Mixum mixar produktionen

Det framgångsrika Motalaföretaget Mixum var ett av de företag som drabbades tidigt av Coronakrisen. Bolagets största segment är livsmedel och färdigrätter till salladsbarer runt om i Europa. Länder som snabbt stängde ner, ett efter ett.

Mixum_personal-1

– Jag har hört någon beskriva läget med att man slängde in en handgranat, tycker det är en träffande bild av vad som inträffade, säger vd Magnus Franzén.

– Vår verksamhet är uppbyggd på leveranser till salladsbarer, men även till flygbranschen, restauranger och caféer. Vi vet ju alla hur stiltje det är där idag, fortsätter han.

Men det finns ljusglimtar.

– Butiksförsäljningen ökade något i förra veckan, det kan visserligen förklaras med att det var påsk. Även försäljningen till caféer fick en positiv trend men vi märker att man är väldigt försiktiga, man är fortfarande rädd för att tvingas stänga.

Snabba med att reagera

Magnus hyllar stadsepidemiolog Anders Tegnell och hoppas att Sverige står emot kraven att stänga ner helt. Han menar att näringslivet i Sverige har ett enormt försprång gentemot de länder som stängt sina gränser.

– Vi hoppas att vi är på max nu eller förhoppningsvis förbi och att andra länder öppnar upp igen. Men det finns en överhängande risk att man inte återinför salladsbarer. Jag vill poängtera att de verkligen är konstruerade för att vara hygieniska men ingen vet förstås hur man reagerar i olika länder.

När marknaden förändras så totalt måste man förstås agera och Mixum var föredömligt snabba med att sätta in åtgärder:

– Jag tror faktiskt att vi korttidspermitterade redan dag ett, vår koncernledning gick tidigt ut med direktiv att vi skulle göra det. Det gällde samtlig personal.

Monteringsjobb en möjlighet

På Mixum insåg rätt snabbt att något mer måste göras för att undvika uppsägningar. Då hörde Håkan Kindström på Inplastor av sig.

– Ja Håkan ville i första hand hjälpa lokala företag som drabbats hårt av krisen genom att lägga ut monteringsjobb. Tycker det är otroligt fint att han tänker på det lokala näringslivet i första hand.

Redan den första april påbörjade man det nya arbetet med att riva plast och montera visir. Man har hittat ett flexibelt sätt att arbeta där man snabbt kan ställa om från peak i ordinarie verksamhet på morgonen till att montera visir så fort det blir lugnare.

– Det kräver förstås en hel del av våra arbetsledare men de gör ett fantastiskt jobb, hela personalen har tagit emot det här väl. Det är vi förstås väldigt glada för.

Johanna Sjögren

Älskar att skriva om Motala och dess landsbygd, men även lokala företagshistorier. Det finns många intressanta personligheter i vår vackra kommun.

Publicerad: 16 april 2020
Senast uppdaterad: 18 september 2023

Hittar du inte vad du söker?