REKOrd för REKO Motala

Köerna ringlar som ormar på Swedols parkering och det myllrar av glada människor med disciplin. Ett femtontal leverantörer har satt upp beachflaggor för att avisera var man står. Det är onsdag och klockan är 17:30, dags för REKO Motala att träffas.

IMG_0603

REKO står för REjäl KOnsumtion och är ett franskt koncept som spridit sig vidare till Sverige där verksamheten drivs helt ideellt och växer konstant. I dryga tre år har Motalaborna via en Facebook-grupp kunnat handla närproducerade varor av allehanda slag från lokala företag. Syftet är att värna om lokala producenter samt den mångfald som finns i omgivningen. Utbudet består av fantastiska prima råvaror och förädlade produkter – Kärlek och mat i symbios.

– Motala var en av de första reko-ringarna och bildades i januari 2017 av EkolomiLaget. Idag har vi ca 3 000 medlemmar och drygt 50 producenter. Verksamheten drivs helt ideellt och växer konstant, säger Caroline Levin, en av initiativtagarna.

På frågan om varför hon var med och startade REKO Motala svarar hon:

– Mitt intresse för ekologisk mat har funnits sedan jag var liten och vi köpte ekologiskt odlad potatis och mjöl hos min syssling Jan-Olov ute i Varv. När de startade sin eko-bod och ansökte om KRAV certifiering tog det sju år innan alla gifter var borta ur marken och de fick godkänt för ekologisk odling.

Det säger en hel del om hur viktigt det är att vi äter obesprutad mat.

Stort intresse för närproducerat

REKO Motala träffas varannan onsdag, jämna veckor. Både leverantörer och kunder har ökat rejält under de senaste månaderna. Kanske har man förstått hur viktigt det är att stötta sina lokala företag och många kommuner har arbetat med att få sina invånare att förstå vikten av just detta. I Motala har man länge arbetat med #handlalokalt för att stötta Motalas lokala handlare men extra insatser har förstås även genomförts i samband med pandemin. Och nu har alltså intresset för REKO Motala ökat så markant att parkeringen inte räckte till vid det senaste tillfället.

– Just nu pågår arbetet med att strukturera upp utlämningarna när vi har vuxit så kraftigt. Facebookgruppen ökar med 50-100 medlemmar per månad och det njuter vi alla utav, samtidigt kräver det en fungerande organisation. Vi har lärt oss mycket under de år som gått och ser fram emot vad framtiden har att bjuda på säger Caroline.

En av leverantörerna som har funnits med i REKO Motala till och från är Brenda Hilding från ”Min söta värld”. Brenda driver eget bageri och ett litet café där en av hennes specialiteter är tårtor. Hon tror att konceptet ligger rätt i tiden då folk nu är mer miljömedvetna och dessutom har ett större intresse för vad man äter, varifrån råvarorna kommer och hur processerna bakom förädlandet går till.

– Jag är med i REKO för att nå ut till fler personer och jag tror att man idag vill stötta sina lokala handlare men även att man nu under pandemin känner sig trygg med att handla utomhus, säger Brenda.

En lokal näringslivskändis, Nader Moini som tillsammans med Dastan Chaomar driver Öltappen står i en av köerna. Han tycker det är jätteviktigt att stötta lokala företag.

Jag köper glass fast vi själva driver glasskiosken vid slussarna, säger han och skrattar högt.

Johanna Sjögren

Älskar att skriva om Motala och dess landsbygd, men även lokala företagshistorier. Det finns många intressanta personligheter i vår vackra kommun.

Publicerad: 04 juni 2020
Senast uppdaterad: 18 september 2023

Hittar du inte vad du söker?