JoPa imperiet – tre företag i ett

Kanske inte direkt som ett kinderägg, men nästan. Far och son Paulsson driver tre nischade bilrelaterade företag tillsammans. Det var pappa Johan, med sitt livslånga intresse för bilar som startade bolaget 2009, först som ett komplement till lantbruket i Sjökumla.

Två arbetsklädda män står i en dörr.

Jag har alltid tyckt om bilar och motorer, säger Johan.

Som sjuåring körde Johan Paulsson gocart, gick snabbt vidare till motocross och sedan rally. Uppvuxen på Ekeberget gård i Sjökumla där pappa, farbror och farfar bedrev lantbruk tillsammans, var yrkesvalet rätt givet.
– Jag gick lantbruksskolan på Vreta kloster och hade arbetat med lantbruk i 20 år innan jag startade egen firma.

Från början var kunderna mest kompisar som hade problem med sina bilar. Kundkretsen ökade och när Johans pappa Ulf pensionerade sig tog farbror Björn över gården och Johan satsade helhjärtat på sin firma Johan Paulssons fordonsservice.
– Namnet var lite väl långt så jag drog ihop det till JoPa fordonsservice, säger Johan med ett förnöjt skratt.

Ägarna Albin och Johan Paulsson

Eftersom många efterfrågade hjälp att fixa till lackskador investerade Johan i en lackbox och anställde sin första medarbetare. Sedan dessa har bolaget utvecklats med allt fler anställda, idag är man tio personer. Sonen Albin gick in som delägare 2019. Han hade då gått en lack-utbildning i Mjölby och även provat på yrkeslivet i grannlandet Norge innan han allierade sig med sin far.

Hur är det att jobba med pappa?

-Bara bra! svarar Albin utan tvekan.

Innan Albin dök upp ställde jag samma fråga till pappa Johan, som svarade lite mer eftertänksamt:

-Det går bra, vi är rätt så lika och känner varandra väl.

Framgångsrika samarbeten

2012 fick de sitt första samarbetsavtal med Länsförsäkringar gällande plåt och lackskador. Ett viktigt steg för företaget, idag har man avtal med alla stora försäkringbolag. JoPa har även ett samarbete med Askling bil, Motala Bilpartner samt Vadstena bil i Motala gällande deras försäljningsrekond. Begagnade bilar görs i ordning för att säljas vidare till nya spekulanter.

Som rubriken antyder så består företaget egentligen av tre olika företag i ett.

Foto på en svart bilmatta med en orange logga
Redo för ny ägare.

JoPa bilskadecenter

JoPa bilskadecenter ligger i Sjökumla och har plåt och lackering som specialistområde. Det var här på gården allt började och en hel del investeringar har gjorts för att göra ett riktigt bra jobb. Den här verksamheten står för cirka 65 procent av omsättningen.

-Nöjda kunder är förstås A och O, säger Albin.

Han tillbringar sina mesta tid i lackboxen i Sjökumla och förklarar att utmaningen med jobbet är att hitta exakt rätt färg på lacken. Till sin hjälp har han en spektrokamera men man måste ändå lita mycket på sin egen synförmåga då man jämför en lackad provbit med befintlig bil. Han pekar på en ofattbart snyggt lackad BMW i en vinröd, skimrande, metallisk nyans.
– Den här har jag, tillsammans med gänget i Sjökumla gjort, den ska ställas ut på Elmia nästa vecka säger han stolt.

Jag kan inte låta bli att fråga om han har någon drömbil. Han rycker lite på axlarna och säger att en porsche vore ju inte så dumt men att det är bättre att investera pengarna. Inser lite för sent att jag borde frågat vilken färg han hade lackat sin bil i, något säger mig att jag hade fått ett snabbt svar med en specad färgkod.

Från vänster; Albin och Johan Paulsson, Simon Ingemarsson, Liam Wallman, Jocke Wallman & Peter Elmén

JoPa bilvårdcenter

På Vintergatan ligger JoPa bilvårdcenter där den mest misskötta bilen förvandlas till en glänsande pärla. Här jobbar fyra grabbar Joakim Wallman, Liam Wallman, Simon Ingemarsson och Peter Elmèn med att göra kunder nöjda. Bilen körs in till en tvättstation, sedan vidare för vald behandling och levereras i ett lyxigt show room som gjort för att fotografera bilar. Knappast en tillfällighet.

Johan bredvid en nyrecondad bil.

– Vi är en av sex utvalda kvalitetsverkstäder som får saluföra Labocosmetica produkter, påtalar Johan.

Sedan får jag förklarat för mig att det finns keramiska lackskydd som till och med kan stå emot oljegrus på Karlsbyvägen. Jag har redan berättat att min bil ser bedrövlig ut för att jag bor på landet, det är visserligen inte den enda förklaringen men vem vill framstå som en slarver på en recond där bilarna glänser i kapp med varandra?

Olssons bil & plåt

I Västra Stenby ligger Olssons bil & plåt som köptes upp av Johan 2018, här sköter Pelle som har varit anställd sedan 2012, service och reparationer. Det finns dock en plan att flytta den här verksamheten till Sjökumla då Johan lägger mycket tid på att åka mellan de tre platserna.

-Ofta behövs fyra händer och då är det lite synd att vara så långt ifrån varandra, förklarar Johan.

Om Johan och Albin får drömma om något så är det att samla alla tre bolag på ett ställe. Lite som ett kinderägg. Tre önskningar i en.

Johanna Sjögren

Älskar att skriva om Motala och dess landsbygd, men även lokala företagshistorier. Det finns många intressanta personligheter i vår vackra kommun.

Publicerad: 21 april 2022
Senast uppdaterad: 18 september 2023

Hittar du inte vad du söker?