Möt Ida, Tillväxt Motalas nya medarbetare

Vi är glada att kunna berätta att Tillväxt Motala har hittat en ny digital marknadskommunikatör i Ida Norinder. Förutom att hon har en mångårig journalistisk erfarenhet, både som skribent och layoutare, är Ida även egenföretagare.

Ida på bron 3

Ida Norinder har i princip bara hunnit landa på sitt nya kontor när vi ses för att ta pulsen på Tillväxt Motalas senaste medarbetare. Det här är hennes första vecka. Förutom att vänja sig vid alla nya kollegor, system och memorera lösenord, är det också ett tag sedan hon hade en arbetsplats att gå till.

– Sedan vi flyttade tillbaka till Motala har jag jobbat på distans. Det är kul men också lite läskigt, att börja träffa folk igen och lämna sin kammare, säger hon med ett skratt.

Ida är född och uppvuxen i Motala, men efter att ha studerat journalistik på Södra Vätterbygdens folkhögskola i Jönköping fick hon jobb på lokaltidningen Barometern i Kalmar och där blev hon kvar.
– När jag började plugga var det brist på folk som kunde layout i branschen, så vi blev tipsade om att välja det spåret för att lättare få jobb. Mycket av grunderna lärde jag mig faktiskt av en duktig redigerare när jag praktiserade på Corren, berättar Ida.

Efter en sommar på Expressen blev hon erbjuden ett redigeringsvikariat på Barometern, som sedan ledde till fast jobb och roliga utmaningar. Tolv år senare såg hon jobbannonsen som fick henne att för första gången på många år fundera över att byta bana.
– När jag såg beskrivningen av den här tjänsten tänkte jag direkt ”Wow! Det här låter som jag”. Det kan inte finnas ett roligare jobb i Motala. Att jobba på distans har fungerat bra, men jag har också varit öppen för att hitta ett arbete på hemmaplan.  

Erfarenhet av att både kommunicera och driva företag

Ida kommer att ta vid efter Emelie Fredriksson som lämnade sin tjänst på Tillväxt Motala i april.

– Hur min nya roll ser ut känns ganska svårt att greppa just nu, men det ska bli väldigt spännande att se hur jag på bästa sätt kan bidra med mina kunskaper. Det jag framför allt tar med mig in i min nya roll är ett nyhetstänk och en stor nyfikenhet. Både när det kommer till evenemang och vad som är på gång, men också vad som finns att göra i Motala som besökare och invånare.

Hjärtat för kultur finns där. De senaste åren har Ida jobbat med kultur och nöje, både som reporter, recensent och tf kulturredaktör. Bland annat ligger böcker och läsning henne varmt om hjärtat. Under en månad läser hon i snitt mellan fyra och sju böcker. Ljudböcker kombinerar hon gärna med sitt andra stora intresse i livet – praliner.
– I mitt företag Ett kilo socker får jag verkligen utlopp för min kreativitet. Det är en väldigt rolig bisyssla och hobby att jobba med choklad. Nu senast fick jag äran att göra Vätternrundans officiella pralin. Att jag själv är egen företagare tror jag är en fördel i det här jobbet, jag vet både hur lätt och knöligt det kan vara.

Att få möjlighet att komma ut och känna fler av Motalas företag på pulsen är något hon ser fram mot.
– Det ska bli jättekul att börja skriva företagsreportage! Att träffa drivna personer som kan inspirera andra. Att berätta lite mer om dem som sticker ut och vågar göra saker.

Vill att fler ska upptäcka Motala

För två år sedan gick flyttlasset från huset på Öland till familjens nya hem på Östermalmsgatan. Att vara tillbaka i Motala efter att i så många år ha bott i andra städer har gjort att hon ser på sin hemstad med nya ögon.
– Det är så vackert här! Jag tycker också att Motala är bra på att ta hand om närheten till vattnet, till skillnad från till exempel Kalmar. Där är det svårt att till exempel hitta ett fint ställe att äta intill vattnet. Här i Motala finns fina café- och restaurangupplevelser både intill Göta kanal, i hamnen och i Varamon.

En av anledningarna till att hon drogs till att jobba på Tillväxt Motala var just att hon vill hjälpa fler att upptäcka Motala. Samtidigt reflekterar Ida över att hon länge följt många av de kanaler i sociala medier som drivs under Tillväxt Motalas kappa, utan att inse det.
– Till exempel som Motala centrum, Bråstorp shopping och Motala, Östergötlands sjöstads Facebooksidor. Det är spännande att det här är en så bred roll och att Tillväxt Motala gör så mycket. Kanske behöver vi bli bättre på att få andra att förstå det?

Fem snabba frågor

1. Morgon- eller kvällsmänniska?
– I grunden morgonmänniska. Sedan jag fick barn är jag varken eller. De är både morgon- och kvällspigga vilket gör att jag sällan studsar upp på morgonen längre.

2. Frukost, lunch eller kvällsmat?
– Frukost är det viktigaste målet, jag kan inte lämna hemmet utan att äta det. En alla hjärtans dag när jag och min man inte hade varit ihop så länge ville han överraska mig med en utflykt. Jag propsade verkligen på att jag var tvungen att äta frukost först. Sedan visade det sig att det var en hotellfrukost han ville överraska med…

3. Favoritplats i Motala?
– Kanalen, hela sträckan mellan Borenshult och hamnen. Det är något med platsen och vattnet som gör mig lugn. Speciellt under hösten, då är det extra vacker med alla färger och det är lite färre människor i rörelse.

4. Badkruka eller badtokig?
– Jag är en badkruka deluxe, haha! Jag badar nästa aldrig, det hände något där under övergången från barn till ungdom. Jag är gärna vid vattnet, men vill inte bada!

5. Vad är det bästa med Motala enligt dig?
– Det är lagom stort och allt finns här. Motala erbjuder en bra bas samtidigt som det finns många fina utflykter inom nära räckvidd.

FAKTA

Namn: Ida Norinder
Ålder: Fyller 33 år om bara några dagar.
Familj: Man och två barn på 6,5 och snart 4 år.
Intressen: Choklad och böcker. Sedan 1,5 år tillverkar hon praliner och driver företaget Ett kilo socker. Hon läser i alla former – allt utom sci-fi. Största läsupplevelsen är Vilhelm Mobergs ”Utvandrarna” och hon läser generellt mycket skrivet av svenska författare. Favoritförfattare är Astrid Lindgren och hon grämer sig fortfarande över att hon aldrig vågade skriva ett brev till henne som barn.
Styrkor: Hennes nyfikenhet. Och att hon är en hjälpsam person som gillar att få fram det bästa i andra. Lyfter hellre andra personer än sig själv.
Svaghet: Har ofta höga krav på sig själv. Kan sällan lämna något halvdant.
Saknar just nu: Tid! Skulle vilja att dygnet hade minst 48 timmar för att hinna med allt hon vill göra; jobba, baka, leka med barnen, göra praliner, upptäcka nya saker och läsa.

Emelie Fredriksson

Publicerad: 03 augusti 2023
Senast uppdaterad: 03 augusti 2023

Hittar du inte vad du söker?