Äventyrslandet Timbalaya till Motala

Den magiska världen, Timbalaya, är ett steg närmare en etablering då kommunen nu har fattat beslut att teckna en avsiktsförklaring med det brittiska äventyrskonceptet.

En leende man klädd i kavaj som håller i en kikare

Timbalaya är en utomhusvärld som riktar sig till barnfamiljer där man som besökare blir en del av en magisk värld. Ett besök i parken tar cirka 2-4 timmar. Äventyrskonceptet bygger på en bokserie som handlar om syskonen Sparrow och Luni samt deras kompis, wombaten Chee. Tillsammans löser de pussel och gåtor för att önsketrädet i den magiska världen ska må bra och frodas.

Kreatören Nick Farmer, som ligger bakom flera av attraktionerna på Gröna Lund, är skaparen och en av hjärnorna bakom Timbalaya.

-Vi har länge velat skapa något som främjar barns fantasi, den här parken uppmuntrar till spontan lek i naturen, precis som man gjorde när jag var liten säger Nick och ler.

Platsen man önskar etablera utomhusparken på är i en skogsglänta i Norrsten. En inventering har genomförts tillsammans med kommunekologen och Nick vill bevara allt.

-Inte ett träd ska tas ner, vi vill göra minimal åverkan. Vi värnar naturen och vill skydda den. Själva skogen är ju en stor del av den kommande parken säger Nick med eftertryck.

Att Timbalaya-projektet nu går in i nästa fas i och med kommunens undertecknande av avsiktsförklaringen ser han som mycket glädjande. Det innebär att man kan gå vidare i planeringsfasen för att så mycket som möjligt ska vara färdigt när man får grönt ljus. Man räknar med att det kommer att ta 1,5 år från första spadtag till invigning. En förutsättning för att den här etableringen ska bli av är att Lalandia öppnar.

-Vi behöver Lalandia för att ro det här projektet i land konstaterar Nick och betonar att han är mycket hoppfull.

Ett högt trätorn byggt för lek med kikare och vindlande gångar

Fler Timbalaya-världar planeras nu jorden runt, alla anpassade specifikt efter rådande natur. Motala kan alltså bli först ut, mycket tack vare uppsökande verksamhet av Tillväxt Motala.

-Vi jobbar proaktivt sedan flera år tillbaka med att bygga upp ett världsomspännande nätverk inom upplevelseindustrin och det är i detta arbete som vi kom i kontakt med Timbalaya. Ambitionen är att långsiktigt stärka Motala som en attraktiv besöksnäringskommun säger Tillväxt Motalas vd Magnus Lindberg.

Publicerad: 29 september 2021
Senast uppdaterad: 29 september 2021

Hittar du inte vad du söker?