Sveriges godaste våfflor finns i Motala

Ett ton jordgubbssylt, tusen liter vaniljglass och ett par våffeljärn går åt varje sommar. En säsong på Mallboden innebär ingen rast och ingen ro för familjen Lövgren Isaksson som blev caféägare av en slump.

Ann Lövgren och Thomas Isacsson utanför Mallboden

Oj vad det doftar gott när man passerar de små röda byggnaderna som ligger i jämnhöjd med gamla Motala verkstad längs kanalen. Lukten kommer från Mallbodens våffeljärn som får jobba hårt om somrarna. Caféet är så välbesökt att järnen behöver bytas ut varje säsong.
– Allt började egentligen med en julvåffla, säger Ann Lövgren, som äger och driver Mallboden tillsammans med sin sambo Thomas Isacsson.
– Thomas gjorde en våffla som han pyntade med polkaglass, skumtomte och pepparkaka. Och sen vek han den på mitten. Den blev både fin och populär. På den vägen är det. Idag har vi en stående meny men också veckans våffla där vi experimentera lite, säger Ann.

Maja och Adelia Pennisi som håller i våfflor.
Fanny Andersson och Adelia Pennisi med några av Mallbodens populära kreationer.

Första åren såg våfflorna ut som hejcon bacon, säger Adelia Pennisi.

Alla gjorde olika och de kunde se ut lite hur som helst. 2018 satte vi oss ner och bestämde hur de skulle se ut och vad de skulle innehålla. Idag är vi väldigt strukturerade, ner till varje beståndsdel. Vi har många familjer med barn som kommer hit och får de inte den våffla som de sett på bild. Du kan ju tänka dig hur det blir, säger hon och ler.

Adelia har som Anns dotter vuxit upp i Mallboden. Hon var 16 år och i gick i ettan på gymnasiet när de blev med café.
– Jag har aldrig behövt oroa mig över sommarjobb vilket är skönt. Sen är det kul att jobba ihop med familjen. Det är här vi umgås om somrarna, säger hon.

Förutom Adelia jobbar här även Anns son och svärmor. Mallboden är ett tvättäkta exempel på familjeföretag där alla hugger i och även när man är ledig är det svårt att inte prata jobb. Stämningen är hjärtlig och även om tempot är högt finns det rum för småprat och skratt. Caféet har blivit en kär klassiker för många sedan Ann tog över verksamheten av en slump 2015.

– Jag var ute och gick en dag och fick se det här stället. Jag tycke det såg så mysigt ut så jag sa till ägaren att om du någonsin ska sälja så får du höra av dig. Ett par månader senare hörde hon av sig och det visade sig att Mallboden var till salu. Det var vi och någon mer som var intresserade och så blev det att vi tog över, berättar Ann.

Jag som aldrig har bakat i hela mitt liv, säger hon och skrattar.

Fotovänliga kreationer på menyn

Ett reportage i en tidning.

I början av sommaren fick Ann ett samtal av sin kusin. ”Det står här att ni har Sveriges godaste våfflor. Visst ni det?”, undrade hon.
Visst hade Ann skickat in lite bilder till en reporter, men sedan hade hon inte hört något. Precis lagom till att sommarsäsongen skulle inledas valde Hemmets journal ut Mallbodens våfflor till Sveriges godaste och dottern Adelia hamnade på omslaget till en av Sveriges mest sålda veckotidningar.
– Vi blev så klart jätteglada. Vilken fjäder i hatten att få ett sådant erkännande, säger Ann.

Klassikerna på menyn hämtar inspiration från säsongen och omgivningarna och heter Sommar, Göta kanal och Marängswiss. Den våffla som lockar till flest glada utrop och applåder är förmodligen Unicorn. Redan innan caféets våfflor utsågs till Sveriges godaste har de långväga besökarna blivit allt fler och många kommer tillbaka år efter år från städer som Tranås, Örebro och Stockholm.

 – Genom åren har vi fått många stamkunder och vi har en benägenhet att få väldigt personliga relationer till våra besökare. Kanske är det just för att vi som familj är grundbulten i företaget. Jag är innebandytränare och många av de som jobbar här har jag tränat. Många av våra anställda umgås även på fritiden och jag hoppas att vi alltid kommer vara ett sånt ställe där man som personal kanske hittar vänner för livet, säger Ann.

