”Sweet Motala” – en sagolik upplevelse

Man i röd tröja står i butik med butikshyllor fyllda med te, choklad och andra godsaker.

När man kliver in i den lilla nyöppnade butiken på Kungsgatan 11 möts man av ett fascinerande utbud av godsaker. Känslan som infinner sig kan nog jämföras med när sagans Hans och Greta får syn på det berömda pepparkakshuset. Allt, precis allt, ser lockande ut.

Dofterna är så magnifika att jag inte kan låta bli att ta ett par djupa andetag. Hur många kan undvika att sniffa på ett nyöppnat kaffepaket? Lägg där till en mix av thé, choklad och lakrits. Godsaker som luktar överjordiskt och som sätter guldkant på tillvaron. Perfekt att ge bort – eller äta upp.
Det äkta paret Ritchard och Cosette Saade startade ”Sweet Mjölby” för tolv år sedan som även är en nätbutik och när man ett drygt decennium senare bestämde sig för att det var dags att öppna ännu en fysisk butik föll valet på Motala.

Jag har bott här tidigare och tycker att Motala är en underskattad stad för handel. Vi har planerat för en butik här i Motala sedan förra sommaren så det kunde inte en pandemi stoppa oss från. Sweet Motala fyller ett behov, en gourmetbutik med ett lite lyxigare utbud där känslan ska vara ”det lilla extra”. Man ska komma ihåg oss efteråt, jämför när du är på semester och kliver in i en gammal butik där kunskapen om produkterna är genuin och mötet något utöver det vanliga. Motalaborna har tagit emot oss med öppna armar säger Ritchard och ler stort.

Vad är då det vinnande konceptet? Ritchard förklarar entusiastiskt att det finns tre saker som är grunden i deras framgångssaga. Den första är öppettider, de ska vara tydliga och lika över tid, man ändrar inte på sina öppettider.

Sedan har vi priset, överdriv inte! De ska inte vara för höga men inte heller för låga. Vi följer alltid leverantörernas rekommenderade priser men jag vill ogärna höja. Det tog väldigt lång tid innan jag höjde priset på våra praliner trots att kronan föll mot euron.

Praliner och andra godsaker uppställde på bord.

Det tredje är kvalitet, Ritchard kan inte nog betona vikten av att de produkter man saluför håller riktigt hög kvalitet.

Allt fler blir medvetna om vad man stoppar i sig, en chokladkaka ska egentligen bara innehålla tre ingredienser så man blir lite chockad när man läser på en del förpackningar. Får det ens kallas choklad?

Med åren har Ritchard och Cosette utvecklat en talang för att kombinera uppskattade presenter som både är roliga att få men även att ge bort. Med en finkänslig bestämdhet guidas jag genom deras breda utbud. Mitt uppdrag för dagens besök är att köpa presenter till två uppskattade lärare. Får lite feeling och föreslår några produkter att fylla cellofanpåsen med, Cosette nickar instämmande men när jag tydligen väljer två likvärdiga produkter så får jag ett rakt besked. Nej det där går inte. Snabbt trollar hon fram en kompletterande produkt.

Man vill ju inte ha två av samma sort säger hon med ett charmerande leende.

Nej man vill ju faktiskt ha en av varje, tänker jag drömmande, betalar och tackar för den fantastiska servicen.

Johanna Sjögren

Älskar att skriva om Motala och dess landsbygd, men även lokala företagshistorier. Det finns många intressanta personligheter i vår vackra kommun.

Publicerad: 11 juni 2020
Senast uppdaterad: 07 juni 2021

Hittar du inte vad du söker?