De prisades under Motala Expos första dag

Stämningen var på topp under öppningsdagen av Motala Expo 2023. Under mässans första dag som besöktes av 2500 besökare korades Kicki Bergström Lindell och Michael Lindell, Blomsterglädje till Årets Företagare i Motala och Svensk Plaståtervinning prisades som Årets Motalaföretag.

Vinnarna

När årets upplaga av Östergötlands största företagsmässa Motala Expo slog upp portarna var det en fullbelagd mässa som välkomnade besökarna. I år var det premiär för programpunkten Årets näringslivsgäst och mässan gästades av ingen mindre än Henrik Gilstring, vd Väderstad. Under eftermiddagen var det dags för priscermoni.

Ett blomstrande företag som Årets företagare 2023

Första priset att delas ut var det prestigefyllda priset Årets Företagare i Motala som delas ut av Företagarna Motala & Vadstena. Årets företagare blev Kicki Bergström Lindell och Michael Lindell, Blomsterglädje.

Motivering
Dessa fantastiska företagare tyckte att de hade gjort sitt när de 2012 sålde sitt välmående företag som inrymdes i egen fastighet i Bråstorp. Många år av långa arbetsdagar, utmaningar och investeringar hade givit resultat. Nu skulle det dras ner på tempot. Det hände vid flera tillfällen att erbjudanden dök upp som gav möjlighet att åter ge sig in i den bransch som de kunde utan och innan. Flera gånger sa de hårdnackat nej. Men efter ett par års paus från näringslivet började det dra i de starka entreprenörsgenerna och de kunde inte stå emot. Tanken var att driva en liten verksamhet med några få anställda. På åtta år har företagarna byggt upp rörelsen till ett attraktivt utflyktsmål i Motala med besökare från när och fjärran. Idag sysselsätter företaget trettiofem anställda förutom de två ägarna och har haft en omsättningsökning från sex till fyrtio miljoner.

Företagarna har skapat ett framgångsrikt koncept med både café och ett varierat och välfyllt butikssortiment. Generösa öppettider, engagerad och hjälpsam personal höjer helhetsintrycket och får besökaren att känns sig välkommen. Kreativitet, gott ledarskap och en företagsamhet utöver det vanliga gör dessa entreprenörer till fina ambassadörer för företagare. Årets företagare i Motala är Kicki Bergström Lindell och Michael Lindell, Blomsterglädje.

Årets Motalaföretag går i bräschen

Vid klockan 15 ställde sig instiftarna Danske bank, Företagarna i Motala & Vadstena, Motala kommun och Swedbank sig på scen för att dela ut priset Årets företag som i år delades ut till inga mindre än Svensk plaståtervinning.

Motivering
2019 etablerar sig Svensk Plaståtervinning i Motala med ambitionen att bli Europas största och effektivaste anläggning för återvinning av plastförpackningar. Helt ny automatiserad teknik, sortering med maximal precision och högsta kvalité, vilket säkerställer att så mycket plast som möjligt kan återvinnas. 2021 fattas ett nytt beslut att utveckla anläggningen – Site Zero – som blir världens största och modernaste anläggning för plaståtervinning, etapp 1 ska vara klar 2023 och beräknas vara helt färdig 2025 då alla producenters plastförpackningar ska kunna återvinnas utan negativ klimatpåverkan.
Till 2025 ska bolaget ha uppnått målet om 55% återvinning av alla plastförpackningar – 5 år tidigare än EU:s uppsatta återvinningsmål. Företaget skapar genom sitt nytänkande och hållbarhetsarbete mycket goodwill och många arbetstillfällen i Motala.

Efter prisudelningarna avslutades fredag med Motala Expos sedvanlig och väldigt trevliga utställar-AW.

Emelie Schepp årets gäst

Imorgon lördag kommer besökarna få möta prisade Emelie Schepp, Motalaförfattaren som har utsetts till ”Årets deckarförfattare” inte mindre än tre gånger! Författarens deckarserie om Jana Berzelius filmatiseras just nu av Felix Herngren och Henrik Björn och får premiär på Viaplay i höst. Emelie Schepp äntrar scenen klockan 11 och intervjuas av vår konferencier Gunilla Brynell Johansson, tidigare vd för Vätternrundan.

Imorgon delas även priset till Årets UF-företag och vi avslöjar vem som har kammat hem priset för Årets bästa monter.

Publicerad: 18 mars 2023
Senast uppdaterad: 05 april 2023

Hittar du inte vad du söker?