Storfavoriten Marängswiss innehåller vaniljglass, grädde, bananer, maräner, chokladknappar och noisettesås.

Ett café i utveckling

Allt fler väljer att äta sin lunch här och det är en utmaning att ha koll på utbudet utan att fladdra iväg för mycket erkänner Ann.
– Vi säljer lite lättare luncher som tarte flambé, bakad potatis och lasagne. Våfflorna är vår huvudattraktion. Sedan några år tillbaka har vi fullständiga rättigheter och har öppet längre om kvällarna. Numera anordnar vi quiz och har pub- och öppen scenkvällar.

Mallboden är också ett vandrarhem och har ställplatser för husvagnar precis jämsmed kanalen. Nyligen fick området sig en rejäl ansiktslyftning när Göta kanal valde att både renovera och bygga nytt. 230 meter kajkant revs och 3000 ton material schaktades bort. I slutet av april stod både en ny kaj och gästhamn färdig.

– Det har blivit jättepopulärt att lägga till här, vilket lyft för Motala och inte minst för oss. Det känns som att det är saker på gång i området. I skogspartiet här bakom oss har det nyligen anlagts en konstpark, ”Konst i parken”, berättar hon.
– Jag skulle jättegärna se att fler aktörer vågade satsa här. Är det något Motala behöver är det en riktig gourmetrestaurang. Det hade varit toppen om det fanns fler ställen för våra gäster att äta i området, fortsätter Ann.

Vilka vägar Mallbodens verksamheter kommer ta framöver får vi se. Vissa saker är mer självklara, som att få till något slags tak eller skydd till den stora uteserveringen. Just nu är regn verksamhetens största utmaning. Men Ann har också andra drömmar.

– En glassvagn hade varit bra. När vi får långa köer hade det varit ett jättebra alternativ. Sen skulle jag gärna vilja ha en foodtruck och kanske sälja tacos eller något liknande. Sett till att allt fler köper lunch hos oss är det kanske ett naturligt steg, men det här är fortfarande på ett drömstadie.

Sen är frågan hur mycket vi mäktar med innan det blir pannkaka av allt. Det är tur att jag har Thomas. Jag slänger ut och idéer och han bromsar. Han tänker mer långsiktigt, säger Ann.

– Bromsar skulle jag inte säga, men han tänker långsiktigt. Ni är ett bra team, säger Adelia.

Thomas Isaksson och Ann Lövgren framför sitt livsverk. Namnet Mallboden härstammar från tiden då huvudbyggnaden var lagerlokal för gamla båtmallar.

Allt för barnen
Vi är mitt inne i Mallbodens högsäsong och många fina dagar ringlar kön lång utanför serveringen. Just nu kan den se längre ut en vanligt då bara ett sällskap åt gången är tillåten inne i lokalen där man beställer. Pandemin har satt sina spår. Sonen Giovanni blev kvar i Sverige efter förra säsongen, vanligtvis bor han i Kalifornien. På grund av pandemin kunde Ann inte besöka sina barn där förra året som hon vanligtvis gör.

– Mina barn var själva anledningen till att jag gärna ville driva den här verksamheten från första början. Jag har tidigare bott i USA och mina fyra barn har en amerikansk pappa. Det är bara Adelia som bor i Sverige så jag ville ha ett jobb som jag kan vara ledig ifrån längre perioder.

Juli och första halvan av augusti, där precis innan alla barn börjar skolan, är det som mest att göra. Under den här perioder är det inte bara svenskar som besöker Mallboden utan även många från bland annat Tyskland. Ann och Thomas jobbar alla dagar och ofta sena kvällar. Förutom själva serveringen och städning av vandrarhemmet är det saker som ska beställas, fakturor som ska betalas och scheman som ska pusslas ihop.

–Vi jobbar hårt men under en kortare tid. Sen har jag möjlighet att träffa mina barn och Thomas golfar gärna. Den där bilden av hur mysigt det skulle vara att driva café, ja men sitta och dricka kaffe och puttra omkring. Så var det kanske första året. Men jag tycker ändå vi har lyckas hitta en bra deal i livet!

Emelie Fredriksson

Publicerad: 30 juli 2021
Senast uppdaterad: 18 september 2023

Hittar du inte vad du söker?