Med hälsan i fokus

På Storgatan, ett stenkast från sjukhuset, ligger det lilla företaget MA hälsan i fokus. Här arbetar entreprenören och överlevaren Madelen Agi med att förbättra välbefinnandet hos sina kunder. Bolaget startade samtidigt som pandemin drog över världen men intresset för hälsa har funnits sedan hon var en liten flicka i Syrien.

Foto av en kvinna klädd i blå busarong ståendes framför en källarlokal

Madelene Agi vet hur det är att komma som flykting till Sverige. Att med två tomma händer försöka bygga sig ett nytt liv.

Det var oerhört tufft att börja om från noll! Jag kommer ihåg att jag tänkte: Här kan jag inte leva, det här språket är omöjligt att lära sig!

Idag 37 år senare, pratar hon flytande svenska. Vi tar det från början. Som 22-åring flydde hon från Homs där hon ägde en butik som saluförde barn- och damkläder. När hon kom till Sverige och Hallsberg började hon direkt att läsa på SFI, svenska för invandrare. Hennes första jobb i Sverige blev på Volvo i Hallsberg och efter ytterligare några år studerade hon till undersköterska.

När Madelen precis fött sin son blev exmaken arbetslös och paret bestämde sig då för att starta eget. Tack vare Almi, som erbjuder lån och affärsutveckling till företag, och Madelens goda kunskaper i svenska så kunde de starta Hallsbergs tvätt, ett företag som finns kvar än idag.

Flytt till Motala

2005 flyttade hon till Motala tillsammans med sin son och driver sedan 2018 företaget MA hälsan i fokus. Hälsa är ett intresse som funnits sedan hon var liten.
–Jag minns att jag tidigt älskade att läsa läkartidningar från det att jag lärde mig läsa. Jag läste frågespalter, om olika sjukdomar ja allt.

Madelen studerar kapillärblod.

Hon skrattar lite och berättar sedan att hon började ta en kurs i massage och byggde sedan vidare med kinesisk akupunktur. Idag erbjuder hon blodanalys, ljusterapi, energimätning men även ansiktsbehandlingar. Mycket av det som ökar välbefinnande.

Ljusterapi pågår

Vårt samtal glider in på det som händer i Ukraina just nu och Madelen delger sina minnen från kriget.

Jag minns än idag när raffinaderiet i Homs där min pappa arbetade bombades. Jag stod på balkongen och tittade ut över himlen när bombflygen kom. Klockan var 11 och himlen var klarblå. De missade målet men kom tillbaka exakt samma tid ett dygn senare. Vi såg när de släppte bomberna och hur himlen förvandlades till ett eldklot. Det enda jag tänkte på var pappa.

Strax därefter stannade en buss och hennes pappa kom utspringandes. Han skrek åt familjen att gå in i huset och stänga dörren.
– Metallskrot yrde trots att vi bodde sju kilometer från raffinaderiet. Det blev snart helt svart och det var giftig gas överallt.

Efter det flydde de från hemstaden.

Framtidsdrömmar

På frågan om vad hon önskar för framtiden svarar Madelen snabbt:

Ett samarbete mellan skolmedicin och det alternativa.

Madelen menar att på det viset kan man få det bästa ur två världar. Nu kommer många patienter som en sista utväg, när man har provat allt som den traditionella vården har att erbjuda.

Vad är det bästa med ditt nuvarande yrkesval?
– När man har hjälpt en människa att må bättre. Att se förvandlingen och tacksamheten de känner.

Bolagsnamnet säger ju det mesta och något vi alla borde ha men kanske inte inser; Hälsan i fokus.

Johanna Sjögren

Älskar att skriva om Motala och dess landsbygd, men även lokala företagshistorier. Det finns många intressanta personligheter i vår vackra kommun.

Publicerad: 08 april 2022
Senast uppdaterad: 18 september 2023

Hittar du inte vad du söker?