanns Caroline som gärna hjälpte till med att trä om pärlhalsband.

En fantastisk förebild, flinka fingrar och en fallenhet kan man konstatera lade grunden för det framtida yrkesvalet, men det skulle bli en och annan omväg innan alla bitarna föll på plats.

Kombinerade guldsmedyrket med att träffa folk

Hårda ord från en rak SYO-konsulent ledde till att det enda möjliga gymnasievalet var Vreta-skolan. Caroline kände sig som hemma bland djur och likasinnade men ändå var det något som drog. Efter ett år på Vreta testade hon att söka in på Guldsmedsutbildningen i Mjölby, en utbildning som endast antog tolv till fjorton elever per år där folk från hela världen ansökte på den tiden. Arbetsprovet blev framgångsrikt och yrkesvalet var ett faktum.

Efter fyra års utbildning startade hon sitt eget bolag Guldsmed Caroline Brändfeldt som hon drev hemma i garaget på Trädgårdsgatan. Ryktet spred sig och hon fick snabbt beställningar men hon försörjde sig även som butikssäljare, servitris och bartender.

– Jag älskar mitt yrke men jag är väldigt social och måste träffa folk, så det blev en bra kombination säger hon leende.

Caroline har förutom sitt eget bolag även företaget tillika märket ”SHE Stockholm” tillsammans med en annan Motalatjej Lina Friberg. De har sina smycken i flera butiker i Stockholm, Göteborg, på Smögen och på Gotland. Pandemin satte tillfälligt stopp för en spännande lansering i Dubai men man är redo så fort gränserna öppnas och myndigheterna tillåter.

Välgörenhet är något de båda Motalatjejerna anser vara viktigt och man stöttar bland annat kvinnor i Iran. En viss procent av smyckesförsäljningen går till olika välgörenhetsprojekt beroende på var behovet är som störst.

SHE Stockholms smycken syns ofta på TV, i morgonsoffor, på Melodifestivaler, musikvideos och andra stora event men det är något helt annat som gör Caroline riktigt lycklig.

När jag ser mina smycken på människor som handlar på ICA Maxi, det känns så fantastiskt att de bär just mina smycken och hjärtat slår extra snabbt om det är något från mina första år som guldsmed.

Kan arbeta tills hon stupar

Caroline visar att hon även har en lokal för att arrangerar silversmideskurser för t ex möhippor och kompisgäng, rummet har en gigantisk takterass som jag förstås måste kliva ut på. Väl där blickar man ut över Motalas centrala hustak, och helt plötsligt infinner sig en storstadskänsla.

– Motala är en fantastiskt vacker stad med allt vatten. Jag älskar båtlivet och vid vattnet finner jag min återhämtning. Även om jag gillar storstäder så är det skönt att bo och verka i en lite mindre stad. Allt blir lite enklare.

Rundturen avslutas i det allra heligaste, hjärtat i en guldsmeds skapande – ateljén. I myllret bland spännande verktyg visar hon hur man handfast slipar smycken.

– Tiden försvinner när jag sitter här. Jag kan arbeta tills jag stupar. Det har alltid varit så, jag känner ingen trötthet så länge jag jobbar men när jag slutar så kommer den över mig ibland. Det har hänt att jag har svimmat när jag ska gå hem.

Varm av det inspirationsrika mötet går jag nerför trapporna och inser att mormor Ingrids lupp som så omsorgsfullt var placerad bland de vackra smyckena symboliserar så mycket mer…

Johanna Sjögren

Älskar att skriva om Motala och dess landsbygd, men även lokala företagshistorier. Det finns många intressanta personligheter i vår vackra kommun.

Publicerad: 28 maj 2020
Senast uppdaterad: 18 september 2023

Hittar du inte vad du söker?