Klättra – Motalas första klättergym

Klätterkurs, klättra med instruktör och nu senast klättersommarskola för barn. Möjligheterna att lära sig klättra i Motala har aldrig varit större än nu. Det tack vare klätterentusiasterna Jenny Berntsson och Joakim Bezeks, ägarna till Bill o Bulls lekland.

Klättra Jenny och Joakim

Senast vi träffades var hösten 2020. Mitt under en brinnande pandemi som hade krossat Jenny Berntsson och Joakim Bezeks drömmar. Paret hade precis fått ett OK från deras bank att börja bygga klätterväggar inne i Bill o Bulls lekland, när Covid-19 drog undan mattan. Plötsligt handlade allt om att överleva.

Vi snabbspolar fram till juni 2023 och… tada! Drömmen har blivit verklighet. Där det förut fanns en legolekhörna och rutschkana ner till marknivå, tronar idag två olika typer av klätterväggar.

–  Hos oss kan man träna både bouldering, topprepsklättring och ledklättring. Vi erbjuder klätterleder för både avancerade klättrare och för den som just vill börja klättra, berättar Joakim.

Robusta klätterväggar byggda av branschkunniga

Väggarna stod färdiga i december förra året och en hel del har redan hunnit få upp ögonen för det som är Motalas senaste nytillskott när det kommer till träning. Klätterhallen är anpassad för vuxna men fungerar även bra för barn. En stor skillnad.

–  Våra klätterväggar har byggts av kunniga branschmänniskor som även har byggt tävlingsväggar. Många kanske tänker att det bara är för barn eftersom Klättra delar lokaler med Bill o Bull, men så är det inte, påpekar Jenny.

Lederna på väggarna går att bygga om i all oändlighet, greppen är flyttbara. I hallen går det att både träna själv eller med instruktör och man kan boka in sig själv eller som grupp.

– Klättring kombinerar både problemlösning och en fysisk utmaning. En extremt funktionell träning där du jobbar med hela kroppen och både tränar muskler och motorik, fyller Joakim i.

Klättras två klätterväggar erbjuder två olika sätt att klättra; på bouldringväggen klättrar man utan rep och den har en tjock matta under sig. På 10-metersväggen klättrar man med rep. De olika färgerna på greppen signalerar svårighetsgrad.

En gemensam kärlek

Både Jenny och Joakim hade testat på klättring innan de träffade varandra. Jenny i sitt jobb som fritidsledare och Joakim när han jobbade på högfjällshotellet vid Kebenekaise. Men det var inte förrän de hade blivit ett par som de båda skulle komma att bli klättrarfrälsta, tillsammans.

– Vi träffade en kille på vår kompis bröllop som klättrade i Stockholm. Vi fick möjlighet att lära oss klättra tack vare honom. Jag fastnade så hårt! Berättar Joakim.

– För oss blev ett roligt sätt att umgås tillsammans. Genom klättringen har vi också fått vänner för livet, berättar Jenny.

Med blicken fäst på framtiden

Både Jenny och Joakim har tusen idéer på hur de skulle vilja utveckla både Klättra och Bill o Bull. Paret jobbar idag både heltid med verksamheterna och gör allt från matservering till marknadsföring och kalasledare.

Till sommaren lanserar de ett sommarklätterläger för barn och framöver skulle man vilja utveckla aktiviteter mot kick-off:er och liknande.

– Får vi snurr på klätterverksamheten så har vi funderingar på att bygga upp ännu mer klätteryta. Sen finns det självklart också tankar på att utveckla Bill o Bulls utbud, säger Joakim.

Publicerad: 07 juni 2023
Senast uppdaterad: 18 september 2023

Hittar du inte vad du söker?