Carlsund utbildningscentrum kan utses till bäst i EU

Ung företagsamhet Sverige har utsett Motalagymnasiet Carlsund utbildningscentrum som Sveriges representant till priset “Bästa entreprenöriella yrkesgymnasium i Europa”. Nu tävlar Carlsund mot 41 skolor i andra europeiska länder om utmärkelsen.

Jimmy Andersson UF lärare

– Det här är hur stort som helst för Carlsund. Det är också en stor framgång för Motala som kommun. Nomineringen är ett bevis för att vi arbetar på rätt sätt, säger Jimmy Andersson, UF-samordnare på Carlsund.  

Förra året utsågs Carlsund till Östergötlands bästa UF-skola. Detta efter att skolan kammat hem inte mindre än fem pallplatser under SM i Ung Företagsamhet. Att Carlsunds elever utmärker sig handlar om att man på skolan jobbar med företagsamhet ämnesövergripande menar Jimmy.
– Alla som går i trean har entreprenörskap på schemat. Företagsamhet går som ett tema i flera ämnen på olika sätt. Vi blir bara bättre och bättre på arbetssättet och på tre-fyra år har vi kommit lång. Carlsund har hittat ett sätt att utmärka sig, för det är ju så att syns man inte så finns man inte, säger han.

Början på en livslång resa

Rick Sjöberg, Alexandra Hellqvist och Wilma Jansson går alla sista året på Hotell- och restaurangprogrammet. I höstas startade de egna företag under UF:s flagg. Nästa vecka är det dags för UF-mässan där eleverna är med och tävlar på regional nivå.
–  Ämnet entreprenörskap har gjort att vi har vuxit som personer, både praktiskt och teoretiskt, säger Wilma.

Rick och Alexandras företag säljer glas med motiv på olika svenska turistmål och är nominerade i både kategorierna årets vara, årets säljare och årets UF. Att Carlsund nu får representera Sverige på EU-nivå tycker de är helt rätt.
– Jag har inte riktigt koll på konkurrensen, det är svårt att veta hur motsvarigheten till UF ser ut i andra länder. Men vi har kommit så här långt av en anledning, säger Alexandra.

– Det är helt galet, men jag förstår det efter succén förra året där Carlsunds elever tog hem flera priser under SM. Det här är en jättebra skola, både när det kommer till lärare och lokal. Jag tycker fortfarande det finns fördomar mot oss som väljer att gå på yrkesprogram. Att man inte kan plugga vidare och att man måste börja jobba direkt, men det är inte sant. Vi har alla chanser att bli allt, säger Rick.

– Både jag och Alexandra har valt högskolemeriterande kurser som tillval så om vi har lika stor möjlighet att plugga på högskola som om vi valt till exempel ett samhällsvetenskapligt program, säger Wilma.

Det skarpa solljuset utanför glastaket ovanför oss är en påminnelse om att våren snart är här. Med det har det börjat bli dags för eleverna att packa väskan. Snart väntar praktikveckor så långt bort som i Filippinerna, Kreta och Lanzarote. Innan dess ska hela klassen till London.
– Och just nu har vi ett gäng som har fjällpraktik. Pandemin har komprimerat allt så det är en intensiv men rolig fas eleverna går in i, förklarar Jimmy.

Regionens bästa UF-lärare

Jimmy blev för några år sedan utsedd till regionens bästa UF-lärare och att han brinner för frågan är tydligt. Han började på Carlsund 2017 och redan då var målet tydligt.
– Jag upplevde att det fanns en fördom mot elever som valde att gå yrkesprogram och jag ville ge dem verktygen att visa att de också är en kraft att räkna med, säger han.

Att Motala nu får representera Sverige är han väldigt stolt över. Priset delas ut vid European Vocational Skills Week 2022 i Bryssel 18:e maj. Hur stor chans är det då att priset går till Sverige?
– Jag skulle säga stor chans, jag är en tävlingsmänniska, säger Jimmy med ett skratt.

FAKTA
European Vocational Skills Week

  • Veckan för yrkesskicklighet firades första gången år 2016 på initiativ av Europeiska kommissionen.
  • Temaveckan lyfter fram yrkesutbildningens betydelse i samhället och arbetslivet. Man vill uppmuntra dem som arbetar och studerar inom yrkesutbildningen att sprida information om de möjligheter som yrkesutbildningen erbjuder.
  • Den europeiska temaveckan ger en möjlighet att ta del av yrkesutbildningen på olika håll i Europa.

Publicerad: 03 mars 2022
Senast uppdaterad: 03 mars 2022

Hittar du inte vad du söker?