Hur påverkas den lokala handeln av coronaviruset?

Vi lever idag i en helt annorlunda värld än vad vi gjorde för bara någon månad sedan. Då kände vi visserligen till hotet från ett nytt virus men kunde inte ana vilken inverkan det skulle få på våra liv. Hur hanterar våra lokala handlare den här pågående krisen och hur påverkas de av den?

Kvinna i jeansshorta står i butiik.

Vi pratade med Linda på Sandströms. Hon förklarar att kundtillströmningen i hennes butik har minskat men att hennes stammisar fortfarande hör av sig och vill handla.

– Vi har börjat ta beställningar över telefon och kan även skicka bilder på kläderna. Ifall kunden är intresserad reserverar vi plaggen så en vän eller släkting kan hämta upp beställningen. Vi har även lagt märke till att folk handlar oftare och mer, förmodligen för att stötta det lokala. Det känns som att kunderna tänker till lite extra och är mer medvetna om det lokala för att de vill ha oss kvar även efter denna epidemi.

En solidarisk handling att shoppa lokalt

Våra lokala företagare behöver dig. Ja, du har förstås hört det förut men nu är det viktigare än någonsin. Solidariska handlingar, där det ingår att stödja den lokala ekonomin som nu drabbas hårt, är det som kommer att bära oss genom coronakrisen

Verksamheterna anpassar sig givetvis till situationen med hjälp av förebyggande åtgärder och nya sätt att möta dig som kund. För dig som konsument finns det extra många skäl att hålla sig på hemmaplan och handla lokalt. Om du inte gör det kommer det lokala utbudet att utarmas där vi på sikt dras med i en negativ spiral där den levande staden riskeras.

Ta hand om varandra och tack för att du handlar lokalt!

Text & bild: Maja Nilsson

Johanna Sjögren

Älskar att skriva om Motala och dess landsbygd, men även lokala företagshistorier. Det finns många intressanta personligheter i vår vackra kommun.

Publicerad: 01 april 2020
Senast uppdaterad: 25 januari 2023

Hittar du inte vad du söker?