Svensk Fastighetsförmedling tar upp kampen

Trots sin unga ålder har Emilia Hjort arbetat som mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i mer än ett decennium. 2015 öppnades ett kontor på Kyrkogatan och det blev Emilia som fick bygga upp verksamheten här i Motala.

Fyra leende, välklädda unga människor, två kvinnor och två män står uppställda framför ett vitt skrivbord.

Direkt efter studenten flyttade Emilia till Karlstad för att studera fastighetsekonomi. Hon visste redan då att det var mäklare hon ville bli eftersom hon gillade fastigheter och försäljning.

– Jag ville ha en lite bredare utbildning ifall mäklaryrket inte skulle vara något för mig. Det var viktigt att jag hade något att falla tillbaka på om jag inte trivdes.

Klokt tänkt, men det skulle visa sig att mäklaryrket passade Emilia alldeles utmärkt, även om det stundtals varit tufft.

Det är något helt annat när man kommer ut i verkligheten. Många tror att mäklaryrket är lika med husvisningar, men det är faktiskt bara en liten, om än rolig, del av vårt dagliga arbete. Vi jobbar väldigt mycket, det är inte ovanligt med 60 timmarsveckor.

Det har hänt mycket med branschen under dessa tio år. När Emilia började som mäklare utmärkte hon sig rejält som ung kvinna.

– Förr när de flesta mäklare var medelålders män fick jag lite kommentarer från skeptiska kunder, men idag är vi nog lika många kvinnor som män, i varierande åldrar säger Emilia.

Hon förklarar att det gäller att sätta sig in i vad kunden har för förväntningar och sälja in sig själv som mäklare. Att skapa kontakt och få ett ömsesidigt förtroende. Långt ifrån alla kunder har priset som högsta prioritet, en del önskar att få till en snabb affär medan andra önskar att det ska gå så smidigt som det bara är möjligt.

– Alla mäklare jobbar på olika sätt. Svensk Fastighetsförmedling har sedan en tid arbetat med visningskoncept, vilket innebär att vi alltid har en gemensam presentation för samtliga intressenter. Då går vi igenom en eventuell besiktning, varför man har trivts bra i bostaden och påtalar även fördelarna med att bo i just det här området. På så vis får alla samma information, förklarar Emilia.

Vad är det roligaste med mäklaryrket?

– Att få hjälpa kunden genom hela försäljningsprocessen. När man lyckas överträffa kundens förväntningar genom att ha levererat det där lilla extra, säger Emilia med ett leende.

Hård satsning på Motalakontoret

I och med att Edvin Hellqvist och William Råsten har utbildat sig till mäklare via bolagets egna utbildning där man samtidigt som man studerar arbetar som assistent har man äntligen nått sitt mål, nämligen att vara 2-3 mäklare plus en mäklarassistent. Felicia Källbom som arbetar som mäklarassistent blev den sista pusselbiten i kvartetten.

– Nu har vi andra förutsättningar att ta upp kampen för att plocka marknadsandelar, även om fokuset för oss är nöjda kunder och att vara bäst på det vi gör, snarare än störst, säger Emilia.

Det viktigaste som ny mäklare på marknaden är att skapa sig ett namn. Något som även gäller bolaget. När Svensk Fastighetsförmedling öppnade Motalakontoret 2015 satsade man rejält på att marknadsföra sig, vilket gav resultat.

Vi blev faktiskt nominerade till priset som ”Årets Marknadsförare” på Motalagalan det året, säger Emilia stolt.

Idag säljer man cirka 50-60 bostäder per år och mäklare. Fördelen med att arbeta över länsgränserna är att man fångar upp ännu fler affärer. Motalakontoret har, förutom Motala och Borensberg, även Vadstena i sitt upptagningsområde. Samtliga kontor i upptagningsområdet ägs av John och Frida Flood samt Emelie Johansson.

– Vi samarbetar tätt med övriga kontor, vilket är en styrka, säger Emilia.

Hur på verkar nuläget marknaden med krig i Ukraina och hög inflationstakt?

– Under pandemin hade vi rekordår. Vi fick dock lägga mer tid per affär, framförallt gällande visningarna då vi höll stenhårt på att följa de rådande restriktionerna. Vi hade våra presentationer utomhus och genomförde trygga visningar med få personer per sällskap. Mycket digitala möten och även fullmakter när våra kunder blev sjuka, förklarar Emilia.

Priserna ökade rejält då folk värdesatte sina hem mer. De låga räntorna gjorde dessutom att alla kunde låna pengar. Så invaderade Putin Ukraina och läget blev ett helt annat.

– Nu är det helt andra värden man fokuserar på. Uppvärmning och driftskostnader har ersatt tidigare intressen som pooler och dubbelgarage.

Emilia förklarar också att det tar betydligt längre tid att sälja ett hus idag. Det kommer fortfarande ut lika många objekt på marknaden men priset är lägre och köparna färre. Marknaden är betydligt mer dämpad nu när allt har blivit dyrare. Boendekostnadskalkylen är högre och man räknar på ett annat sätt. Många väljer därför att bo kvar.

Det är tufft för säljare som vet att grannen fick betydligt mer för sin villa för ett halvår sedan men samtidigt måste man se till totalaffären. Man köper och säljer på samma marknad. Men visst de som ska in på marknaden nu har ett betydligt bättre läge.

Hon uppmanar dessa att kontakta mäklare och anmäla sig till bevakningssystem så att man når de bostäder som inte ligger ute. Hon tipsar även om att göra bostadskarriär, dvs att ta sig in på marknaden genom att köpa en bostadsrätt för att sedan byta till ett radhus och därefter kanske en villa.

– Men då tar vi förstås givet att bostadspriserna går upp.

Hur ska man agera just nu?

När jag frågar Emilia om hon har något tips till de som vill flytta säger hon att det absolut viktigaste just nu är att sälja först. Då blir man en stark och attraktiv köpare. Tiden är en viktig aspekt nu när det igenomsnitt tar längre att sälja en bostad.

Vad har du själv för drömboende?

Jag har nog mer ett drömområde. Idag bor vi jättebra i Marieberg men jag skulle gärna vilja bo i Hyddmarken. Helst i en sekelskiftesvilla alternativt bygga något eget om vi får chansen.

Vad är det bästa med Motala?

– Naturen och allt vatten! Jag uppskattar även att det är så nära till allting, framförallt när man har barn.

Och det bästa med Borensberg?

– Detsamma, den fantastiska naturen och närheten till vattnet. Borensberg ligger dessutom väldigt bra geografiskt.

Fakta Svensk Fastighetsförmedling

Sveriges äldsta mäklarbyrå som startade i Linköping 1937. Idag är man Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja. Med 230 butiker och 1 250 medarbetare i hela landet samt i Spanien. Mäklarbyråerna drivs av engagerade franchisetagare och koncernen ägs av över 700 medarbetare. 2021 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling nästan 32 000 bostäder.

Johanna Sjögren

Älskar att skriva om Motala och dess landsbygd, men även lokala företagshistorier. Det finns många intressanta personligheter i vår vackra kommun.

Publicerad: 29 november 2022
Senast uppdaterad: 18 september 2023

Hittar du inte vad du söker?