Joachim Larsson årets företagare i Motala

Årets Företagare är ett pris som delas ut till en företagare som genom ett ledarskap är en god förebild och ambassadör för företagare. Priset delas ut av Företagarna i Motala & Vadstena och tilldelas 2022 Joachim Larsson, Kona Sports.

Joachim Larsson Kona Sports

Stand up paddle, SUP, är den snabbast växande vattensporten i världen. Joachim Larsson startade Kona Sports i Varamon 2006 och var en av de första i Norden att syssla med SUP. Nu med hjälp av e-handel har företagets försäljning av egentillverkade brädor fullkomligt exploderat. Årets företagare i Motala 2022 siktar nu mot världsmarknaden.

MOTIVERING

Redan som 12-åring drömde denna extremt kreativa entreprenör om att äga sitt varumärke och hela tiden utveckla det. Det började med att han skulle frälsa världen med ett entypsklassbräde för windsurfing. En bräda till alla, för alla vindar som inte förändras så mycket, som kan behålla värdet och intresset för begagnade brädor. Nu började en windsurfingresa med arrangerade tävlingar runt om i Sverige och övriga världen. Det första VM-et gick av stapeln i Motala, det andra i Miami. Men snart blåste nya vindar, en annan vattensport, Stand Up Padelboard, ser dagens ljus och vem är först att lansera? När sporten kom till Norden var den första bilden på en SUP-bräda i svenska vatten En Kona One.

Nu laddar entreprenören för nästa strategiska steg som blir att öppna flertalet webshopar. Företagets digitala handel har på kort tid ökat enormt och tack vare den digitala omställningen är möjligheterna oändliga. Genom att bygga upp strukturen mot den digitala marknaden har företaget effektiviserat sina arbetsflöden och skalat upp sin försäljning av brädor vilket resulterat i en fantastisk omsättningsökning. Företagarens devis är ”att vara entreprenör handlar om att gilla att lösa problem. Man ser de hinder som står i vägen för företagets tillväxt och tar bort dem. Där är digitalisering ett suveränt verktyg. Våga lägga tid på att fokusera och göra färre men rätt saker”.

Medarbetarna väljs med omsorg och besitter stor kunskap på sina områden och teamarbetet är viktigt. Årets företagare är sinnebilden av en entreprenör, orädd, driven, fokuserad, med affärsinriktat lösningsfokus och ständigt i utveckling.

Årets företagare i Motala 2022 är Joachim Larsson – Kona Sports.

Lista på tidigare vinnare

2021 Jani Pasanen, Avoma
2020 Filip Printzell, Städarna i Motala
2019 Caroline William, Motala Djurklinik AB
2018 Richard Jacobson, K-Entreprenad Mark AB
2017 Kristofer Böök, Bimex
2016 Mathias Lindgren, Markbyggarna i Östergötland
2015 Jan William, Aktiebolaget Motala Båtvarv
2014 Joakim Bierfeldt, Fastighets AB Radiomasten
2013 Bröderna Franzén, Mixum AB
2012 Sture Larsson och Håkan Martinsson, Motala Revisionsbyrå
2011 Esbjörn Svensson och Georgios Tziolas, Borenet
2010 Tomas Knutsson, Mättjänst
2009 Jean Nörgaard, Solana AB
2008 Bo Lindqvist, A2B
2007 Willy Jernberg, Maxi ICA Stormarknad

Publicerad: 09 juni 2022
Senast uppdaterad: 18 september 2023

Hittar du inte vad du söker?