MVE – det miljövänliga företaget

På fem år har MVE – Miljö, VVS och Energicenter, dubblerat antalet anställda, öppnat ett servicekontor i Linköping och 2017 blev man som första företag i länet certifierad solelsinstallatör. Man lever efter devisen ”Förnyelsebart så långt det går” men hur påverkas man av den rådande pandemin?

Man i arbetskläder står och lutar sig mot vit arbetsbil med texten MVE.

Det Motalabaserade företaget på Vintergatan ägs av Michael Malmgren men det är en annan Michael med efternamnet Johansson, mer känd som ”Micke på MVE” som vi träffar för att få veta mer om verksamheten. Micke säger att man har påverkats av pandemin men inte alls så mycket som befarat.

– Det rullar på rätt så bra, värmepumpar säljer vi massor av just nu. Det vi märker är att en del privatpersoner som har bestämt sig för att investera i solel väljer att avvakta på grund av det rådande läget. Man kanske har blivit permitterad eller är osäker på framtiden och väljer att skjuta upp investeringen.

MVE har sin största andel av marknaden mot privatkunder, men nu passar många företag på att underhålla befintliga maskiner, man reparerar istället för att investera i nya. Något som är genomförbart när produktionen står still.

Brist på en hel del arbetsmaterial

Som hantverkare är man rätt så utsatt men Micke menar att de allra flesta är duktiga på att hålla avstånd och gör vad de kan för att undvika kontakt.

Jag är lite imponerad av våra kunder, som håller avstånd och är förstående över att reservdelar är restnoterade vilket för kunden innebär förseningar.

Många fabriker i Sydeuropa har stått still, vilket innebär att de ligger efter i produktion och med tömda lager så tar det förstås längre tid att förse sina kunder. Det är framförallt armaturer, LED-chip till ljuskällor och lampor som det råder brist på.

MVE lever som de lär och har sin egen solpark som genererar 26 000 kWh och täcker företagets elförbrukning. Man har en uttalad miljöpolicy som innefattar allt från varmvatten till drivmedel till sina företagsbilar.

Johanna Sjögren

Älskar att skriva om Motala och dess landsbygd, men även lokala företagshistorier. Det finns många intressanta personligheter i vår vackra kommun.

Publicerad: 17 juni 2020
Senast uppdaterad: 18 september 2023

Hittar du inte vad du söker?