Lokal industridag på Svensk Plaståtervinning

Det har blivit tradition att anordna en lokal industridag i Motala under Innovation Week varje år. Efter Holms, Rasch och Arla Plast har nu stafettpinnen lämnats över till Svensk Plaståtervinning.

Karin P

Att ta hand om våra restprodukter och om möjligt tillverka nya produkter har aldrig varit viktigare. I januari 2019 startade Svensk Plaståtervinning i liten skala i Motala. För närvarande jobbar 70 personer på anläggningen som inom några år planeras bli minst dubbelt så stor.

Karin Peterson, Head of Operations på Svensk Plaståtervinning, berättar att anläggningen kommer att kunna ta emot 96 000 ton plast år 2021. Det kanske är svårt att greppa? Tänk då att en långtradare rymmer 30 ton och gör en enkel division så kanske det blir mer begripligt.

Är vi bra på att sortera plast i Sverige?
– Vi kan bli mycket bättre! Vi samlar in mindre än hälften av alla plastförpackningar som kommer ut på marknaden. För att nå EU-målet 2025 måste vi samla in minst 80 % av våra plastförpackningar, säger Karin.

Själv brukar jag fundera på om jag verkligen ska lägga till exempel köttförpackningar och svart plast i fyrfackstunnan.
– Ge oss all plast så sorterar vi! Man behöver inte diska men huvudregeln är att det ska vara tomt och torrt..

Vi gör en miljöinsats genom att sortera mera alltså?
– Ja, idag förbränner vi 50% av förpackningsplasten. Det genererar mycket koldioxid. Så ett bra sätt att minska koldioxiden är att sortera mera.

Vilken kompetens behöver man ha för att få jobb hos er?
– I sorteringsanläggningen behövs truckförare och personer som kör anläggningen. Automation på gymnasienivå är en bra bakgrund. På lite sikt behöver vi också service- och underhållspersonal. På tjänstemannasidan är vi som vilket företag som helst, vi behöver chefer, HR, kvalitet, ekonomi, och så vidare.

–Vi planerar att växa och det är viktigt för oss att klara kompetensförsörjningen på sikt och då behövs relevanta utbildningar till exempel inom automation. För att den här anläggningen ska fungera så behövs praktiskt lagda personer och yrkesprogrammen är därför väldigt viktiga, även om det behövs en och annan ingenjör också. Att designa förpackningar på smarta sätt ur återvinningsperspektiv är intressanta och viktiga arbetsuppgifter för framtiden, berättar Karin.

Så kul att vi ska få komma på besök hos er den 10 november!
– Vi vill gärna förmedla och beskriva hur det går till i verkligheten och vad som händer med plasten. Vi tycker också att det är viktigt att visa att vi verkligen tar hand om plasten.

Vill du besöka Svensk plaståtervinning?

Välkomna att anmäla er och ta chansen att få veta mer om Svensk Plaståtervinning, se anläggningen och träffa några medarbetare.

Programmet den 10 november innehåller dessutom information om Teknikcollege, Innovativ samverkan mellan industriföretag och Framtidsfrön samt senaste nytt från UngaTIO. Anmäl er här >>


Skribent: Mia Hasselgren-Lundberg, projektledare Industridag Östergötland.

Publicerad: 04 november 2021
Senast uppdaterad: 04 november 2021

Hittar du inte vad du söker?