Årets mest hållbara pris

Under Motalagalan står förstås priserna och de nominerade i fokus. Av årets nio priser är det ett som sticker ut lite, dels för att det i år delas ut för allra första gången men framförallt för att ”Årets Hållbarhetspris” ligger helt rätt i tiden.

22kfgogsg0sda7eb

Motiveringen lyder: ”Priset ska lyfta fram ett företag, en organisation eller person som på ett innovativt sätt arbetar för hållbarhet. Att minska klimatavtrycket är viktigare än någonsin och utmärkelsen uppmärksammar värdet av det arbete som görs lokalt. Det kan vara såväl små som stora insatser”.

Bakom ”Årets Hållbarhetspris” står Svensk Plaståtervinning som driver Europas största och mest effektiva sorteringsanläggning för återvinning av plastförpackningar. Företaget etablerade sig i Motala så sent som förra året och anläggningen invigdes i våras. Svensk Plaståtervinning har kapacitet att ta emot alla förpackningar från svenska hushåll och kan spåra förpackningarna genom hela återvinningskedjan – från insamling till ny produkt.

– Plast som inte återvinns är slöseri med våra gemensamma resurser. Därför är vår vision att alla plastförpackningar ska bli nya produkter. För att det ska bli verklighet krävs det att vi hjälps åt. Vi behöver bli bättre på att källsortera, se till att förpackningarna är designade för återvinning och att våra svenska system är optimala, säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning.

Den nionde november kommer det sitta tre förväntansfulla och aningen nervösa nominerade i publikhavet inför förkunnandet om vem Svensk Plaståtervinning väljer att belöna med ”Årets Hållbarhetspris”.

– Vi tycker att det är viktigt att uppmuntra den eller de som arbetar för ett mer hållbart samhälle och det behövs fler innovativa lösningar om vi ska kunna minska vårt klimatavtryck. I Motala finns många bra exempel på detta och vi har valt ut tre finalister som vi tycker sticker ut lite extra, säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning.

Svensk Plaståtervinning erbjuder ett rikstäckande system för insamling och återvinning av plastförpackningar i Sverige för företag med producentansvar. Visionen är att alla plastförpackningar ska få nytt liv.

Svensk Plaståtervinning ägs av Plastbranschens Informationsråd, Dagligleverantörernas Förbund, Svensk Handel och svensk dagligvaruhandel. Tillsammans med de övriga materialbolagen, Metallkretsen, Pressretur, Returkartong och Svensk Glasåtervinning äger Svensk Plaståtervinning FTI-Förpacknings- och tidningsinsamlingen.

Publicerad: 05 november 2019
Senast uppdaterad: 25 januari 2023

Hittar du inte vad du söker?