One IT Partner tog lärdom av FACIT

Headhuntad av sin pappas kompis, som dessutom var i samma bransch. För Magnus Gemfors, idag delägare till One IT Partner blev det starten på ett lyckat karriärval. Bolaget har sina rötter i FACIT som idag anses vara ett skolexempel för hur man INTE ska agera när man står inför ett teknikskifte. Håll i dig för här kommer ett stycke näringslivshistoria!

Magnus_Gemfors_1_retusch

I början av 40-talet är kontorsmaskiner dominerande i produktionen hos industrikoncernen FACIT där räknemaskinerna skördat stora framgångar. FACIT blir världsledande och har snart utökat sitt sortiment med additions-, multiplikation- samt skrivmaskiner. På 60-talet smyger de nya japanska elektroniska räknarna in på arenan och underminerar så småningom marknaden.

På FACIT tog man inte konkurrensen på allvar och blev inom ett par år förbipasserade. 1973 var bolaget konkursmässigt och köptes då upp av Electrolux som fortsatte att driva bolaget i namnet FACIT men tillverkningen av räknare lade man snabbt ner och köpte i stället in dem från Japan med svensk specifikation.

Det är nu det börjar bli lite svårt att hänga med… Ett decennium senare köper Ericsson FACIT av Electrolux och släpper sin första persondator. Några år senare säljer man dataverksamheten till Nokia medan kontorsverksamheten såldes tillbaka till FACIT. Vid den här tidpunkten byter alla Facitkontor namn till Kontorslandslaget. Parallellt med Kontorslandslaget fanns branschkollegan Konfac som också hade kopplingar till Facit.

2002 går Konfac och Kontorslandslaget samman och bildar Koneo. Utvecklingen har nu gått från skrivmaskiner, kopiatorer, ordbehandling till IT och MFP skrivare.

Men när i den här historien kommer egentligen Magnus Gemfors in?
– Jag jobbade som elevassistent och körde sopor när Egge ringde 1982 och tyckte att jag skulle komma och testjobba lite för honom.

Egge Karlsson var en av de 70 distriktscheferna som startade eget bolag under namnet Facitkontoret Egge Karlsson i Motala AB. Magnus pappa, Bo Gemfors, gjorde likadant i Linköping. Egge drev bolaget fram till 1994 då sonen Stefan Karlsson tog över och Magnus blev delägare. 2010 förvärvade Magnus företaget tillsammans med Johan Ekberg.

– Vi var ju gamla toner-muppar som nu jobbade med IT, säger Magnus med ett skratt

Han lyfter omvärldsbevakning och vikten av att hänga med i utvecklingen som en framgångsfaktor.

One IT Partner

2016 bestämde de sig för att lämna Koneokedjan och bli fristående. Bolaget ombildades till One IT Partner. Ett namn Magnus är mäkta stolt över och betonar att det var Niklas Karlsson på Motalaföretaget Play reklam som kom på att om man plockade bort ”K” och ”O” från Koneo så blev det One, som passade affärsidén perfekt. Lite kuriosa, trots alla namnbyten så har organisationsnumret varit detsamma sedan 1973.

– Målgruppen är företag mellan 1-50 anställda, där vi önskar vara företagens IT-avdelning. Vår styrka är att vi är lokala, att vi finns tillgängliga. Men även flexibilitet är mycket viktig, att vara lyhörd för vad kunden har för behov. En del vill att vi tar hand om allting medan andra tar hjälp med delar och löser resten själv. Jag önskar att man upplever oss som enkla att ha att göra med!

Kompetensförsörjning

Ett företag är inte så mycket värt utan dess medarbetare. Kompetensförsörjning är ett välkänt problem i branschen, hur har ni löst det?

– Vi har prövat det mesta och har kommit fram till att det bästa är personliga kontakter. Sedan räcker ett genuint dataintresse väldigt långt. Men det finns också bra utbildningar man kan gå.

Två medarbetare som gjort just detta är Andreas Nilsson som läst programmet ”Datanätteknik” i Jönköping och så nykomlingen Anders Nordfeldt som läste till ”server- och virtualiseringsspecialist” i Örebro.

– Jag trivs jättebra på One IT Partner. Jag skulle ha börjat plugga för länge sedan, säger Anders.

Magnus beskriver organisationen som platt och arbetet som fritt. ”Learning by doing” man ger de anställda frihet under ansvar och vill undvika pekpinnar.

Bolaget idag

Mer än halva omsättningen består idag av IT-drift och IT-tjänster, sedan kommer IT-hårdvara, multifunktionskrivare och serviceavtal. För att vara ett relativt litet företag så är man en stor kund hos Microsoft, mycket tack vare Microsoft 365 som är den nya IT plattformen för företag.
One IT Partner har idag 17 medarbetare som täcker hela Östergötland.

På frågan om vilka framtidsdrömmar man har svarar Magnus:

– Målet är att gräva där vi står och utveckla kunderna vi har men också hitta nya i området. Vi har varit med om den digitala resan från början och vet hur viktigt det är att anpassa sig. Vi började med egen drift av mail och lyckades jättebra sedan kom Microsoft med office 365 och tog en bråkdel betalt jämfört med oss. Så vi tänkte om och startade ett betydligt större samarbete med Microsoft istället, vilket var en jäkla tur!

Eller så kan man se det som att man tog lärdom av historien där FACIT trots allt inte var facit.

Johanna Sjögren

Älskar att skriva om Motala och dess landsbygd, men även lokala företagshistorier. Det finns många intressanta personligheter i vår vackra kommun.

Publicerad: 24 februari 2021
Senast uppdaterad: 18 september 2023

Hittar du inte vad du söker?