Hemkär världskändis lyfter gärna Motala

Årets gäst på Motala Expo är en hemkär världskändis som kan stoltsera med hundratusentals följare på sociala medier, utställningar på stora museer och samarbeten med amerikanska tv-producenter. Men hemma i Motala är Pappas pärlor främst känd som Johan Karlgren; en vanlig fyrabarnspappa med ett lite annorlunda jobb. ”Ju längre bort från Motala jag kommer, desto fler selfies får jag ta.”

Johan Karlgren, Pappas pärlor, ställer upp små pärlfigurer för att fota.

Det är ingen tvekan om var Johan Karlgren håller till med sitt företag. Förutom att den svartvita bilen med loggan Pappas pärlor står parkerad på uppfarten sitter även ett gäng pärlplattor intill häcken. Och det gula uthuset längre in i trädgården har initialerna PP i stora svarta bokstäver på väggen. Johan tar emot i trädgården och visar in i rummet där allt skapas.
– Jag lämnar sällan tomten dagtid, förutom för att hämta och lämna barn. Jag är väldigt hemmakär och trivs bra med att ha allt här.

I drygt ett decennium har Johan varit Pappas pärlor; ett namn som dottern Zelda kom på när de tillsammans började pärla tv-spelsfigurer. Dottern slutade, medan Johan fortsatte. Sedan dess har han gått från marknader till gatukonst och stora gallerier i hela världen. Och en stor del i hans framgångar är sociala medier. Tidigare var Instagram hans viktigaste kanal, där han har över 180 000 följare, men när video blev allt viktigare gav han sig även in på Tiktok. Där har han nu 123 000 följare, en siffra som stadigt ökar.
– Bara över helgen har jag fått ytterligare 8 000 följare, säger han och visar kommentarerna som kommit in de senaste dagarna:
– Idag när jag vaknade hade jag 100 kommentarer och det var bara kärlek rakt igenom. Det är så härligt!

Allt material, både pärlplattorna och filmerna, skapas i hans studio. Rummet är fyllt med pärlor, actiongubbar, skateboardar och annat som tillhör Johans intressen. I det ena hörnet finns strykstationen och i ett annat ligger limpistolen redo. Ett arbetsbord står framför det ena av de två fönsterna och det är där, helst med dagsljusets hjälp, som han filmar sitt material. Där finns inga blixtar, inga stora kameror. Ett stativ och en mobiltelefon är allt som behövs.
– Man ska se att det är handgjort och naturligt, ingenting ska vara perfekt, säger han.

Just nu gör han många minimalistiska stop motion-filmer. Med hjälp av enbart ett fåtal pärlor skapar han figurer, kända och egna, som han sedan flyttar runt bit till bit och sedan klipper ihop till en film. 30 minuters filmning kan bli en tio sekunder lång film.

En av de senaste projekten är ett intro till serien ”Family Guy” som produceras av amerikanska Fox Entertainment. Ett stop motion-intro med figurerna i pärlor, som beställts efter att produktionsbolaget sett hans andra filmer i sociala medier.
– Det ska bli jävligt kul att se hur den landar.

Verk av Pappas pärlor säljs numera på hans egen hemsida och på gallerier runtom i världen för tiotusentals kronor. Och hans version av Vermeers målning ”Flicka med pärlörhänge” hänger på museet Mauritshuis i Nederländerna.
– Om någon hade sagt till mig för tio år sedan, när jag sov under ett bord på Skänninge Marken mellan utställningsdagarna, att jag skulle få in en tavla i den kungliga samlingen i Nederländerna, då hade jag aldrig trott på det.

Johan är uppvuxen i Borensberg, men har flyttat runt i både Sverige och världen. Med småbarn i familjen bestämde sig dock han och frun Maria för att flytta hem till Motala igen.
– Jag tycker verkligen om den här staden. Jag trycker ofta på Motala när jag är iväg. Det ligger perfekt till i Sverige, mitt emellan Stockholm och Göteborg. Att bo här ger en helt annan möjlighet än att bo i en storstad. Vi har skola, förskola och vatten några hundra meter bort. Det är fantastiskt!

Han känner sig dock inte som en kändis i sin egen hemstad.
– Ju längre bort från Motala jag kommer, desto fler selfies får jag ta. Jag hade ett sjukt besök på Söder i Stockholm en gång, jag hann gå typ 50 meter så var det någon som ville ta en bild. Jättetrevligt! Men det är också skönt att inte ha det så här, haha!

Så du tror inte Motalaborna kommer att vallfärda för att ta en selfie med dig på Motala Expo?
– Vi får väl se om någon alls vill titta på mig, haha!

Men trots det känner han sig stöttad av Motalaborna. Och han vet att den gatukonst han gjort i staden varit uppskattad, även om det på grund av skadegörelse och stölder blivit mindre på sistone. Men en del finns kvar.
– Som kakmonstret vid Skolgårda och kyrkan vid bilprovningen, de renoverar jag varje år.

Drömmen är dock att göra något beständigt i Motala. Han har tidigare gjort offentlig konst för bland annat Stockholmsverken och till Bauerjubileet i Jönköping, men för hemstaden är det än så länge bara planer.
– Jag vill göra något vi kan vara stolta över, något som slår Mjölbys potatis med hästlängder!

I höst väntar ett projekt nästan på hemmaplan, då han ställer ut sina konstverk på Östergötlands museum i Linköping.
– Jag har fått frågor från flera svenska konsthallar, men jag har varit väldigt selektiv. Att ställa ut i Linköping känns jättebra.

Har du någon drömgrej du vill göra i framtiden, men inte har gjort än?
– Picassos ”Guernica”, jag vill göra den i kakel. Den blir aldrig inaktuell, snarare bara mer och mer aktuell, säger han men lägger snart till:
– Fast frågar du mig nästa vecka är det kanske något helt annat.

Pappas pärlor intervjuas på scenen under Motala Expo klockan 11.00 på lördagen. Konferenciser är Gunilla Brynell-Johansson.

Ida Norinder

Digital marknadskommunikatör på Tillväxt Motala.

Publicerad: 14 mars 2024
Senast uppdaterad: 14 mars 2024

Hittar du inte vad du söker?