Så skapade Brenda Hilding företaget Min söta värld

Ett konditori i Motala med hantverk som skapas från grunden. Churros, glutenfritt bröd, kreativa tårtor och regnbågsfärgade cupcakes… alla handgjorda av en sprudlande glädjespridare som verkligen lyssnar på vad kunderna efterfrågar!

IMG_2619-1

I januari 2005 flyttade Brenda Hilding från Perus vackra stränder till kärleken i ett kallt vinterlandskap i Sverige. Brenda har vuxit upp med företagsamhet i familjen och är en indriven säljare som person. Hon lämnade chefsposten inom telebranschen och kunde inte ana att hennes kavaj och klackar senare skulle bytas ut mot ett stjärnmärkt förkläde från kända TV-programmet Stora tårtslaget.

I Peru är det en stark matlagningskultur som Brenda bär med sig. Hon bjuder gärna på mat av ren gästvänlighet. Brendas mamma som bär samma intresse utbildade sig till konditor för att baka åt pappan och släkten så blev bakverk aldrig ett stort intresse för Brenda. Innan flytten till Sverige utbildade Brenda sig till florist och frisör så att hon garantera ett jobb i Sverige.

Ordet fika, vad betyder det?

I sitt nya hemland ville Brenda snabbt lära sig svenska för att integreras i det svenska samhället. Under sin kurs i svenska fanns det ett specifikt ord hon lärde sig snabbt, nämligen f-i-k-a. I Brendas vänkrets var det hon som självmant bjöd på fika och någonstans där började intresset för bakverk.  Första jobbet i Sverige blev på en förskola och sedan på ett hotell. 2010 gick hon en lärlingsutbildning på ett stort bageri och började därefter jobba heltid på nätter och helger på ett bageri.

– Jag hade så mycket idéer och fick ansvar över alla specialtårtor. Men det var något som saknades, jag ville baka som jag hade sett sin mamma göra. Jag ville baka allt från grunden utan onödiga pulver.

Sociala medier har varit och är en viktig del av Min Söta Värld som grundades 2017. Innan det egna företaget blev ett heltidsjobb publicerade Brenda ofta bilder på sina kreationer. Via Instagram fick hon en förfrågan om att gå med i Dessertmästarna, men med en fyra månader gammal dotter hemma fungerade det inte. Senare samma år fick Brenda en plats i det Stora tårtslaget något hon inte kunde tacka nej till.

Bestämde sig för att satsa allt på bakandet

Programmet blev en vändpunkt, både personligt efter många tuffa motgångar och för företaget Min Söta Värld.

– För någon som är från Peru och älskar att prata med människor så var det så svårt att hålla en så stor hemlighet för mig själv. För det första att jag hade medverkat på TV-inspelningar och för det andra att jag kom så långt som 6 av alla showens alla 8 tårtor! Jag kommer aldrig att glömma den veckan i april 2017 när pressmeddelandet om programmet publicerades. Jag hade sagt upp mig från min dåvarande arbetsplats och precis bestämt mig för att satsa helhjärtat på mitt eget företag.

Under flera år arbetade Brenda som spansklärare vid sidan av det egna företaget. Detta var även en plan B ifall hon inte skulle ha möjlighet att fortsätta baka, hon lider bla av en förslitningsskada i en arm. För varje motgång fann Brenda helt enkelt en lösning. Oavsett vad hon har jobbat med så har människor haft en stor betydelse för henne

Mina tidigare elever kommer fortfarande in och pratar med mig och jag får chansen att peppa dem och många kunder stannar kvar länge och lämnar mig med ny energi och går härifrån med ett stort leende på läpparna.

Skam den som ger sig

Min Söta Värld är ett heltidsarbete sedan juni 2019. Idag har företaget en deltidsanställd och en extra personal som hjälper Brenda. Utmaningarna under det senaste året har definitivt varit den rådande Corona-pandemin. Ett exempel är alla bröllopstårtor som är avbokade men till nästa år är hela 18st tårtor reserverade.

Så skam den som ger sig, genom samarbeten med exempelvis Omberg Resort, Qvarsebo kaffe i Norrköping, Adolfsnäs i Vadstena, Vadstena choklad och Madison glassbaren samt försäljning på REKO i Linköping, Motala, Vadstena och Mjölby har även stora beställningar rullat in och det går absolut ingen nöd på företaget.

Johanna Sjögren

Älskar att skriva om Motala och dess landsbygd, men även lokala företagshistorier. Det finns många intressanta personligheter i vår vackra kommun.

Publicerad: 28 augusti 2020
Senast uppdaterad: 18 september 2023

Hittar du inte vad du söker?