Från äpplemust till historielektion

Vårens sista Sjöstadsmorgon anordnades i fredags den 25 maj på det anrika familjeföretaget – Brunneby Musteri. Grunden för företaget lades 1941 av entreprenören Carl-Gösta Kjellin när han började pressa äpplen på Brunneby Gård. 80 år senare är verksamheten desto större och produkterna fler.

Personal Brunneby musteri

Carl-Göstas barnbarn Lisa Allard har varit på familjeföretaget i 12 år och trivs med att utveckla företaget.
— Jag har kanske must i blodet, men jag kommer ihåg hur vi syskon slogs som barn för möjligheten att få jobba i gårdsbutiken, berättar Lisa skämtsamt innan hon berättar vidare om verksamheten på Brunneby Musteri.

Lisas man Ola Allard driver sedan en tid tillbaka Brunneby restaurang. När möjligheten dök upp att ta över restaurangen slutade han sin anställning inom IT och det är inget som Ola ångrar nu i efterhand.
— Det är det roligaste jag gjort och jag älskar miljön häromkring!

Ola fortsätter:
— Det roligaste har varit att arrangera Bröllopsmordet här på Brunneby. Det är lite som Cluedo, fast gästerna bjuds på en tre-rätters medan de löser en mordgåta som spelas av teatersällskapet ”Mordafton”. Det var fantastiskt kul senast och det är tillbaks i höst igen.

Gunnar Kjellin har gått i sin pappa Carl-Göstas fotspår och har varit en stor del i familjeföretaget under många år. Han har en klar vision om Brunneby Musteris nutida och framtida roll som besöksdestination.
— Vi är en mötesplats för alla!

Vätternrundan satsar på att ta tillbaka folkfesten

Under morgonen berättade också Jessica Nilsson, sponsringsansvarig på Vätternrundan om den kommande cykelveckan och nyheterna var positiva.
— Vi ser en återhämtning av antalet anmälningar till cykelloppen efter pandemin. Men framför allt en ökning av anmälningar på de kortare loppen och det tycker vi såklart är kul.

Vätternrundan ser också över en ökning av antalet programpunkter under cykelveckan, som bland annat innebär att det blir fler föreläsare och aktiviteter för barnfamiljer.
— På Folkets hus anordnas Forum Vätternrundan som under veckan har ett brett schema med olika föreläsare. En av dem är den forna OS- och tävlingscyklisten Emma Johansson. Hon kommer under torsdagen den 15 juni föreläsa om hur vi får en svensk cykelturism att blomstra, berättar Jessica.

Tillväxt Motala informerade om turistnäringen inför sommaren. Att den svaga svenska kronan förväntas gynna svensk turistnäring under 2023. Se vad som händer i sommar på: www.motalasjostad.se och evenemangskalendern.

Morgonen rundades därefter av med en guidad tur i Brunneby kyrka, som byggdes under 1200-talet av ”Heliga Birgittas” morfar – Bengt Magnusson.

Publicerad: 05 juni 2023
Senast uppdaterad: 07 juni 2023

Hittar du inte vad du söker?